Het is weer bijna sinterklaas, een spannende en gezellige tijd voor bovenbouwers. Als alles goed gaat, tenminste! 1 Ties en Kerim horen tijdens het skateboarden toevallig dat een stel jongens een naar geintje willen uithalen tijdens de sinterklaasintocht. Kunnen ze dat voorkomen? 2 Gosia doet mee aan een wedstrijd, maar niet om zelf te winnen. Wat zal haar beste vriendin Silke daarvan vinden? 3 De surpriseochtend loopt gevaar door het geruzie van volwassenen rondom het sinterklaasfeest. Manisha en Melle komen met hun klas in actie. 4 Mattias heeft dit jaar geen zin in pakjesavond. Job wil ervoor zorgen dat het toch een leuke avond voor hem wordt. 5 Sammie mag met haar eenwieler optreden tijdens de uittocht. Dat vindt ze net zo eng als een presentatie geven voor de hele klas. Als ze nu maar niet valt! En… als ze haar spiekbrief maar niet vergeet! In dit boek staan vijf losse verhalen over vriendschap in de sinterklaastijd. Ze zijn grappig, ontroerend en spannend. Om zelf te lezen, of om voor te lezen natuurlijk.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Ties voelde de herfstwind om zij oren suizen. Zijn rode krullen wapperden rond zijn gezicht en zijn ogen traanden van de kou, maar toch had hij het warm. Met licht gebogen knieën stond hij op zijn skateboard, zijn armen gespreid. Wat was er nou fijner dan na school skaten met je beste vriend? Niks dus! Hij stak zijn duim op naar Kerim, die aan de andere kant een trick aan het oefenen was.
Er woei een tak op de baan. Ties kon hem niet ontwijken en raasde er in volle vaart overheen. Hij verzette zijn voorste voet, zakte nog iets verder door zijn knieën en probeerde zijn balans terug te vinden. Het ging niet. Hij kwam hard op zijn kont terecht en rolde een paar meter verder naar beneden. Zijn skateboard ging de andere kant op, de quarterpipe uit, de skatebaan over, langs een paar struiken en kwam vlak voor het fietspad tot stilstand.
‘Gaat het?’ riep Kerim.
‘Ja, best,’ riep Ties terug. Hij stond op, wreef over zijn pijnlijke billen en liep stram richting het pad om zijn skateboard op te halen.
Na een paar meter stond hij stil. Hij hoorde iets. Kwam er nou gefluister uit de struiken?
‘We zullen de Sint eens een poepie laten ruiken!’
Andere fluisterstemmen lachten zacht. (blz. 9)

Ties is nieuwsgierig en sluipt zachtjes dichterbij. Het is een groepje oudere jongens en hij hoort dat ze het hebben over een bom en dat het zal stinken.

Zodra de groep verdween, krabbelde Ties overeind. Hij skateboardde terug naar Kerim en vertelde wat hij had gehoord en dacht. ‘Een aanslag? Tijdens de intocht?’ Verbaasd knipperde Kerim met zijn ogen. ‘Dat is toch ongelooflijk stom?’
‘We moeten ze tegenhouden.’ Ties dacht aan zijn broertje Tommy. Hij kon zich nog goed herinneren hoe spannend hij zelf de intocht altijd vond toen hij klein was. Hij vond Tommy soms wel irritant, maar hij wilde niet dat zijn broertje de volgende dag verdrietig zou zijn. Trouwens, ook al zat hij zelf al in groep 8, nog steeds vond hij de intocht één van de leukste dagen van het jaar in het dorp! Er klonk muziek in alle straten, de winkels rond het plein zetten een kraampje voor hun etalage waar je lekkers of kleine cadeautjes kon kopen, iedereen, groot en klein, kwam kijken en luisteren naar de Sint en de speech van de burgemeester met zijn mooie glanzende ketting om, er werden liedjes gezongen en…
‘Hoe gaan we dat doen?’ vroeg Kerim zich hardop af. ‘We weten niet wie het zijn. We weten niet wat ze van plan zijn. We weten niet…’ (blz. 11)

Ties en Kerim willen voorkomen dat er een bom naar de Sint wordt gegooid. Maar wat kunnen ze doen? Ze kennen de jongens niet. Gaan ze naar de politie? Zal de intocht zonder problemen verlopen?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
recensieboek gekregen van Simone Arts
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Tante Beun. De illustraties staan aan begin van het verhaal. Ze laten iets uit het verhaal zien én een gigantische chocoladeletter in de vorm van een cijfer.

illustratie uit Simone Arts - Straks als het donker is

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
het zijn meerdere verhalen en dus meerdere hoofdpersonen
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee, ik wil niemand ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
op verschillende plekken
Wat vind je leuk aan dit boek?
het boek bevat 5 Sinterklaasverhalen voor kinderen vanaf 10 jaar en het zijn feestelijke verhalen. Meestal zijn Sinterklaasverhalen voor jonge kinderen en daarom is het fijn dat er nu ook een boek is voor oudere kinderen. De verhalen gaan over de gezelligheid van het Sinterklaasfeest, een feest voor iedereen
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
x
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Mijn favoriete verhaal is het tweede verhaal, Pee-pur-noot
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor kinderen vanaf 10 jaar
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet