boekomslag Robert Muchamore - Kraken, kapen en vlammende pijpen

Locksley City zit in een neerwaartse spiraal sinds de laatste autofabriek werd gesloten. Scholen en ziekenhuizen vallen uit elkaar, verlaten huizen worden vernield door vandalen en de politie wordt gecontroleerd door de lokale gangster Guy Gisborne. Als de vader van Robin Hood zich uitspreekt tegen corruptie, wordt hij beschuldigd van een overval en in de gevangenis gegooid. De twaalfjarige Robin is op de vlucht. De enige plek om je te verstoppen is Sherwood Forest, dat zich honderden kilometers uitstrekt, van het Victoriameer tot de Eastern Delta. Het is een gevaarlijke plek, waar de beren en slangen bijna net zo eng zijn als de menselijke bevolking van bandieten, terroristen, sekteleden en motorbendes. Robin wil wraak nemen op de mensen die zijn vader in de gevangenis hebben gegooid. Maar eerst moet hij leren overleven in het bos.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Het verhaal van Robin Hood begint op het Locksley College. Het was een woensdag tijdens de lunchpauze, en Robin voelde de pizzapunten en cola rommelen in zijn zenuwachtige buik.
‘Als we worden betrapt, zijn we er geweest,’ merkte Robins vriend Alan Adale op en hij duwde met zijn schouder de klapdeuren open.
De school was een puinhoop. De jongens liepen langs een rij vernielde kluisjes. De schimmel op de ramen zorgde voor een groenachtige gloed en er kwam een vreselijke stank uit de meidentoiletten aan het eind van de gang.
De twee jongens waren totaal verschillend. Robin was klein maar pezig, met warrig haar en ketchup op zijn paarse schoolpoloshirt. Alan had juist last van smetvrees. Hij was een slungelige verschijning, met superdure basketbalschoenen die witter waren dan alles in een tandpastareclame en een reusachtige afro waardoor hij bij elke deur moest bukken.
‘Meneer Barclay is echt gek,’ vervolgde Alan. ‘Craig moet nu twee weken lang nablijven vanwege die boer tijdens de school- bijeenkomst.’
Robin glimlachte bij die gedachte: Craigs bulderende boer zorgde ervoor dat de gastdocent midden in zijn college over waterbeheer stilviel, en terwijl de halve school in hysterisch gelach uitbarstte, had meneer Barclay Craig aan zijn kraag de gymzaal uit gesleurd.
‘Barclay heeft surveilleerdienst aan de andere kant van de school,’ suste Robin. ‘En jij hoeft alleen maar op de uitkijk te staan. Je loopt geen enkel risico, maar profiteert wel lekker…’(blz. 7)

Robin gaat het cijfersysteem hacken en zijn vriend Alan gaat op de uitkijk staan. Als meneer Barclay er aan komt klimt Robin uit het raam. Hij is een ervaren klimmer, maar hij blijft met zijn jas haken. Hij komt niet op tijd weg.

Robin rende een halve kilometer hard tot aan het eind van de straat. Hij putte zichzelf uit, want daardoor dacht hij even niet aan zijn vader die zijn baan was kwijtgeraakt of aan de tweeduizend woorden die hij van meneer Barclay moest schrijven.
Daarna beklom Robin het roestige hek van het Zwanenhuis en sprong de tuin in. Het reusachtige huis had drie verdiepingen met daarboven een grote, koperen koepel. Het was ooit één van de duurste huizen in de straat. Het was in betere staat dan de meeste andere woningen, al hadden kinderen alle ramen ingegooid en werd de lege fontein gebruikt om in te skateboarden. Maar de meeste skaters en vandalen waren inmiddels ook verhuisd. De graffiti op de muren vervaagde en er was al een tijd lang niets nieuws bijgekomen.
Robin rende langs de fontein naar een reusachtig buitenzwembad. Er lag groene drab op de bodem en het was verder alleen gevuld met verbrande autobanden.
Eén van de voordelen van het leven tussen de puinhopen, was dat je ergens terug kon komen en dat alles precies zo was als dat je het had achtergelaten. Zes maanden eerder had Robin aan de andere kant van het zwembad schietschijven opgehangen en sindsdien was er niemand meer op het terrein van het Zwanenhuis geweest.
Robin was begonnen met boogschieten toen zijn broer zich bij een boogschuttersclub had aangesloten. Kleine John had er alleen niet zoveel zin meer in toen zijn kleine broertje veel beter bleek te zijn. (blz. 44)

Op de boogschuttersclub leek boogschieten best saai, maar Robin had op internet filmpjes gezien van supersnelle boogschutters. Zo wil hij ook worden. Hij oefent daarom veel. Dat hij goed kan boogschieten komt goed uit als Kleine John en hij thuis bedreigd worden door een gangster. Samen kunnen ze de gangster overmeesteren, maar dat betekent wel dat ze moeten vluchten. Dit gezichtsverlies zal de gangster en zijn bendeleden willen wreken.

Robin en Kleine John reden het bos in en vrijwel meteen werd het donker om hen heen. De dichtbegroeide bomen hielden bijna al het zonlicht tegen.
‘Dat was heftig,’ hijgde Robin. Toen hij achteromkeek, zag hij een kogelgat in de achterruit. Het scheelde maar twintig centimeter of de kogel had Robins achterhoofd geraakt, maar door al het lawaai en chaos had hij er niets van gemerkt.
De spijkermatten hadden een ingebouwd veermechanisme waardoor ze snel konden worden uitgerold, maar het oprollen moest met de hand gebeuren. De stekels kwamen vaak tegen elkaar aan en als je niet voorzichtig genoeg was, haalden ze je handen open. Terwijl de rangers door hun eigen spijkermatten werden tegengehouden, gaf Kleine John gas. Maar Zwarte Bessie begon te slingeren toen ze over een kuil reden en ineens spron-gen de dashboardschermen op zwart. John voelde dat ze steeds langzamer begonnen te rijden.
‘Wat doe je?’ vroeg Robin toen de motor was afgeslagen en ze alleen nog het geluid van opspattend grind hoorden.
‘Ik doe niets!’ riep John en staarde verbaasd naar de pook. Hij draaide aan de sleutels om de motor opnieuw te starten.
Robin vroeg zich af of er misschien een kogel van de rangers in de motor terecht was gekomen, maar het mysterie werd opgelost toen hij het navigatiescherm zag.
startblokkering satelliet – geactiveerd
‘De auto heeft een satelliet-volgsysteem,’ zei Robin. ‘Dat heb ik op tv gezien. Als je de auto opgeeft als gestolen, zendt het systeem een code voor startonderbreking uit.’
De auto rolde nog een klein stukje verder over het smalle bosweggetje. De jongens hoorden de wagens van de rangers achter zich en de situatie werd nog onheilspellender toen Robin zijn deur probeerde te openen.
‘Hij zit op slot!’ riep hij.
Terwijl John in paniek tegen zijn deur begon te duwen, kroop Robin achter de stoelen. De kogel had de achterruit voor een deel uit zijn frame geduwd. Robin kon hem gemakkelijk verder opentrekken, alsof hij een blik sardientjes opentrok.
Robin gooide hun tassen en zijn boog uit het raam. Ondertussen wurmde John zich met moeite tussen de twee stoelen door. Toen de broers uit de laadbak sprongen en het bos in renden, kwamen de pick-up van de rangers piepend tot stilstand.
Nadat ze een minuut door het dichtbegroeide bos hadden gerend, hield Robin John tegen.
‘Ik hoor ze niet,’ fluisterde hij. (blz. 79)

Ze lopen het bos in, maar dan struikelt Robin en valt in een ravijn, met zijn hoofd op een steen. Kan Kleine John hem helpen? Kunnen ze overleven in het bos? Zijn de geruchten over gevaarlijke dieren in het bos waar?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
als recensieboek gekregen van uitgeverij Billy Bones
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Aan het begin en het einde van het boek staat een landkaart. Deze is getekend door Tony Fleetwood

illustratie uit Robert Muchamore - Kraken, kapen en vlammende pijlen

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Robin
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee, ik wil niemand ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Locksley City, in Engeland
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat dit verhaal een soort toekomstversie is van Robin Hood
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat het gevaarlijk is om te leven in Locksley City
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
dit is het eerste deel van een serie
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen vanaf 10 jaar die houdt van spannende actieverhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen

Geef een antwoord