boekomslag Nicki Thornton - Hotel de laatste kans

Nicki Thornton – Hotel de laatste kans (1e recensie)

boekomslag Nicki Thornton - Hotel de laatste kans

Sep heeft een uitzonderlijk talent voor koken, maar is slechts een hulpje in Hotel De laatste kans. Mysterieuze tovenaars houden er een geheime vergadering. Sep bereidt een overheerlijk diner en speciaal voor de voorzitter van het tovenaarsgilde, een abrikozenparfait. Na zijn dessert valt voorzitter Thallomius dood neer. De tovenaars beschuldigen Sep. De beroemde inspecteur Tingieter wordt op de duistere zaak gezet. Is Sep schuldig? Of is er meer aan de hand?

Boekinformatie
Schrijver: Nicki Thornton
Titel: Hotel De laatste kans
Serie: Sep Seti #1
Uitgeverij: De Fontein
Jaartal: 2019
Bladzijden: 297
Illustrator: Matt Saunders
Vertaler: Marjolein Algera
Genre: detective, sprookjes & fantasy
Leeftijd: 10+

kno meer info over boek

Over het verhaal

Het hardste geluid dat normaal gesproken te horen was in de keuken van Hotel De laatste kans was het zachte geborrel van een ei dat werd gekookt.
Maar vandaag was dat het getier van keukenchef Henri Mycose, die zijn bevelen blafte terwijl hij door de keuken hobbelde.
‘Sep, die taartjes! Uit de oven. Nu!’ schreeuwde hij, waarmee hij veroorzaakte dat keukenhulp Sep een draai maakte op zijn spichtige benen en naar het andere eind van de keuken schoot. Om hem heen hing de geur van knoflookboter en geroosterd vlees, en was de lucht nevelig van het stof van meel, kruiden en specerijen. Stoom siste, jams stolden en steelpannen schuimden.
Had Sep Seti maar over een ietsiepietsie toverkracht kunnen beschikken. Want een spreuk om zichzelf in drieën te delen was absoluut de enige manier om zich door alle taken heen te worstelen die hem waren opgelegd door zijn drie akelige bazen. (blz. 9)

Sep werkt in de keuken van hotel De laatste kans. Jaren geleden is zijn vader verdwenen. Seps vader was de kok van het hotel en maakte heerlijke gerechten. Sep kan heerlijke nagerechten maken, maar daar krijgt hij bij deze kok de kans niet voor. Maar dan komt er een groep belangrijke gasten naar het hotel. Tiffany, de dochter van de baas én pestkop van Sep, vertelt hem dat hij pavlova moet maken voor het diner.

Terug in de keuken beneden, nadat hij de nieuwe gasten naar hun kamers had begeleid, klopte Sep de slagroom voor de pavlova, overweldigd door het idee dat de belangrijkste gasten iets zouden gaan eten wat hij helemaal zelf had gemaakt, iets zouden gaan eten wat hij helemaal zelf had gemaakt, ook al wist hij dat Tiffany daar alle eer voor zou opstrijken. Toen hij de laatste blozende framboos op de sierlijke creatie van eiwitschuim plaatste, wist Sep dat het nagerecht er absoluut adembenemend uitzag.
‘Jij kolossale idoot,’ zei een stem achter hem.
Hij haatte het hoe ze hem telkens weer besloop.
‘Je hebt frambozen gebruikt, uilskuiken.’
‘Die zijn een nogal belangrijk ingrediënt van een frambozenpavlova.’
‘Niet als die hoge pief, die Thallomius, er allergisch voor is. Hersenloos denkprul. Jij bent zelfs nog erger dan de nergens-goed-voor-vader van je! Ik zei áárdbeien. Ik zei een áárdbeienpavlova. Probeer jij ‘s werelds grootste stomkop van mij te maken?’
Had Tiffany ze expres door elkaar gehaald? Sep wist dat ze niets leuker vond dan hem als een worm aan een haakje te hebben, hoe ze ervan genoot om hem te zien bungelen en kronkelen. maar het had nooit zin om met haar in discussie te gaan. Wat van cruciaal belang was, was dat hun vipgast een dessert kreeg waar hij niet allergisch voor was.’
Maar Sep was ook boos op zichzelf. Het was er bij hem ingehamerd dat hij altijd moest weten welke speciale behoeften de gasten hadden en hij had moeten weten dat zijn vipgast allergisch was voor frambozen. Hij had Tiffany’s plan moeten doorzien en vanbinnen kookte hij van woede. (blz. 29)

De gasten eten ‘s avonds in de eetkamer. Niemand anders mag daar naar binnen en ze doen zelfs de deur op slot. Maar één van de gasten gaat dood en het lijkt op een allergische reactie. Iedereen kijkt beschuldigend naar Sep, want die heeft gekookt. Hij verstopt zich omdat hij bang is dat hij zomaar opgesloten zal worden. Hij wordt gevonden door Angelique Strick, een van de vrouwen uit het gezelschap. Ze vertelt hem dat de gasten allemaal magische krachten hebben. Daar heeft Sep nog nooit van gehoord.

‘Ik zou proberen me geen zorgen te maken.’
Geen zorgen maken? Sep moest nog bijkomen van het nieuws dat er daadwerkelijk zoiets als magie bestond in de wereld. En van het feit dat hij werd beschuldigd van moord op de hoofdtovenaar van het land. En nu stond hij op het punt een magische ondervraging te ondergaan. Kon het eigenlijk nog erger worden?
Ze draaide zich om en keek hem recht aan met haar karamelkleurige ogen. Daarna tilde ze haar staf weer op. Deze keer roffelde ze er hard mee tegen de muur.
Voordat Sep ook maar kon vragen wat ze aan het doen was, schrok hij van de grom die de muur als antwoord leek te geven. Het begon laag, als aanrollende donder, eerst één muur, daarna begonnen alle muren op de overloop zachtjes te schudden. Het gerommel en getril zwollen aan tot er stukjes verkruimeld stucwerk op Seps schouders vielen en hij om zich heen staarde, vol angst dat het hotel om hen heen zou gaan instorten. (blz. 81)

Wat is een magische ondervraging? Heeft Sep de man vermoord? Wat gaat er nu gebeuren? Waarom zijn deze gasten in hotel De laatste kans?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
aan het begin van elk hoofdstuk staat een kleine zwart-wit illustratie en dit is als versiering
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Sep
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil Sep ontmoeten en ik ben benieuwd naar de soep van zijn vaders recept (en eigenlijk benieuwd naar alles wat hij kookt en bakt)
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in Hotel De laatste kans
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat Sep goed kan koken
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat Sep beschuldigd wordt van moord
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een spannend en verrassend verhaal
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen vanaf een jaar of 8 die houdt van spannende en verrassende verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen