boekomslag Jo Simmons - Mijn superslimme ik

Nadat Keith’s beste vriend Tom herhaaldelijk tegen Keith heeft gezegd dat hij een genie is, begint Keith te geloven dat hij er misschien een is! Misschien gaan zijn ouders hem eindelijk meer aandacht geven. Of misschien is alleen zijn oudere zus Minerva een echt genie. Toen ze 2 jaar was loste ze de rubix-kubus op en toen ze 4 jaar was las ze al Mandarijn. Dit jaar staat ze op het punt om het BIG JUNIOR GENIUS kampioenschap, dat wereldwijd wordt uitgezonden, te winnen. Maar als Keith en Minerva het, in een hilarische wending van het lot, tegen elkaar moeten opnemen in de finale, moet Keith een manier vinden om te winnen – en snel! Of eigenlijk een manier om Min te laten verliezen! Er zit maar één ding op: een BREINWISSEL! Wat zou er mis kunnen gaan?

Boekinformatie
Schrijver: Jo Simmons
Titel: Mijn superslimme ik
Uitgeverij: Billy Bones
Jaartal: 2020
Bladzijden: 216
Illustrator: Nathan Reed
Vertaler: Pim Lammers
Genre: humor
Leeftijd: 8+

kno meer info over boek

Over het verhaal

Cornelis werd wakker van geschreeuw.
‘Aaaaaaaahhhhhhhh!
Het was zijn zus, Min.
Meteen daarna hoorde hij nog meer geschreeuw, maar nu veel dichterbij.
‘Mijn gelukssokken!’ riep Min recht in zijn oor.
‘Waaaahhh!’ schreeuwde Cornelis terug. Daarna hoorde hij nóg meer geschreeuw.
Het kwam van beneden.
Mam.
‘Miiiiiiiiiiiinnnnn! Schiet op! Straks komen we te laat.’
Daardoor begon Min weer te schreeuwen. Ze stond in zijn kamer, met haar mond wagenwijd open. En daardoor begon Cornelis óók weer te schreeuwen. Vanuit zijn bed staarde hij haar met opengesperde ogen aan, met zijn mond wagenwijd open.
Toen, net zo plotseling als dat het was begonnen, stopte het geschreeuw.
‘Wauw-wauw, dat was intens,’ zei Cornelis. ‘Maar waarom schreeuwden we ook alweer?’
‘Ik ben mijn gelukssokken kwijt. En dat is echt een ramp, want vandaag is de finale van de schaak- en Ierse danscompetitie onder de veertien jaar. Ik móét winnen!’ riep Min. ‘Snel, kom je bed uit en help met zoeken. Of ben je van plan om daar de hele dag te blijven liggen?’
‘Misschien wel,’ antwoordde Cornelis.
‘Niet te geloven!’ riep Min. (blz. 9)

De zus van Cornelis doet aan veel wedstrijden mee, want ze is ontzettend slim. Ze wil ook altijd winnen. Elk wedstrijd is Cornelis daardoor alleen thuis. Dat vindt hij niet leuk. Hij blijft extra lang in bed liggen en gaat daarna verder mijn zijn eigen interesses, zoals zijn Extreem Belangrijke Experimenten & Uitvindingen. Cornelis wil meer aandacht van zijn ouders. Misschien moet hij ook geniaal worden.

‘Tom? Weet je nog dat je hebt gezegd dat ik geniaal ben?’
Cornelis stond bij zijn beste vriend Tom voor de deur.
‘Toen we je verjaardag aan het plannen waren? Ik had een paar geweldige ideeën en jij zei toen dat ik geniaal ben.’
‘Ja, dat heb ik inderdaad gezegd,’ antwoordde Tom. ‘Maar ik heb het gevoel dat ik daar nu spijt van ga krijgen…’
‘Nee, dat ga je niet,’ zei Cornelis. ‘Ik moet net zo geniaal worden als Min, zodat ik mee kan doen aan een competitie en genoeg geld kan winnen om naar de uitvindersbeurs te gaan. Wist jij dat ze steeds prijzengeld krijgt?’
‘Volgens mij werkt ze heel hard voor die prijzen en dat geld,’ antwoordde Tom.
‘Misschien wel, misschien niet. Wat maakt het uit? Ik heb daar geen tijd voor, dus ik heb weer een geniaal idee bedacht: ik ga het brein van mijn zus stelen.’
‘Wát ga je doen?’ vroeg Tom. ‘Hoe dan?’
‘Het is een van mijn Extreem Belangrijke Experimenten & Uitvindingen. Mijn nieuwste, dus ik heb er nog niet goed over na kunnen denken. Maar dat ga ik vandaag doen. Als ik iets gegeten heb. Bij Cornelis senior thuis. Doei!’
En weg was hij. (blz. 20)

Cornelis senior is de opa van Cornelis. Hij woont op een oud binnenvaartschip. Het is altijd gezellig bij opa. Hij vertelt zijn opa dat hij een machine wil bedenken waarmee hij het brein van Min kan stelen.

Toen Cornelis thuiskwam, pakte hij meteen zijn grootste schetsblok en een paar felgekleurde stiften. Hij begon schetsen te maken voor een machine die een brein kon stelen. Cornelis vond het fijn om te tekenen wanneer hij over een nieuwe uitvinding aan het nadenken was. Hij noemde het ‘krabbelbabbelen’. Met deze krabbelbabbel-methode had hij al de broodschaar uitgevonden, waarmee je brood kunt snijden zonder dat je een mes nodig hebt. En de hoofdsok, ook wel bekend als ‘de volledige bivakmuts’, waarmee je hele gezicht warm kunt houden.
Cornelis tekende eerst zichzelf, daarna Min en vervolgens grote pijlen tussen hun hoofden. ‘Ik moet ervoor zorgen dat haar geniale ideeën meteen in mijn hoofd terechtkomen, bliksemsnel…’
Hij tekende een paar bliksemschichten. ‘Misschien zoals elektriciteit door een draad gaat?’ zei hij en hij begon draden tussen hun twee hoofden te tekenen.
Toen tekende hij uit het niets een gigantische helm op Mins hoofd. Die leek veel op een grote zeef.
‘Perfect!’ riep hij en hij rende naar beneden.
Vervolgens was Cornelis ongeveer een uur lang bezig om de elektriciteitsdraden uit paps gereedschapskist vast te maken aan de glim- mende, keukenzeef die normaal gebruikt werd om pasta mee af te gieten. Daarna vond hij een oude koektrommel die precies op zijn eigen hoofd paste. Hij sleutelde eraan, prikte er gaatjes in, maakte ook daar draden aan vast en bewonderde vervolgens het resultaat. (blz. 27)

Is het Cornelis gelukt om een machine te bedenken waarmee hij het brein van Min kan stelen? Wat zal er gebeuren als het lukt?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
recensieboek gekregen van uitgeverij Billy Bones
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, realistisch, verrassend, vrolijk
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
de zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Nathan Reed

illustratie uit Jo Simmons - Mijn superslimme ik

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
de hoofdpersoon is Cornelis
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil Cornelis ontmoeten en ik wil mee naar de tv-opnames
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af bij Cornelis thuis en bij de opnames van een tv-show
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is leuk om te lezen hoe Cornelis probeert om net zo slim als zijn zus te worden
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat de ouders van Cornelis vooral aandacht voor zijn slimme zus hebben
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
het is een erg grappig verhaal
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf 8 jaar die houdt van een grappig en vrolijk verhaal
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen