Tom Durie – Sam (1e recensie)

Sam, een sympathieke derdejaarsleerling, komt bij het begin van het schooljaar in een nieuwe school terecht. Daar maakt hij al snel kennis met de eerder bizarre manier waarop die gerund wordt… niet door de directie of de leerkrachten, maar door enkele leerlingen. Jonas en Kasper voeren er, samen met enkele trouwe volgelingen, een waar schrikbewind. Alhoewel Sam zich hier in het begin zoveel mogelijk afzijdig probeert te houden, wordt hij toch meegesleurd in een meedogenloos spel waarvan de gevolgen niet te overzien zijn.

Boekinformatie
Schrijver: Tom Durie
Titel: Sam
Uitgeverij: De Vries-Brouwers
Jaartal: 2020
Bladzijden: 184
Genre: school
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
eng, realistisch, vervelend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er staan geen illustraties in het boek
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Sam, een derdejaarsstudent op de middelbare school, moet half september van school veranderen. Al snel merkt hij dat het grondig misgaat op school, en dat leerlingen er veelvuldig en zwaar gepest worden. De directie doet er niets aan, en een van de kwelduivels is haar zoon… Dan weet je het wel.
Wie is de hoofdpersoon?
Sam
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
De volwassen lezer in mij zou zeggen: ik pak Jonas, Kasper, Ellen, Lars en Laura bij hun kladden, en ik laat niet los voor ik ze laten zien heb (want ik heb hun gedoe op Youtube gezet) wat ze hun medeleerlingen aandoen. De 15jarige in mij voelt intens mee met de gepeste leerlingen, en snapt dat de gevolgen er naar zijn, maar geen oplossing…
Waar speelt het verhaal zich af?
Op school en thuis, waar de vader van Sam neurochirurg is, en waar de pesters ook uit betere milieus komen.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik vind “Sam” geen leuk boek. Bovendien is het slecht geredigeerd.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
De personages zijn nogal één-dimensionaal. De meisjes in dit boek knipperen als gek met hun ogen om jongens te verleiden (en om zo privédingen los te peuteren om ze later tegen hen te gebruiken), terwijl Sam “de goeie” is, en het lijkt wel alsof hij het enige personage is dat is uitgewerkt. Er is iemand die dit ook allemaal niet goed kan verdragen, maar over haar komen we behalve haar naam ook als niks meer te weten. Ze is er gewoon. En dat is maar goed ook. Maar ik wil echt graag meer weten over Lars, Jonas, Kasper, Laura en Ellen. Waarom doen zij wat ze doen. Toegegeven: Sam vraagt dit wel aan Jonas, waarop deze antwoord: “omdat jouw kop mij niet aanstaat”. (Om die reden alleen al gaan mensen dus aan het pesten. Ik vind dat onvoorstelbaar).
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Net daarom is “Sam”, hoewel ik het alles samen dus geen goed boek vond, belangrijk: lezers zullen zicht krijgen op hoe pesten ingrijpt in het leven van anderen. Maar ook: het boek is mij te oppervlakkig. Het was eerst een theatervoorstelling, waarvan ik me goed kan inbeelden dat die wél heel goed is. Niet elk theaterstuk is geschikt om naar een boek te worden overgezet, en omgekeerd, zo blijkt maar weer.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor mensen die de boeken van Dirk Bracke graag lezen.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen