boekomslag L.D. Lapinski - Reisbureau Wereldvreemd

Wanneer de twaalfjarige Flick reisbureau Wereldvreemd ontdekt, krijgt ze de kans van haar leven. Als ze toetreedt tot het Wereldvreemd-genootschap liggen er honderden magische werelden aan haar voeten! Het enige wat ze hoeft te doen, is in de juiste koffer springen. Maar wat Flick niet weet is dat het middelpunt van alle werelden, Vijflichtenstad, op het punt staat te verdwijnen. Ze moet op zoek naar een manier om Vijflichten te repareren voor het verdwijnt – en het onze wereld met zich meeneemt.

knop meer info over boek

Over het verhaal

In onze wereld zijn er altijd al plekken geweest waar veel magie hangt.
Je kunt dat zien, als je heel goed kijkt. Bijvoorbeeld als je een ouderwetse paard-en-wagen in een moderne winkelstraat ziet, of zo’n steegje met kinderkopjes waar wel mensen in lopen, maar waar niemand uit komt. Soms hangt er ook magie om mensen heen. Dan lijken ze zo uit een oude foto te zijn weggelopen. Of je ziet in een café toevallig iemand zitten met een tas die een stukje boven de grond zweeft. En als je dan nog eens kijkt, is diegene met tas en al verdwenen.
En af en toe zie je magie bij winkels.
Magische winkels zitten gewoon ingeklemd tussen filialen van grote ketens en hippe etalages. Ze zijn nooit opvallend of luxe. Ze hebben vieze plekken op de ramen en uithangborden waarvan de verf soms zo erg afgebladderd is, dat het lijkt alsof er schimmige letters doorheen proberen te komen. Magie wil liever niet gezien worden, snap je. E de meeste mensen doen trouwens ook liever alsof magie helemaal niet bestaat.
Reisbureau Wereldvreemd zag er precies zo uit als een magische winkel eruit hoort te zien.(blz. 7)

Jonathan Mercator werkt bij Reisbureau Wereldvreemd. Het is er rustig. Opeens klinkt het geluid van een openspringende koffer.

Bij het geluid van de openspringende koffer draaide Jonathan zich verrast om. Zijn draaistoel van hout en leer piepte op zijn wieltjes. Het deksel van de koffer vloog open en er klotste een plens water uit.
‘Wat gebeurt er?’ vroeg de jongen geschrokken en hij sprong snel bij het water vandaan.
Een paar tellen later klom er een man de koffer uit alsof hij door een luik kroop. Hij was kletsnat en hoestte. In een lus aan zijn riem hing een ingeschoven telescoop. Hij stak snel zijn hand in de koffer en trok, tot er een vrouw uit kwam, half vallend en half klimmend. Ze landde op haar handen en knieën.Water droop uit haar laagjesjurk op de vloer. Ze had drie billen om haar nek hangen en haar dikke, zwarte haar was gevlochten met linten en kant erdoor.
En om haar rechterenkel zat een knalrode, zo te zien erg slijmerige tentakel geklemd.
‘Dat ellendige ding laat nog steeds niet los, Hudspeth,’ zei ze verontwaardigd. Ze klonk eerder geïrriteerd dan bang, ook al probeerde de tentakel over haar been omhoog te kruipen.
Haar partner gaf een zacht klopje op de tentakel. ‘Loslaten. Ga iemand plagen met evenveel poten als jij, oké?’
De tentakel klemde zich steviger vast en werd roder.
‘Haal dat er even af, alsjeblieft,’ zei Jonathan met een zucht. ‘Ik kan niet toestaan dat je iets meeneemt. Je kent de regels.’ (blz. 12)

Reisbureau Wereldvreemd is geen gewoon reisbureau, maar een magisch reisbureau. Er kan naar andere wereld gereisd worden via koffers die in de winkel staan.

De drukte van het dorp was nu ver weg. Recht tegenover haar stond een kerkje met een hek van scherpe, pijlachtige spijlen eromheen.
En naast de kerk stond een klein, verdrukt uitziend winkeltje dat dronken over het steegje heen helde. Het had een groot erkerraam en een glanzend zwarte deur en een hoekportiek met een stenen opstapje dat zo afgesleten was dat het in de stoep leek weg te smelten.
Flick keek omhoog naar het uithangbord.
REISBUREAU WERELDVREEMD
Er kriebelde iets onder haar huid. Het was geen onprettig gevoel; als ze het zou moeten omschrijven, was het een combinatie van nieuwsgierigheid en sinaasappels. Ze voelde haar vingers vanzelf in haar handpalmen drukken en een elektrisch gevoel door haar botten jagen. Ze wilde naar dat winkeltje toe.
Ze kon niet precies zeggen waarom. (blz. 32)

Zonder na te denken loopt Flick naar het reisbureau. Ze doet de deur open en stapt naar binnen. Vol verbazing kijkt ze om zich heen. Ze ziet een paar glasscherven en pakt er eentje op. Als ze erheen doorheen kijkt ziet ze glimmeringen. Jonathan legt haar uit dat dat magie is.

Jonathan bleef rustig toekijken hoe ze hem uitlachte en wachtte geduldig tot ze klaar was. Pass toen haalde hij zijn schouders op. ‘Je gelooft niet in magie.’ Het was geen vraag. Zijn ogen schitterden achter zijn bril.
Flick voelde zich meteen schuldig over het uitlachen. ‘Magie bestaat niet,’ zei ze. ‘Ik ben geen klein kind. Je kunt me de waarheid wel vertellen, hoor.’
‘Het zijn juist de volwassenen die vaak voorgelogen moeten worden,’ zei hij. ‘Jij hebt waarschijnlijk geleerd dat magie niet bestaat omdat de gemiddelde mens die op de wereld rondloopt dat gelooft. Maar ik kan je verzekeren dat magie wel degelijk bestaat. Dat was wat je door het vergrootglas zag.’
Flick had het gevoel dat ze de trap afliep en een tree oversloeg. Ze schudde haar hoofd. ‘Als magie bestond, zou iedereen dat weten. Iedereen zou die vergrootglazen kennen. Ze zouden op het nieuws zijn.’
‘Niet iedereen kan ze gebruiken.’ Jonathan haalde het instrumentje uit zijn zak en draaide het rond tussen zijn vingers. ‘Zie je… iedereen kan dit reisbureau binnenlopen. De deur gaat om negen uur open en om vijf uur weer dicht. Maar niet iedereen kan lid worden van Genootschap Wereldvreemd.’
‘En wat doet dat Genootschap?’
‘We reizen.’ (blz. 48)

Dit alles maakt Flick nieuwsgierig. Jonathan geeft haar een boek mee over het Genootschap. Als ze het boek gelezen heeft gaat ze weer naar de winkel.

‘Ik heb het boek gelezen,’ zei ze.
‘En?’
Het bleef even stil. Het reisbureau trilde in de warme zomerlucht en boven hun hoofd kraakten de vloerplanken.
Flick haalde diep adem. ‘Ik wil op reis.’
Zonder een woord te zeggen liep Jonathan om zijn bureau heen naar de kofferwand. Hij pakte een handvat en trok. Een donkerblauwe koffer met een lichtpaarse bies gleed uit de wand. Jonathan keek Flick aan. ‘Dit is een prima plek om te beginnen.’
‘Gaan we nu?’ vroeg ze. Haar moed zakte in als een leeglopende ballon nu alles ineens zo snel leek te gaan. ‘Nu meteen?’
Jonathan zette de koffer neer. ‘Het is niet gevaarlijk,’ zei hij geruststellend. Hij wilde de koffer opendoen, zag dat hij op zijn kop lag en moest hem eerst omdraaien. ‘Dat begint goed.’ Hij rolde met zijn ogen. Flick onderdrukte een glimlach, ondanks de vlinders die in haar buik begonnen rond te fladderen. (blz. 71)

Jonathan en Flick stappen de koffer in, en even later staan ze in een compleet andere wereld. Wat vindt Flick van deze reis? Wil ze meer reizen maken? Wat valt er allemaal te zien in de andere werelden? Waarom reizen de leden van het Genootschap eigenlijk op deze manier?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen als recensieboek van uitgeverij De Fontein
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, grappig, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Flick
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil het Reisbureau Wereldvreemd graag zien en ik zou ook wel willen reizen via een koffer
Waar speelt het verhaal zich af?
in Engeland en in een andere wereld
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een spannend, avontuurlijk en magisch boek
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
x
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
dit is het eerste deel van een serie
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf 10 jaar die houdt van magische en avontuurlijke verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen