Li Lefébure & Esther Walraven – Het magische wereldfeestenboek (1e recensie)

Wanneer Olivier zijn vriend Zeger kwijt is in de bibliotheek vreest hij het ergste. Als zijn vriend hen maar niet weer in de problemen brengt. Deze keer heeft Zeger iets bijzonders ontdekt: een gouden boek! Wereldfeesten staat met krulletters op de kaft. Maar het boek ligt in de expositieruimte van de bibliotheek, en dat is verboden terrein… Net als de twee vrienden het boek willen openslaan, komt er iemand aan. Snel vluchten ze met het boek in een voorraadkast en slaan het open. En dan gebeurt er iets magisch…

kno meer info over boek

Over het verhaal

‘Moet je dit boek zien!’roept Olivier. ‘Duivelstocht! Een jongen, Julio, wordt verkocht als slaaf. Je moet er toch niet aan denken…’ Een rilling loopt over zijn rug. Hij heeft ooit een boek gelezen over een jongen die een lijfslaaf had. Dat vond hij al vreselijk. ‘Wat zou een kindslaaf moeten doen, denk je? Zeger?’ Olivier kijkt om zich heen, maar tussen al die rijen boeken ziet hij alleen maar een meisje met lange rode vlechten. Ze zit op de grond met een boekenrek als ruggensteun, helemaal verdiept in een verhaal. Zuchtend zet Olivier Duivelstocht terug in de kast. Waar is Zeger nou weer? De vorige keer had hij een iglo van boeken gemaakt. Ze hadden toen net kunnen ontsnappen aan de bibliothecaris. Olivier durfde weken niet naar de bibliotheek te gaan. Wat Zeger, die een hekel aan lezen heeft, alleen maar grappig vond.
‘Zeger?’ Speurend tussen de gangpaden vol boeken roept Olivier zacht de naam van zijn vriend. Verdorie, als hij maar niet weer iets aan het uitvreten is. (blz. 5)

Uiteindelijk vindt hij Zeger. Zeger heeft iets bijzonders gevonden. Hij neemt Olivier mee naar de zolder van de bibliotheek. Daar is een expositieruimte. Er wordt een tentoonstelling ingericht voor de Kinderboekenweek. Zeger heeft daar een gouden boek gezien. Hij wil het boek bekijken.

Dan laat hij zich op de grond zakken en knikt met zijn hoofd naar het gouden boek. ‘Kom, we bladeren er even doorheen.’
Olivier schudt zijn hoofd. ‘Nee. Laten we teruggaan. Volgens mij is de kust weer veilig. We zetten het boek terug voor we betrapt worden. Morgen kunnen we altijd nog terugkomen.’
‘Morgen terugkomen?’ zucht Zeger. ‘Dan staat alles achter gesloten deurtjes in de vitrinekasten. Kom op, man. We zijn hier nu toch al. We kijken gewoon even. We zetten het heus zo weer terug.’
‘Ik dacht dat jij niet van lezen hield?’ houdt Olivier vol.
‘Dat doe ik ook niet. Maar voor een gouden boek maak ik graag een uitzondering.’
‘Oké, heel even dan. Daarna zetten we het meteen weer terug en maken we dat we hier wegkomen. Deal?’ Olivier moet toegeven dat de angst om betrapt te worden minder groot is dan zijn nieuwsgierigheid. Hij heeft ook nog nooit een gouden boek in zijn handen gehad.
‘Nou, ik ben benieuwd…’ Zeger slaat het boek open.
‘Halloween,’ fluistert Olivier. Meteen komt er beweging in de kamer. De muren lijken te dansen. Gekleurde flitsen kronkelen langs Olivier omhoog. Hij wil aan Zeger vragen: Wat gebeurt er? Maar zijn stem lijkt verdwenen en Zeger is een vage vlek geworden. Een tinteling trekt vanuit zijn armen door de rest van zijn lijf. Olivier krijgt het plotseling verschrikkelijk warm. Alles wordt mistig en dan voelt hij zichzelf verdwijnen in een draaikolk van lichtflitsen. (blz. 8)

Als Olivier zijn ogen opendoet zit hij in het donker onder een grote boom. Zeger is er ook en beweert dat ze het boek in zijn getoverd. Dat kan toch niet? Olivier wil terug naar de bibliotheek. Ze gaan op zoek naar een manier om terug te kunnen. Vlakbij een groot huis zien ze vier gedaantes, die er doodeng uitzien. ‘Trick or treat’ roept een van de gedaantes… Olivier weet opeens wat er aan de hand is. Zeger had gelijk. Ze zijn in het boek terechtgekomen, in het hoofdstuk over Halloween. Dat gouden boek is een vreemd boek. Is er een manier om weer thuis te komen? Of zitten ze nu voor altijd opgesloten in het gouden boek?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Iris Compiet. Ze laten zien bij welke feesten Olivier terecht komt

illustratie uit Li Lefébure & Esther Walraven - Het magische wereldfeestenboek

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
de hoofdpersoon is Olivier
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ja, ik zou Olivier willen ontmoeten omdat hij van lezen houdt 🙂 en ik zou het magische wereldfeestenboek dan graag willen zien
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in de bibliotheek en in een aantal landen
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik vind het leuk dat je door het lezen van dit boek meer te weten komt over belangrijke feesten op de wereld
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
x
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Dit is een leuk boek voor kinderen vanaf 10 jaar die houden van een spannend verhaal en/of meer willen weten over bijzondere feesten
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen