boekomslag Connie Mitchell - Thirsa en het spookvliegtuig

Connie Mitchell – Thirsa en het spookvliegtuig (1e recensie)

boekomslag Connie Mitchell - Thirsa en het spookvliegtuig

Thirsa’s ouders zijn gescheiden. Nu wonen “oom’ Walter en zijn ­irritante zoon Theo ineens bij haar in huis. Thirsa mist haar vader en haar lieve, vergeetachtige oma, die soms denkt dat de Tweede Wereldoorlog nog niet is afgelopen. In de oorlog verloor oma haar grote liefde, waardoor ze soms nog steeds verdrietig is. Thirsa en haar twee beste vrienden – de grappige Joep en de slimme Eric – bedenken een plan om oma weer blij te maken. Onbedoeld raken de drie vrienden verzeild in een onstuimig avontuur dat niet alleen over de Tweede Wereldoorlog gaat, maar ook over een magisch tekenblok, een spookvliegtuig en een stoer meisje dat piloot wil worden.

kno meer info over boek

Over het verhaal

‘Een raar geluid was het. Het ene moment gromde de motor als een wilde beer en het andere moment hoorde je alleen nog de wind langs de propellers suizen.’
Thirsa luisterde ademloos naar haar oma terwijl ze vertelde over de Tweede Wereldoorlog.
‘Mijn broer en ik hadden net aardappels gekocht bij een boer en toen kwam dat vliegtuig ineens uit de lucht vallen. Met horten en stoten kwam het steeds lager. Het landde in het aardappelveld naast de weg. Op het moment dat de propeller de grond raakte, vlogen de piepers in het rond, alsof er frieten werden gesneden.’
Thirsa lachte. Ze zag de patat al in de rondte vliegen. ‘En toen, oma?’ Thirsa wist dat oma graag over vroeger praatte. Dat kwam door de ziekte in haar hoofd.
‘De piloot was gewond,’ ging oma Fien verder. ‘Hij klom uit de cockpit van het zwaar beschadigde vliegtuig en liep onze kant op. Door zijn verwondingen kon hij niet zo hard lopen. Hij sprak tegen ons in het Engels, maar daar verstonden we niet veel van. In de verte klonken sirenes. Jan heeft de piloot resoluut bij zijn arm gepakt en meegetrokken. In de schuur van de boer heeft hij de piloot zich laten uitkleden en hem zijn eigen kleren en schoenen gegeven.’
Thirsa schoof met haar billen over het houten bankje, iets dichter naar oma toe. Ze voelde de warmte van oma’s arm tegen die van haar. (blz. 7)

De oma van Thirsa vertelt graag over vroeger, over de Tweede Wereldoorlog. Oma vertelt nu over een Engelse piloot die ze in hun huis heeft verstopt. In een geheime ruimte op zolder. Thirsa woont nu in het huis waar oma vroeger woonde, en ze heeft nog nooit geweten dat er een geheime ruimte op zolder is. Maar oma vertelt haar niets, want ze vertrouwt de mensen om hun heen niet. Dat zijn vast spionnen… Oma vertelt dat John, de piloot, op een dag er niet meer was. En ze mist hem nog steeds.

Ze vindt het niet leuk dat oma zo verdrietig was toen ze bij haar op bezoek was. Ze bedenkt een plan om haar oma weer gelukkig te maken.

Thirsa stapte uit de auto en huppelde achter haar vader aan, die naar een kleine deur in een groot grijs gebouw liep.
Ze gingen de hangaar binnen, waar een man stond te sleutelen aan de motor van een sportvliegtuigje. De ruimte was groot en hoog, en had een grijze betonnen vloer. Verschillende vliegtuigjes stonden vleugel aan vleugel opgesteld.
Met een handgebaar begroette haar vader de monteur: ‘Hoi, Fred. Is de Whiskey Alfa klaar voor gebruik?’
‘Ja, ze staat buiten. Getankt en gereed voor vertrek.’
Thirsa en haar vader liepen aan de andere kant van de hangaar door zo’n zelfde deurtje weer naar bui- ten. Nu stonden ze op het platform van het vliegveld.
Thirsa bleef staan en keek om zich heen. Overal stonden toestellen, de meeste klein en een paar grotere. Iets verderop zag Thirsa een vliegtuigje rijden, taxiën noemden ze dat.
Terwijl Thirsa nog om zich heen keek, wees haar vader naar een toestel met de vleugels aan de bovenkant van de romp en zei: ‘Je krijgt vandaag je eerste vliegles van mij.’
Met open mond keek ze hem aan. ‘Gaan we echt vliegen?’ Vliegen met haar vader! Ze had erover gedroomd en nu ging het echt gebeuren. Thirsa sprong op en neer en sloeg haar armen om haar vaders nek.
‘Tuurlijk! Je bent elf, je bent nu groot en slim genoeg. Tijd voor je eerste vliegles.’
Thirsa stuiterde achter haar vader aan naar het toestel. (blz. 21)

Het is zomervakantie en Thirsa is een dagje met haar vader op stap. Haar vader is piloot en hij vindt dat Thirsa haar eerste vliegles verdient. Ze vindt het spannend, maar het is ook erg leuk. Na afloop is ze dolblij. Dit wil ze wel vaker doen. De volgende dag gaat Thirsa samen met haar vrienden Joep en Eric op zoek naar de geheime ruimte op zolder.

Beide huizen hadden een blauwe voordeur met daar- naast een raam. Op de eerste verdieping zaten twee ramen, waarvan het linker raam de kamer van Joep en zijn oudste broer Mike was. Je kon het meteen herkennen omdat er allemaal stickers op het glas waren geplakt.
‘Wat sta je nou te doen?’ Thirsa keek in dezelfde richting als Joep. ‘Laten we gaan.’
Joep duwde zijn ronde brilletje omhoog. Zwijgend bleef hij omhoog staan kijken. Opeens greep hij Thirsa bij haar schouder en kneep er hard in.
‘Au!’ Verbaasd keek ze naar haar maatje.
‘Ik weet het!’ riep Joep ineens. ‘Ja, dat moet het zijn.’ Hij liet Thirsa’s schouder los en sprong op en neer.
‘Wat? Wat moet het zijn?’
‘Kijk eens goed naar het dak.’
Thirsa keek omhoog.
‘Wat is het verschil tussen jullie dak en ons dak?’ Met een glimlach van oor tot oor wees Joep omhoog. Zijn sproeten gaven bijna licht.
Met haar mond halfopen keek Thirsa omhoog naar de daken met rode dakpannen. ‘Ze zijn precies hetzelfde,’ zei ze. ‘Alleen hebben wij twee dakramen in het dak en jullie maar een.’
‘Precies.’ Joep keek haar triomfantelijk aan. ‘Ik snap het niet.’
‘Hoeveel ramen heeft jouw kamer?’
‘Eentje,’ antwoordde Thirsa, die nog steeds niet begreep waarom Joep zo opgewonden deed.
‘En dat andere raam is van…?’
Thirsa’s ogen werden groot. ‘De geheime ruimte…’ Ze fluisterde, alsof ze het zelf niet kon geloven. ‘De geheime ruimte bestaat echt!’ (blz. 42)

Ze gaan naar zolder en bekijken Thirsa’s kamer heel erg goed. Dan zien ze opeens sporen op de vloer. Blijkbaar kan de middelste van haar boekenkasten draaien. Ze halen de boeken uit de kast en op de bovenste plank zien ze een hendel. Met veel moeite krijgen ze de hendel in beweging. De boekenkast beweegt en er zit een ruimte achter. Voorzichtig lopen ze de kamer in…

Thirsa luisterde maar half naar Joeps vragen en Erics antwoorden. In haar buik voelde ze het kriebelen. ‘Zou dit echt het naamplaatje van piloot John zijn?’ vroeg ze zich hardop af. Dan klopte het verhaal van haar oma dus toch.
‘Van wie moet het anders zijn? Er heeft een piloot van de Britse luchtmacht in deze geheime ruimte gezeten en die heette John. Dit naamplaatje is van de RAF en er staat als voorletter J. Een en een is twee,’ zei Eric.
‘Met een voor- en een achternaam kan het misschien lukken om hem te vinden.’ Glimlachend streelde Thirsa haar wijsvinger langs het metaal.
‘Je zei dat ze altijd twee plaatjes om hun nek hebben,’ merkte Joep op. ‘Waar is het tweede?’
‘Als een soldaat doodging in de oorlog, werd door zijn kameraden één dogtag meegenomen en de andere werd bij het lichaam achtergelaten zodat men altijd wist wie het was.’
Thirsa voelde een rilling over haar rug lopen. Zou hij dan toch dood zijn? (blz. 59)

Kunnen Thirsa en haar vrienden piloot John vinden? Leeft hij nog? Kunnen ze het raadsel oplossen waardoor piloot John opeens verdween? Wanneer mag Thirsa weer vliegen?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
recensieboek gekregen van de uitgeverij
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, grappig, ontroerend, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
de zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Jeska Verstegen

illustratie uit Connie Mitchell - Thirsa en het spookvliegtuig

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
de hoofdpersoon is Thirsa
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil Thirsa en haar vrienden Joep en Eric ontmoeten, en dan wil ik heel graag het magische tekenblok zien
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich vooral bij Thirsa thuis af
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat Thirsa leert vliegen
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat Thirsa’s oma zo vergeetachtig is
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf 10 jaar die houdt van spannende en verrassende verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen