Peter Nys – Een snuifje radium (1e recensie)

Verleden. De Poolse Maria Skłodowska reist naar Frankrijk om er wetenschappen te gaan studeren. Ze vindt er haar grote liefde Pierre en verandert haar naam in Marie Curie. Ze wordt de eerste vrouw die een Nobelprijs krijgt.
Heden. Kyra biecht een groot geheim op. Ite is in shock …
Toekomst. A Zeven waagt zich in het hol van de leeuw. Hij gaat undercover naar het huis van Joan Lovers in het zevende district.

Boekinformatie
Schrijver: Peter Nys
Titel: Een snuifje radium
Serie: De parameters #4
Uitgeverij: Clavis
Jaartal: 2020
Bladzijden: 352
Illustrator: Conz
ISBN: 9789044839784
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

‘Aghharr.. chrr!’
Gereutel!
Lepel valt kletterend op de grond.
‘Ze is totaal verzwakt!’
Verstrengelde vingers zinken in de lakens.
‘Kan ze…’
‘Nee, Wlad. Er is geen hoop meer!’
‘Verdomme!’
‘Grrgh… niet… vloeken, Wlad.’
‘De kinderen horen je!’
‘Mama?’
Laken schuift van het bed.
‘Maria?’
Stoel kraakt.
‘Ga terug naar de keuken, Maria.’
‘Is mama oké?’
Hand grijpt arm.
‘Au!’
‘Terug naar de keuken, Maria!’
‘Oké, papa.’
‘Het is zover!’
Stilte. (blz. 5)

Het is 1878. De moeder van Maria is overleden.

Op de hoek van de bibliotheek was een galerij waar men even kon schuilen voor de regen. Het was ook de perfecte plaats voor parameter Dina Anderson om de studentenkamer in de Arendstraat gade te slaan.
William Zero draaide hoek om met een dikke stapel boeken onder zijn arm. Het leek of hij zich voor de zoveelste keer opmaakte voor een avondje studeren. zijn natte krullen hingen slordig over zijn voorhoofd en het water drupte van zijn lange regenjas op zijn schoenen. Hij leek het niet te merken.
De parameter had veel respect voor ijverige studenten, maar niet vandaag. Ze checkte het dossier. Haar gedachtescherm vulde zich met een tekst, die ze snel nog eens doorlas: Op 14 februari leren Diane Reynolds en Williams Zero elkaar kennen op een valentijnsfeestje in een café aan het Ladeuzeplein in de universiteitsstad Leuven. Dina keek om zich heen. Het zag er niet uit dat hier vanavond veel gefeest zou worden.
William zocht ondertussen zijn sleutels. Hij moest de boeken tekens van de ene hand in de andere overnemen. Het zag er klungelig uit, maar ook schattig. Hij vloekte. blijkbaar was hij zijn sleutels ergens kwijtgeraakt. De toekomstige dokter keerde op zijn stappen terug.
Ik moet hem achterna. (blz. 9)

Dina gaat William achterna. Bij het Italiaanse restaurant waar hij net heeft gegeten gaat hij op zoek naar zijn sleutels. Het meisje achter de bar heeft ze niet gezien. Hij vraagt of hij mag bellen en grabbelt in zijn jaszak naar een muntstuk. Daar vindt hij zijn huissleutels. ‘s Avonds volgt Dina William naar een valentijnsfeestje. Ze loopt rond in de hoop er achter te komen wie Diane Reynolds is. Misschien moet ze een handje helpen om deze ontmoeting te laten gebeuren…

Kyra haalde diep adem. ‘Ik moet je iets schokkends vertellen, Ite. De professor kent niet de volledige waarheid. Ik heb voor hem ook bepaalde dingen verzwegen. Bevel van hogerhand!’
‘Van je papa?’
De parameter lachte. ‘Haha, nee?’
‘Je weet wie ik bedoel!’
Kyra boog haar hoofd, maar hield haar ogen strak op die van Ite gericht. ‘Ron Barnhart briefte me in de parametertoren voor mijn opdracht. Hij schakelde er Sybil6 zelfs voor uit!’
Uitschakelen?
Sybil6 is een computerprogramma. Maar wel een dat alle gesprekken registreert als je het de kans geeft.
Ite begreep nu dat prefect Barnhart geen pottenkijkers wilde. Ze knikte om Kyra te tonen dat ze het verhaal kon volgen. Ze wilde vooral dat de parameter haast maakte.
‘Barnhart heeft me een geheim verteld, Ite. Iets over je mama. Eigenlijk was zij mijn voorganger.’
Het leek of Ites hersenen in een dikke pudding waren veranderd, waar de woorden van haar meter maar tergend langzaam in doordrongen. Uiteindelijk bereikten ze hun doel. ‘Voorganger? Bedoel je…’
‘Ik bedoel inderdaad dat jouw mama niet in deze tijdscorridor werd geboren, Ite. De vrouw die jij kent als Diane Reynolds is een parameter!’
‘Hoe kan dat?’
‘Eigenlijk is het heel eenvoudig. Diane kwam hiernaartoe omdat er geruchten waren dat de paradoxen je papa wilden ombrengen. Nog voor jij geboren werd.’ (blz. 19)

De trip met de trein vanuit Warschauw naar Parijs had meer dan veertig uur geduurd. Maria had niet veel geld, dus ze kon niet in de verwarmde rijtuigen reizen. Ze had het grootste deel van de tijd op een stoel doorgebracht en zich met haar eigen dekens warm gehouden.
De tocht had haar eerst langs het platteland van Polen gevoerd. DAt was toch wel pijnlijk. Dit was het Polen waar Maria van hield. Het herinnerde haar aan de zorgeloze vakanties die ze bij familie had doorgebracht. Ze wist dat ze hier onmiddellijk zou terugkeren.
Daarna was de reis richting de Russisch-Pruisische grens gegaan, om uiteindelijk door Duitsland te trekken, het laatste land dat ze moest doorkruisen om in Frankrijk te komen. De trein had nog de hele volgende dag door het noorden van Duitsland gereden. Berlijn was mooi en ook de kathedraal van Keulen was het bekijken waar. Maar het was niet waar Maria naar uitkijk. Dat moment was nu aangebroken.
Eindelijk kondigde een luide stem aan dat ze Parijs binnenreden. Nog wat later gingen ze onder het magnifieke glazen plafond van Gare du Nord door. Maria begreep onmiddellijk waarom dit een van de mooiste treinstations ter wereld werd genoemd. Het is zover, dacht ze. Ik ben in Parijs! (blz. 34)

Eindelijk is Maria in Parijs. Jaren geleden, toen haar moeder overleed, wist ze al dat ze in Parijs wilde studeren. In Polen mogen meisjes alleen naar de basisschool, en daarna niet meer. Ze gaat wetenschappen en wiskunde studeren. Het zal lastig worden, want dat zijn geen gebruikelijke studies voor meisjes. Maar ze heeft er veel zin in. Wie is Maria? Wat heeft zij te maken met de parameters? En waar is de moeder van Ite?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
recensieboek gekregen van uitgeverij Clavis
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, realistisch, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Conz. Ze laten stukjes uit het verhaal zien

illustratie uit Peter Nys - Een snuifje radium

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
de hoofdpersonen zijn Ite, Hanne en Jens, en Marie Curie
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik zou Marie Curie willen ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in het heden, verleden en toekomst
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat tijdreizen bestaat
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat de moeder van Ite verdwenen is
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
dit is het vierde deel uit de serie De parameters
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf 12 jaar die houdt van een spannend en verrassend verhaal waarin tijdreizen, geschiedenis en wetenschap een rol spelen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen

Geef een antwoord