boekomslag Daan Remmerts de Vries - Het jungleboek

Al als peuter moet Mowgli vluchten voor de valse, mensenhatende tijger Shere Kahn. Op het nippertje wordt hij gered door twee wolven, die hem beschermen en opvoeden. Maar de tijger is hem niet vergeten; altijd is er de bedreiging van die gestreepte vijand. Gelukkig wordt Mowgli bijgestaan door twee geweldige vrienden: de bedachtzame zwarte panter Baghera en de goedmoedige beer Baloe. Van hen leert hij de wetten van de jungle, waarmee hij langzaamaan begrijpt dat je moet uitkijken voor apen, dat je beleefd moet zijn tegen olifanten en dat het nut heeft om de taal van de slangen te spreken. Uiteindelijk dringt dan de vraag zich op: is Mowgli een dier of toch eigenlijk een mens…?

knop meer info over boek

Over het verhaal

Rama lag te staren naar de maan. Die was om te huilen zo mooi.
‘Moet jij niet eens op jacht?’
Verstoord draaide hij zijn kop om. Zijn vrouw, de wolvin Raksha, keek in zijn richting.
Rama rekte zich uit en mompelde: ‘Zo dadelijk…’
Voor hem liep een helling omloog. Eromheen lagen golvende, dichtbegroeide heuvels, daarboven hing die wenkende, bleke, bijna ronde bal. De lucht was nog grauw, niet donker, en de opstijgende hitte maakte alles drukkend.
Een van hun jongen piepte. Ze hadden er vier’ vier wollige welpen lagen in de grot waarin ze waren geboren. Nu dronken ze melk, binnenkort zouden ze vlees gaan eten.
Net wilde Rama dan opstaan toen een tenger, hondachtig beest kwam aantrippelen: Tabaqui, de jakhals.
‘Hé Rama, makker… Heb jij ook zo’n trek?’
Rama keek nors een andere kant uit. Hij mocht Tabaqui niet, die kliekjesvreter, die altijd de resten van zijn prooi kwam wegsnaaien.
‘Ga zelf wat vangen,’ bromde Rama dan ook.
‘O wacht!’ zei Tabaqui opgewekt. ‘Wat zie ik daar? Een ver-ruk-ke-lijk bot!’ En daar liep die klaploper zomaar naar de ingang van hun hol, waar hij ging liggen kauwen op het oude, rottende been van hert.
‘Ik heb een nieuwtje,’ zei Tabaqui. (blz. 7)

Tabaqui vertelt dat Shere Khan, de tijger, in de buurt is. Op dat moment horen ze hem in de verte. Hij klinkt teleurgesteld. Wat zou er aan de hand zijn?

De struiken in hun buurt ritselden. Rama dook ineen.
Vlak voordat het geritsel zou veranderen in een verschijnend dier sprong de grote wolf ernaartoe! Maar midden in zijn sprong hield hij in. Ja, het was alsof hij zich in de lucht omdraaide. Want hij had nog net op tijd gezien wat daar tevoorschijn kwam.
‘Een mens…’ zuchtte Raksha.
Het wás een mens. Maar wel een kleintje. Het was een miniem, tenger ventje met een groot hoofd en zacht, zwart haar. Het kon nog niet eens echt lopen. Het strompelde zo’n beetje voorovergebogen voort, op kromme beentjes, soms steunend op zijn handjes.
Het keek ineens omhoog, recht in het gezicht van Rama. Kraaiend begon het te lachen.
‘Wat… Wat moeten we hier nou mee?’ stotterde Rama.
‘Hij heeft honger,’ zei Raksha zacht, want vrouwen weten dat meteen.
Ze nam het mensje tussen haar kaken, heel voorzichtig. Zo droeg ze hem naar binnen en legde hem neer bij haar jongen. Niet lang daarna dronk hij wat melk.
‘Wat is hij kaal,’ zei Rama.
‘We kunnen hem houden,’ zei Raksha. ‘Kijk toch hoe leuk hij tussen onze jongen ligt, met die dikke pootjes. Zo rustig… Já! Jij bent rustig, ja! Had je dorst, ventje?’ (blz. 8)

Rama en Raksha zijn zo afgeleid door het mensenkind dat ze niet doorhebben dat Shere Khan er ook is. Hij wil het kind hebben. De ouders van het kind zijn weggelopen en Shere Khan heeft honger. Natuurlijk geven ze het kind niet aan de tijger. Op een avond gaat de hele familie naar een wolvenbijeenkomst. Hier worden de nieuwe wolfjes aan de andere wolven voorgesteld. Ze gaan toestemming vragen om het mensenkind op te voeden. Dat lukt, met hulp van Baloe de beer en Baghera de panter. Ze gaan de wolven ook helpen bij de opvoeding van dit mensenkind. Hij wordt Mowgli genoemd.

Meer dan elf jaar lang had Mowgli in het bos gewoond. Zijn zintuigen waren haarscherp geworden. Hij zag iedere beweging, hij herkende ieder geluid, zijn reuk had zich verfijnd. Hij at honing, noten en vruchten, hij joeg op herten of op kleinere dieren, samen met zijn broers en zussen’ en na afloop van de jacht trok hij de doorns uit hun poten en de klitten uit hun vacht, wat erg werd gewaardeerd, want wolven zijn in zulke dingen niet handig.
Enkele malen echter was Mowgli, uit nieuwsgierigheid, afgedaald van de beboste heuvels om ‘s avonds te gaan kijken naar de hutten van een klein dorp. Doodstil en ongezien dwaalde hij dan over de velden die eromheen lagen, en daarna langs de houten muren. Daar snoof hij de geuren op van gekookt of gebakken voedsel en hij luisterde naar de mensengeluiden, naar hun geroep of hun gesprekken, die hij niet kon volgen. Eénmaal hoorde hij iemand neuriën, wat hem even had betoverd. (blz. 53)

Mowgli vindt mensen fascinerend en hij wil meer over de mensen leren. De dieren om hem heen waarschuwen hem voor de mensen. Ze zijn gevaarlijk? Zal Mowgli naar de dieren luisteren of blijft hij stiekem naar het dorp gaan? Wat kan er gebeuren als hij ontdekt wordt?


Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
recensieboek gekregen van uitgeverij Volt
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, grappig, mooi, ontroerend, realistisch, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De gekleurde illustraties zijn gemaakt door Mark Janssen en ze laten Mowgli en de verschillende dieren zien. Vooral de illustraties waarin Shere Khan voorkomt zijn ontzettend mooi. Kijk maar eens naar de voorkant van het boek.

illustratie uit Daan Remmerts de Vries - Het jungleboek

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Mowgli
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil Mowgli ontmoeten en zijn wolvenfamilie
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in het regenwoud in India
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is een klassiek verhaal dat opnieuw verteld is. Het is een spannend, zielig en mooi verhaal
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
xx
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen vanaf 8 jaar die houdt van verhalen waarin dieren een belangrijke rol zitten
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen

Geef een antwoord