boekomslag Gerard Sonnemans - Sterrenkind

Ik zou ook wel zo’n lieve juf als Clara willen hebben,’ zegt Maria. ‘Weet je wat ze vandaag tegen ons zei?’ vraagt Selly. ‘Nee?’ ‘Ze noemde ons sterrenkinderen.’ Maria kijkt naar de gele ster op Selly’s jurk. ‘Daarom?’ Ze herinnert zich nog goed hoe boos Selly was toen ze dat ding voor het eerst op moest. ‘Jazeker. En weet je waarom? Volgens juf Clara denken de Duitsers dat ze ons met die ster als slechte mensen kunnen bestempelen. Een gemene pesterij. Maar wij weten wel beter. Wij zijn niet slecht…’ Als er iemand een sterrenkind is, dan Selly Andriesse wel: altijd vrolijk, vol met leven, een echte vriendin. Selly is niet stuk te krijgen. Toch?

knop meer info over boek

Over het verhaal

Eindelijk lente!
Maria loopt met haar ogen dicht. Zo voelt ze nog beter hoe de zon zijn warmte over haar heen straalt. De laatste winterkou trekt uit haar botten weg. Af en toe loert ze door haar wimpers om ervoor te zorgen dat ze tegen niets of niemand aanbotst.
School duurde vanochtend eindeloos, maar nu is ze vrij! De hele middag. Ze heeft zo’n zin om lekker onder de appelboom weg te dromen. Als mam nu maar geen klusjes voor haar bedacht heeft.
Hé, wat is dat? Boven de vertrouwde geluiden uit van tingelende winkelbelletjes, klepperende klompen en een mattenklopper die een vloerkleed een pak rammel geeft, klinkt een vreemd geratel. Steeds harder. Wil ze weten wat het is? Of houdt ze liever haar ogen gesloten? Het komt nu wel heel dichtbij. Toch maar kijken! (blz. 5)

Maria doet haar ogen op en ziet een meisje op rolschaatsen op haar afkomen. Gelukkig stopt het meisje op tijd. Ze vertelt dat ze Selly heet. Ze zijn allebei onderweg naar huis, maar ze spreken af om later samen te spelen. En zo worden Maria en Selly vriendinnen. Het leven in het dorp verandert door de oorlog. Selly en haar familie mogen steeds minder.

‘Nou en? Ze kan me toch niks maken. Ik zit niet bij jullie op school.’ Selly haalt diep adem. ‘Ik mag trouwens helemaal niet meer naar school. Dus dan hoef ik ook nooit meer in de hoek.’
Selly rukt een graspol uit de grond en gooit hem weg, zo ver als ze kan.
Uit haar ooghoeken ziet Maria hoe Selly een traan wegveegt. O ja, dat was ze bijna vergeten. Haar eigen verdriet lijkt opeens zo klein. Die pech dat ze een heel jaar bij die gemene non in de klas moet zitten. Maar zij mag tenminste nog naar school. Selly kreeg vorige week opeens te horen dat Joodse kinderen alleen nog maar naar een speciale school voor Joden mogen. Maar er is helemaal geen Joodse school in Gennep. En ook niet in Nijmegen of Venlo.
Zou ze de hele dag hebben staan tollen? In haar eentje?
Waarom bedenken die stomme moffen zoiets? Waarom? Wat hebben zij eraan als Selly niet meer naar school gaat? En waarom mag ze niet meer op het strandje bij de loswal? Niet dat ze zich daar iets van aantrekt. Selly is deze zomer vaak genoeg mee gaan zwemmen in de Maas. Niemand die er wat van zei.
Net zo min als dat Piet van Nöl de deur van zijn café sloot voor Selly’s vader, ook al hangt er een bordje ‘Voor Joden verboden’ voor het raam. Hoewel… zou Selly’s vader misschien daarom opgepakt zijn? (blz. 19)

Gelukkig gaat er al snel een school open in Nijmegen en zo reist Selly elke dag met de tram naar Nijmegen. Maria is jaloers, want de school van Selly klinkt zoveel leuker dan haar school. Door de oorlog wordt het leven voor iedereen minder leuk. Zal de vriendschap van Maria en Selly de oorlog overleven?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
recensieboek gekregen van Gerard Sonnemans
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, realistisch, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Karline Linsen

illustratie uit Gerard Sonnemans - Sterrenkind

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
de hoofdpersoon is Maria
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik zou Selly willen ontmoeten, want ze lijkt me een vrolijk en leuk meisje
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in xx
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat Maria en Selly goede vriendinnen zijn
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat Selly joods is en daardoor allerlei dingen niet meer mag doen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor kinderen vanaf een jaar of tien die houden van verhalen over vriendschap en/of de Tweede Wereldoorlog
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet

Geef een antwoord