boekomslag Michael Reefs - De erfenis van Darius

Midden in de nacht wordt Melanie badend in het zweet wakker. Een onheilspellend visioen staat op het punt uit te komen. De vondst van een verborgen kamer op zolder luidt het begin in van de zoektocht naar de Goddelijke Wapens. Hiermee zou de Bieb-bende de vrede in Zuidbaai voorgoed terug kunnen brengen. Maar de wapens zijn verborgen in de verste uithoeken van de aarde en gekoppeld aan Meesterproeven. Zonder de benodigde vaardigheden zullen de wapens voor altijd verloren gaan. Een nieuwe belager maakt het de Bieb-bende haast onmogelijk hun doel te bereiken. Deze geduchte tegenstander eist datgene op wat hem lang geleden door de goden beloofd is: de schat van de heuvel. Slaagt de Bieb-bende erin hem op tijd te stoppen

knop meer info over boek

Over het verhaal

Het was druk in pretpark De Droomvallei. Kinderen en hun ouders wilden niets van de spectaculaire opening van Zuidbaais nieuwe pretpark missen. Er was muziek, er lagen lekkere hapjes en er stonden lange rijen bij iedere attractie.
Melanie liep met haar vrienden over de brede boulevard, met aan beide kanten een hoop kleine eettentjes, verscholen in de meest prachtige gebouwen. Alles was in oosterse sferen gehuld. Van de mooi versierde gevels, tot en met de versieringen aan de muren.
Net toen ze in de rij voor De vloek van Villa Colla stonden, barstte er een regenbui los. De kinderen gingen dichter bij elkaar staan.
In het gebouw – een exacte replica van de oude villa die vroeger op de heuvel stond – toonde een projectie op de muur de gruwelijkheden die zich binnen hadden afgespeeld
Gruwelijkheden waarin Hildegard Bovenwijn een hoofdrol speelde.
Een rilling liep over Melanies rug. Haar hart sloeg een slag over, alsof het even vergat wat het ook alweer moest doen. Waar kwam dit ongemakkelijke gevoel vandaan?
Een luide knal verergerde haar zenuwen. Het geluid kwam van buiten. Mensen schreeuwden en stapten uit de rij. Iedereen rende tegelijk naar de uitgang. Die was niet gemaakt voor zo’n grote groep, maar de mensen propten zich er uit alle macht doorheen. Kinderen werden omver geduwd en platgetrapt door volwassenen.
Alles kraakte. Grote plafondtegels lieten los en denderden omlaag. Ze braken op de grond in stukken. Het gebouw scheurde uiteen. Kabels slingerden door de ruimte.
De vloek van Villa Colla leek werkelijkheid te zijn geworden.
Uiteindelijk baanden ook de regendruppels zich een weg door het open dak. De vloer werd in een mum van tijd kletsnat.
Alle leden van de Bieb-bende waren verdwenen. Behalve Melanie, zij stond daar alleen, tussen bange mensen en schreeuwende kinderen. (blz. 15)

Melanie schrikt wakker. Wat een enge droom. Of is het een voorspelling? Vandaag is de opening van het pretpark en daar gaat ze met haar vrienden heen. Ze kan niet meer slapen en gaat naar beneden.

De wereldbol lichtte op. Of nee, niet de hele bol, maar een paar puntjes op de kaart.
Fronsend stond Melanie op en liep om de salontafel heen. Ze legde een hand op de grote bol. Er zat geen stroomkabel aan, dus waar kwam dat licht vandaan? Zou het een aanwijzing zijn?
Nieuwsgierig onderzocht Melanie de bol. Ze draaide eraan, wat een metalig geratel binnenin veroorzaakte, en probeerde te ontdekken waar de lichtpuntjes bij hoorden, maar de plaatsnamen die erbij stonden zeiden haar niets. Hoe meer rondjes ze de bol liet draaien, hoe harder het binnenin ratelde. Het leek wel een mechanisme, waarbij allerlei tandwielen langs elkaar heen draaiden.
Melanie schoof de bol open. Binnenin was niets vreemds te zien. En toch klonk nog steeds hetzelfde, mechanische geluid. Waar kwam het vandaan?
Ze haalde alle flessen eruit en onderzocht de bodem. Net wat ze dacht; er zat natuurlijk een geheim vak onder. Daar zaten inderdaad kleine tandwieltjes, die ronddraaiden. Alleen begreep Melanie er niets van. De bol zelf verroerde zich niet, dus waar stonden de tandwielen dan mee in verbinding?
Hoe langer ze ernaar keek, hoe vreemder ze het begon te vinden.
De tandwielen stopten met draaien zodra Melanie haar handen wegtrok. Op de grond verscheen een gloeiende lijn, die haar deed denken aan de lijnen van de Oude Taal.
Krijg nou wat.
Melanie hurkte en wreef over de dunne lijn. Hij zat onder het hout en voelde warm aan. De lijn liep naar de kleine bibliotheek, en Melanie volgde hem. Tussen alle boeken bleef ze staan. De lijn kroop verder langs de trap omhoog.
Terwijl Melanie naar boven ging, vroeg ze zich af wie deze lijn had gemaakt. En waarom was hij haar nooit eerder opgevallen?
Vast en zeker omdat nu het juiste moment was. (blz. 18)

Zachtjes gaat Melanie naar boven en volgt het licht van de lijn. Ze vindt een verborgen kamer op zolder. Hier staat eenzelfde wereldbol. Hij zit op slot, maar Melanie vindt een kleine sleutel. In de wereldbol vindt ze een dagboek. Het blijkt het geheime dagboek van Mirte, haar overgrootmoeder, te zijn. Melanie kan niet wachten om dit nieuws met haar vrienden te delen. En ze is nieuwsgierig wat er in het dagboek staat.

De volgende ochtend vertelt ze haar vrienden over het dagboek dat ze gevonden heeft. Ook vertelt ze over haar nachtmerrie. Later die dag gaan de kinderen van de Bieb-bende naar het nieuwe pretpark.

Attractiepark De Droomvallei lag verscholen achter een grote giet- ijzeren poort, die versierd was met twaalf ruiters, de Hemelrijders. Niet alleen Zuidbaai was uitgelopen, maar ook inwoners van Oeverdam, Elin, Zilverbeek, Keizerskroon, Hartendal en nog verder hadden zich voor de poort verzameld.
‘Ik voel me niet op mijn gemak.’ Melanie was op haar hoede, bang dat haar visioen werkelijkheid zou worden.
‘Het is heel simpel.’ Luca sloeg haar armen over elkaar. ‘We gaan dat huis niet in. Dan kan er ook niks met Roy gebeuren.’
‘En bovendien letten wij de hele tijd op hem.’ Tim legde een hand op Roys schouder. ‘Zo is het.’ Roy leek zelf erg rustig. ‘Hier hebben we al zo lang naar uitgekeken.’ ‘Maar het is toch gevaarlijk,’ Melanie veegde haar klamme handen af aan haar broek. ‘Zo’n visioen kun je niet vermijden. Het gebeurt, hoe dan ook.’
‘Maak je nou niet zo druk,’ zei Luca. ‘We moeten elkaar niet uit het oog verliezen, dat is alles.’
‘Dat gebeurde wel in mijn droom. Het ging allemaal zo snel.’
Ze stopten met praten toen er een luide knal klonk. Melanie schrok, ook al wist ze dat het een confettikanon was.
Bij de poort verscheen burgemeester Angelique. Ze hield een korte toespraak, waarin ze iedereen van harte welkom heette. Om haar heen stonden alle mensen die hadden meegeholpen aan de bouw van het pretpark. Sanders vader – die het hele project had geleid – kwam nog kort aan het woord. Hij kreeg een overweldigend applaus van het publiek.
Ten slotte was het de beurt aan de directeur van het pretpark om iedereen welkom te heten. Een vrij lange en gezette man. Hij droeg een donkerblauw pak, waarvan de broekspijpen iets te lang waren en zijn schoenen volledig bedekten. Zijn zilvergrijze, korte haar glom in het magere zonlicht.
Hij sloot af met de woorden: ‘Ik wens jullie vooral veel plezier in De Droomvallei, waar onontdekte dromen zomaar tot je kunnen komen.’
‘Ja, letterlijk,’ mompelde Melanie.
‘Hou nou op,’ zei Valerie. ‘Je maakt het alleen maar erger.’

Komt de droom van Melanie uit en gaat er iets ergs gebeuren in het attractiepark? Heeft George hier mee te maken? Zal er deze maand een Hemelrijder gered kunnen worden?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
recensieboek gekregen van Michael Reefs
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Aan het begin van elk hoofdstuk staan kleine zwart-wit tekeningen. Ze laten voorwerpen uit het verhaal zien en wie er in dat hoofdstuk het verhaal vertelt

illustratie uit Michael Reefs - De erfenis van Darius

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
de vijf kinderen van de Bieb-bende
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil de kinderen van de Bieb-bende ontmoeten en een stukje meevliegen op de Ferox
Waar speelt het verhaal zich af?
in Zuidbaai
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een spannend en avontuurlijk verhaal
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
xx
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
dit is het tiende deel van de serie en het blijft spannend. Ben heel benieuwd hoe het verhaal verder gaat
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor kinderen vanaf 10 jaar die houden van avontuurlijke en spannende verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen