Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Rianne Aarts (vertaler) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

ikleesdezezomer2021 Rianne Aarts-1
ikleesdezezomer2021 Rianne Aarts02

Ik ben Rianne Aarts en ik ben (boek)vertaalster Italiaans. De liefde voor lezen en boeken heb ik van mijn ouders en oom meegekregen. Elke zomervakantie ging er een grote sporttas mee in de auto, vol dikke boeken uit de bibliotheek. En dat was maar goed ook, want vaak had ik mijn eigen boeken al tijdens de autorit uit!De laatste tijd heb ik veel Nederlandse boeken gelezen en ik heb wel weer zin in een Italiaans boek. Een van mijn favoriete genres is fantasy, dus begin ik voor deze zomerleesactie aan een nieuwe Italiaanse fantasyserie!

Gli eroi perduti. Le mura di Cartavel [De verloren helden. De muren van Cartavel]
Dit is het eerste boek van de trilogie. Gelukkig staan alle boeken al in mijn kast, dus kan ik zo door als ik deze uit heb.
De plotbeschrijving van de flaptekst, in mijn vertaling: Er is een lied dat al millennia lang klinkt in de landen van het Blauwe Kruis. ‘De klaagzang van de verloren helden’, de paladijnen die de zeemonsters hebben verslagen en zo het Tijdperk van de Mens inluidden. Nu staan diezelfde landen onder het schrikbewind het meedogenloze Sarmora, dat dankzij itri, een stofje waardoor je onoverwinnelijk wordt, een gigantisch groot rijk heeft gesticht. Alleen Cartavel staat nog tussen Sarmora en de verovering van de grote zee in. En de stad biedt dapper weerstand, beschermd door haar onneembare muren. Wanneer de vloot van Sarmora zijn laatste wapen inzet, een ongekend afschrikwekkend oorlogschip, wordt er een complot gesmeed om de aanval te laten mislukken. De moedige en naïeve Rovaine wordt uitgekozen. En op deze missie verstrengelt haar lot zich met dat van andere, onverwachte helden: Ronac, de rebelse schatzoekster, Sahon, de wijze leermeester van de toekomstige koning, en de jonge Asul, die in een levensgevaarlijke situatie komt om een brief te kunnen bezorgen die de wereld kan redden. 

Zo’n flaptekst belooft een avontuurlijke leeservaring en ik kan niet wachten om de komende zomeravonden op reis te gaan naar Cartavel. Een reis die nog echter wordt door de mooie landkaart in het boek. Ik heb een zwak voor boeken met landkaarten, zeker als het om een fantasyboek gaat. Het is leuk (en handig) om de reis van de personages te kunnen volgen. Je voelt je al snel thuis in de wereld van het boek. Ik ben benieuwd of ik me binnenkort net zo op mijn plek voel in de wereld van het Blauwe Kruis als in Utrecht. 

Over het boek

Simone Laudiero – Le mura di Cartavel
Er is een lied dat al millennia lang klinkt in de landen van het Blauwe Kruis. ‘De klaagzang van de verloren helden’, de paladijnen die de zeemonsters hebben verslagen en zo het Tijdperk van de Mens inluidden. Nu staan diezelfde landen onder het schrikbewind het meedogenloze Sarmora, dat dankzij itri, een stofje waardoor je onoverwinnelijk wordt, een gigantisch groot rijk heeft gesticht. Alleen Cartavel staat nog tussen Sarmora en de verovering van de grote zee in. En de stad biedt dapper weerstand, beschermd door haar onneembare muren. Wanneer de vloot van Sarmora zijn laatste wapen inzet, een ongekend afschrikwekkend oorlogschip, wordt er een complot gesmeed om de aanval te laten mislukken. De moedige en naïeve Rovaine wordt uitgekozen. En op deze missie verstrengelt haar lot zich met dat van andere, onverwachte helden: Ronac, de rebelse schatzoekster, Sahon, de wijze leermeester van de toekomstige koning, en de jonge Asul, die in een levensgevaarlijke situatie komt om een brief te kunnen bezorgen die de wereld kan redden. (vertaling van Rianne Aarts)

de foto’s heb ik van Rianne Aarts gekregen om te gebruiken bij dit blog