Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Aby Hartog (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Over de boeken

Anna Woltz – De tunnel
September 1940: de Blitz begint. Maandenlang wordt Londen elke nacht gebombardeerd. Tienduizenden mensen zoeken hun toevlucht in de Ondergrondse: ze slapen op de perrons, op stilstaande roltrappen, naast het spoor. Ella en haar jongere broertje Freddie ontmoeten daar diep onder de grond de heldhaftige Quinn die wegliep van huis en verpleegster wil worden, en sjoemelaar Jay die voor veel geld schuilplekken verkoopt. Al snel ontstaat er een bijzondere band tussen de vier. Maar allemaal hebben ze ook hun eigen oorlog uit te vechten.

Daniel Kahneman, Cass R. Sunstein & Olivier Sibony – Ruis
Overal waar mensen beslissingen nemen, is sprake van ruis: verschil in oordelen die identiek zouden moeten zijn. Artsen stellen verschillende diagnoses bij dezelfde patiĂ«nt, rechters geven verschillende straffen voor hetzelfde delict, twee collega’s beoordelen vergelijkbare sollicitanten verschillend. Iemand neemt ‘s ochtends andere beslissingen dan ‘s middags. Zulke voorbeelden van ruis zijn overal te vinden, maar mensen en organisaties zijn zich gewoonlijk niet bewust van de rol van ruis bij hun beoordelingen en hun handelen. Met een aanstekelijk enthousiasme bespreken Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman, Olivier Sibony en Cass Sunstein op basis van de nieuwste bevindingen in de psychologie en gedragseconomie hoe en waarom wij zo vatbaar zijn voor ruis bij het nemen van beslissingen, en wat we eraan kunnen doen.

Hanna Bervoets – Een modern verlangen
Een modern verlangen draait om menselijke relaties: tussen geliefden, vrienden, maar ook tussen mens en dier, ouder en kind, mens en ding. De personages in deze veertien verhalen moeten zich soms in moeilijke bochten wringen om door onbegrip en afstand heen te ploeteren, kloven te overbruggen. Daarbij rijst steeds weer de vraag: hoe verhouden wij ons tot elkaar in een soms donkere, labyrintische wereld? En wat vertelt dat ons over onszelf, en onze plek in die wereld?

Jack Meggitt-Phillips – Bethany en het beest
De 511-jarige Peregrinus Pincet heeft een verrukkelijk leven. Hij heeft geld als water, een prachtig huis vol mooie spullen en een drankje waardoor hij eeuwig jong en knap blijft. Het enige wat hij hiervoor zo nu en dan moet doen is het beest dat bij hem op zolder woont precies datgene te eten geven wat het wil. Maar wanneer het monster besluit dat het een kind wil eten, beseft Peregrinus dat alles gruwelijk uit de hand loopt. Wanhopig gaat hij op zoek naar het verschrikkelijkste kind dat hij kan vinden. Bethany lijkt de ideale kandidaat, maar die geeft zich niet zomaar gewonnen!

Jessica Townsend – Wundersmith
Imagination, discovery and friendship await Morrigan Crow when she escapes her deadly curse and joins the Wundrous Society. It promises her protection and belonging for life – but then Morrigan doesn’t receive the welcome she hoped for… Morrigan is a much-feared Wundersmith. So, instead of the Society helping Morrigan to embrace her power, she is only taught that all Wundersmiths are evil and she must suppress her mysterious ability at all costs. To make things worse, Nevermoor is quickly turning from a place of safety into one of danger. Society members are going missing, someone is blackmailing Morrigan’s new friends, turning them against her. And Ezra Squall, the evillest man who ever lived, is determined to lure Morrigan from the Society by promising to reveal the true nature of the Wunder that calls to her, which is becoming ever harder to resist… Has Morrigan’s dream of escaping her cursed life ended before it truly began?

Lize Spit – Ik ben er niet
De Brusselse Leo is tien jaar samen met haar vriend Simon. Verbonden door een moeizame jeugd, heeft het koppel weinig anders nodig dan elkaar. Tot alles kantelt: Simon komt midden in de nacht thuis en lijkt vanaf dat moment iemand anders. Langzaam valt Leo’s minutieus opgebouwde bestaan uiteen, tot het punt waarop het gevaarlijk wordt. Ik ben er niet is een verhaal over toewijding en verraad, over twee mensen die op hun eigen manier gemankeerd zijn, maar die hun uiterste best doen opgemerkt te worden, lief te hebben en te leven.

Mackenzi Lee – De grand tour van Henry Montague
Al bij de geboorte was het duidelijk wat Henry ‘Monty’ Montague moest worden: een echte gentleman en een waardig erfgenaam voor de titel van zijn vader. Maar hoe hard Lord Montague ook probeert, het lukt hem niet om zijn zoon met zijn verwerpelijke passies in het gareel te houden. Monty houdt van gokken, drank en seks. Als Monty en zijn beste vriend Percy vertrekken op hun grand tour door Europa, zoals gebruikelijk is voor alle jongemannen uit de Britse elite, weet hij dat dit de laatste maanden zijn van zijn vrije hedonistische leven. Maar als de reis door Monty’s roekeloze gedrag verandert in een schrijnende klopjacht, begint hij alles wat hij weet in twijfel te trekken.

Marc ter Horst – Viruswereld
Een piepklein virus kan de hele wereld in zijn greep houden. Maar wat zijn virussen nou eigenlijk precies? Waar komen ze vandaan, hoe werken ze en hoe kunnen we ze bestrijden? De antwoorden daarop zijn niet eenvoudig. Marc ter Horst geeft ze in ‘Viruswereld: Over snot en superspreaders’. Alles komt langs, van de Spaanse griep tot ebola, en ook het coronavirus. Marc ter Horst schept helderheid in de grote hoeveelheid informatie. Hij laat zien wat een virus is en hoe het werkt, maar ook de menselijke geschiedenis komt aan bod.

Marco Kunst – Offline
In het jaar 2037 zijn drones en robots die van alles kunnen helemaal niet zo bijzonder meer. Ze printen hele nieuwe steden en maken alles makkelijker voor de mensen. Toch? Mike verhuist naar de stad Nieuw Babylon. Hier is iedereen altijd online. De virtuele wereld en de realiteit lopen steeds verder in elkaar over. Het lijkt wel te mooi om waar te zijn. Maar dan ontvangt Mike een onheilspellende waarschuwing…

Toon Tellegen – God onder de mensen
God bestaat steeds opnieuw in Toon Tellegens gedachten. Soms is hij een kluizenaar, dan weer wordt hij wegens wangedrag aangehouden of is hij een buitengewoon goede balletdanser. Ook in de zomer draagt hij een dikke winterjas en regelmatig twijfelt hij eraan of de mensen van hem houden. Gelooft hij wel in zichzelf? Hij zit een keer in iemands hoofd, hij wordt betrapt op overspel, hij bedenkt een nieuwe, betere God, hij is af en toe onredelijk en kwaadaardig. Maar ook liefdevol en onzeker. Hij lijkt verdacht veel op een mens, maar is toch steeds God. ‘God wist alles, maar niet of hij wel bestond.’

het filmpje heb ik van Aby Hartog gekregen om te gebruiken voor dit blog