Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Femke Ganzeman antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’ Femke Ganzeman is leesbevorderaar. Ze geeft op haar website Leesbevordering in de klas boekrecensies en lestips voor de bovenbouw van de basisschool

Dit boek wil ik deze zomer lezen

ikleesdezezomer2021 Femke Ganzeman

Eindelijk tijd voor al die dikke pillen in mijn boekenkast! In mijn zomervakantie lees ik altijd een enorme stapel boeken en ook dit jaar verheug ik mij daar weer heel erg op. Het fijne van lezen tijdens de vakantie is dat ik meer tijd heb om echt voor een boek te gaan zitten. Thuis zijn er toch altijd klusjes te doen en daardoor duurt het eindeloos voor ik zo’n dikke pil uit heb. Doordat ik nu langer achter elkaar kan lezen, kom ik ook beter in het verhaal. Ik zie vooral uit naar de verhalen die me meenemen naar andere landen: heb ik toch nog het idee dat ik deze zomer – in Nederland – meer van de wereld zie! Lekker op reis met een boek!

Over de boeken

Audrey Alwett – De leerling-toveraar
Charlie Vernier is een doodgewone tiener. Tenminste, als je niet meerekent dat zijn school in een oude lucifersfabriek is gehuisvest, zijn moeder er de directeur is en zijn knorrige kat meer in de smiezen heeft dan de meesten van Charlies leeftijdsgenoten. Op een dag ontdekt Charlie dat zijn grootmoeder, die vijf jaar geleden op mysterieuze wijze is verdwenen, een briljante tovenares was. En hij zou zelf weleens iets te maken kunnen hebben met haar verdwijning. Om zijn oma te vinden, zit er niets anders voor hem op dan tovenaarsleerling te worden. Maar in de tovenaarswereld staat er een oorlog op uitbreken. Verschillende partijen zijn uit op de zeldzaamste stof die er bestaat: magie. Lukt het Charlie om zijn oma te redden voor de oorlog uitbreekt?

Davide Morosinotto – Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw
Leningrad, 1941. Ik heet Viktor Nikolajevitsj Danilov. Ik ben op 17 november 1928 geboren in Leningrad. Mijn ouders werken bij de Hermitage. Of beter gezegd, daar werkten ze totdat de oorlog uitbrak. Ik heb een tweelingzus die Nadja heet. Nadja en ik moesten weg uit Leningrad, maar we belandden per ongeluk in twee verschillende treinen. De mijne ging helemaal naar Tatarstan en van haar trein weet ik alleen dat hij in Mga is gestrand. Ik zit in een vrachtwagen die op de weg is geparkeerd. Buiten woedt een storm en het is ijskoud, zeker dertig graden onder nul. Het is een wonder dat ik nog leef. Het beleg van Leningrad duurde bijna drie jaar. Deze dramatische geschiedenis vervlecht zich met het verhaal van Nadja en Viktor, die vastberaden zijn elkaar terug te vinden en hun stad te redden.

Jane Kerr – De olifantendief
Schotland, 1872. De jonge zakkenroller Danny raakt bij toeval betrokken bij en veilig van wilde dieren, en voor hij het weet heeft hij een baantje als ‘Indiase prins’ om een olifant van Edinburgh naar de dierentuin van Manchester te rijden. De reis trekt veel aandacht, zelfs van koningin Victoria. Maar een andere dierentuinbaas wil de reis saboteren, waardoor niet alleen de olifant, maar ook Danny in gevaar komt…

L.D. Lapinski – Reisbureau Wereldvreemd
Wanneer de twaalfjarige Flick reisbureau Wereldvreemd ontdekt, krijgt ze de kans van haar leven. Als ze toetreedt tot het Wereldvreemd-genootschap liggen er honderden magische werelden aan haar voeten! Het enige wat ze hoeft te doen, is in de juiste koffer springen. Maar wat Flick niet weet is dat het middelpunt van alle werelden, Vijflichtenstad, op het punt staat te verdwijnen. Ze moet op zoek naar een manier om Vijflichten te repareren voor het verdwijnt – en het onze wereld met zich meeneemt.

M.G. Leonard & Sam Sedgman – De ontvoerde schat
Na zijn avontuur op de Hooglanden-expres kan de elfjarige Alex niet wachten op een tweede treinreis. Dus twijfelt hij geen seconde als zijn oom, reisjournalist, hem uitnodigt mee te gaan op de California Comet, de iconische treinreis van Chicago naar San Francisco. Wanneer onderweg de dochter van miljonair August Reza op mysterieuze wijze verdwijnt, duikt Alex op de zaak. Kan hij de ontvoerder ontmaskeren voordat de trein in San Francisco aankomt?

de foto heb ik van Femke Ganzeman gekregen om te gebruiken bij dit blog