Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Martine Letterie (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

ikleesdezezomer2021 Martine Letterie

Ik ga van Astrid Sy Noem geen namen lezen omdat ik geïnteresseerd ben in de periode en het onderwerp waar ze over schrijft. Zelf heb ik in Eenzaam in de oorlog over de NV geschreven, een andere verzetsgroep die zich met hetzelfde werk bezighield. Ik ben heel benieuwd naar het verhaal van deze groep en of en hoe het werk van deze groepen elkaar raakten. Heel goed dat Sy in dit boek aandacht besteed aan het verzet van vrouwen!

Over het boek

Astrid Sy – Ik noem geen namen
Rosie is kinderverzorgster en woont bij haar ouders in Amsterdam-Oost, een levendige Joodse buurt. Kaat studeert rechten en is lid van het Amsterdamse studentencorps. Wanneer de oorlog uitbreekt, moet Rosie een moeilijke keuze maken: blijft ze bij haar ouders of gaat ze de kinderen van opgepakte Joden helpen? Kaat komt in aanraking met een studentengroep die zich het Utrechts Kindercomité noemt. Daar leert ze Josephine kennen. Rosie, Kaat en Josephine raken betrokken bij het smokkelen van Joodse kinderen. Wat volgt is een lange, gevaarlijke weg die begint bij een crèche aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.

deze foto heb ik van Martine Letterie gekregen om te gebruiken bij dit blog