Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Wil je ook meedoen? Vul dan dit formulier in. Veel leesplezier!

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

ikleesdezezomer2021 Maike Douglas

Tijdens schoolweken probeer ik al zoveel mogelijk te lezen. Maar met een drukke baan en twee kinderen kom ik daar niet altijd aan toe. Maar in de zomervakantie ga ik helemaal los en lees ik met gemak een boek per week.

Ik lees vaak meerdere boeken door elkaar: een boek voor mezelf, meestal Young adult of een roman, vakliteratuur over het onderwijs en een boek over persoonlijke ontwikkeling.

Dat is dan ook te zien aan de stapel die ik voor me heb liggen voor de zomervakantie.

Het Young adult boek dat ik wil lezen is: De tunnel van Anna Woltz. Ik ben van kinds af aan geïnteresseerd in geschiedenis en dan met name in WOII. En dan een boek van Anna Woltz, tja, wat moet ik daar nog meer over zeggen, altijd goed toch?

Voor het onderwijs wil ik twee tegenpolen lezen, juist om mijn visie te verbreden en omdat ik altijd de nuance op zoek. Dat zijn Piek van Anders Ericsson en Robert Pool en Frankenstein en de pedagogiek van Philippe Meirieu geworden.

Ten slotte nog een boek voor persoonlijke ontwikkeling: Wat zou Frida doen? Van Arianna Davis. Ik bewonder de kunst van Frida Kahlo, vooral omdat ze haar verhaal erin vertelt. Met het boek leer je jezelf te zijn en te kiezen voor succes.

Informatie over het boek

Anders Ericsson & Robert Pool – Piek
Waar hebben de grote namen op het gebied van muziek, sport, medische wetenschap hun succes aan te danken? Wat is het verschil tussen de jogger in het park en de atleet op Olympisch niveau? Is het aangeboren talent of kun je het leren? Meer dan dertig jaar geleden rekende Anders Ericsson al af met het idee van een aangeboren talent. Hij liet met enkele belangrijke onderzoeken zien hoe rekbaar ons lichaam en onze hersenen zijn als ze op specifieke manieren worden getraind. In de jaren daarna liet zijn onderzoek naar mensen die op uiteenlopende gebieden topprestaties leveren zien dat excelleren ontstaat door oefening en niet door iets wat aangeboren is, en ook dat tienduizenden uren oefenen geen garantie is dat je ergens heel goed in zult worden. Bepalend is hóe je die uren besteedt, daarin schuilt het verschil tussen de toegewijde amateur en de grootmeester. In Piek beschrijven Anders Ericsson en Robert Pool voor het eerst hoe dit proces werkt. Piek is een belangrijk boek dat vastgeroeste ideeën over het menselijk potentieel onderuit haalt en je de middelen geeft om de beste te worden, wat je ambities ook zijn.

Anna Woltz – De tunnel
September 1940: de Blitz begint. Maandenlang wordt Londen elke nacht gebombardeerd. Tienduizenden mensen zoeken hun toevlucht in de Ondergrondse: ze slapen op de perrons, op stilstaande roltrappen, naast het spoor. Ella (14) en haar jongere broertje Freddie ontmoeten daar diep onder de grond de heldhaftige Quinn (17) die wegliep van huis en verpleegster wil worden, en sjoemelaar Jay (16) die voor veel geld schuilplekken verkoopt. Al snel ontstaat er een bijzondere band tussen de vier. Maar allemaal hebben ze ook hun eigen oorlog uit te vechten.

Arianna Davis – Wat zou Frida doen?
In Wat zou Frida doen vertelt Arianna Davis hoe Frida Kahlo zou handelen en leven in deze hedendaagse tijd, hoe ze om zou gaan met de dagelijkse tegenslagen en uitdagingen, en vooral hoe ze zou blijven genieten van het leven en altijd in haar kracht zou blijven staan. Frida Kahlo werd bekend om haar kunst, maar ook om haar flamboyante persoonlijkheid en scherpe geest. Van Oscar-winnende films tot T-shirts en barbies, haar invloed blijft onmiskenbaar en met fans als Madonna en Beyoncé blijft zij een hedendaags icoon van lef, vrouwelijkheid en creativiteit. In Wat zou Frida doen? leren we leven als Frida. Intieme details uit haar leven, gevleugelde uitspraken en inzicht in haar dappere keuzes inspireren de lezer om net als Frida schaamteloos zichzelf te zijn.

Philippe Meirieu – Frankenstein en de pedagogiek
Ieder die opvoedt of lesgeeft wordt dagelijks geconfronteerd met een onontkoombare realiteit: je ontmoet iemand die afhankelijk is van jou, en van wie ‘iets’ gemaakt moet worden, maar op wiens vrijheid jouw wil geen greep heet. Aan de hand van de wonderlijke geschiedenis van dokter Frankenstein en zijn fameuze maaksel beschrijft de bekende, Franse pedagoog Philippe Meirieu in dit boek deze typische, pedagogische onderneming. Daarbij gaat hij op zoek naar ideeën die kunnen helpen om een opvoedingsrelatie niet, zoals in het beroemde verhaal van Frankenstein, in een nachtmerrie te laten eindigen. Moet je daarvoor elk voornemen om van de ander ‘iets’ te ‘maken’ opgeven, en zo ja, verval je dan niet in een gevoel van onmacht en fatalisme? Met andere woorden: kun je een opvoeder zijn zonder een dokter Frankenstein te zijn?

Over Maike Douglas

  • Maike Douglas is leerkracht en op haar website Juf Maike schrijft zij (met meerdere bloggers) over van alles wat met onderwijs te maken heeft. Natuurlijk staan daar ook veel leestips op

Deze foto heb ik van Maike Douglas gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage