Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Wil je ook meedoen? Vul dan dit formulier in. Veel leesplezier!

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

ikleesdezezomer2021 Marieke Nelissen-1
ikleesdezezomer2021 Marieke Nelissen-2

Ik ga deze zomer ‘The ghost variations, one hundred stories by Kevin Brockmeier’ lezen. Brockmeier is mijn favoriete schrijver naast Benny Lindelauf en Kevin Crossley-Holland. Het is alleen in het Engels verkrijgbaar en ik verwacht niet dat het in de toekomst vertaald gaat worden naar het Nederlands.

Er is namelijk van Brockmeier maar één boek vertaald. Dat boek is meteen ook hoe ik Brockmeiers schrijfkunsten heb ontdekt. Ik vond het boek ‘De kleine geschiedenis van de doden’ bij toeval in een boekwinkel en was gegrepen door de titel. Ik heb het in één ruk uitgelezen en ben meteen op zoek gegaan naar andere boeken van hem. Ik heb al zijn schrijfsels stuk gelezen ondanks de taalbarrière. Mijn dochter is zelfs vernoemd naar een van zijn boeken, ‘The truth about Celia’. Ik ben verliefd op de genuanceerde stijl en de fijne lijn die hij hanteert tussen werkelijkheid en fantasie. Op poëtische wijze weet hij deze twee werelden soepel in elkaar over te laten vloeien waarbij er altijd een vleug van nostalgie en wonder naar boven komt.

Maar goed, zijn laatste boek dus. Die heb ik nog niet gelezen. En het belooft heel wat wanneer je op de achterkant leest:

‘Lush, playful, devastating and brilliant’ ‘Like a palmful of smelling salts, these very short stories will wake you up. Only Kevin Brockmeier could write ghost stories that make a reader feel alive’

Ik heb er lang naar uitgekeken, want Kevin Brockmeier is een trage schrijver. Je merkt wel waarom wanneer je aan zijn verhalen begint.

‘The ghost variations’ spreekt me niet alleen aan vanwege de schrijver, maar ook vanwege het thema. Ik lees graag geestverhalen en hou ook ontzettend van short stories. Ik kan niet wachten om te beginnen! Elk verhaal is maar ongeveer anderhalve pagina lang. Maar ik bewaar ze alle honderd toch nog even tot ik er echt goed voor kan zitten tijdens mijn zomerstop in augustus.

Informatie over het boek

Kevin Brockmeier – The ghost variations
A spirit who appears in a law firm reliving the exact moment she lost her chance at love, a man haunted by the trees cut down to build his house, nefarious specters that snatch anyone who steps into the shadows in which they live, and parakeets that serve as mouthpieces for the dead – these are just a few of the characters Kevin Brockmeier presents in this extraordinary compendium of spectral emanations and their wildly various purposes in (after) life. These tales are by turns playful, chilling, and philosophical, paying homage to the genre while audaciously subverting expectations. The ghosts in these pages are certain to haunt you well after you’ve closed the book.

Over Marieke Nelissen

Marieke Nelissen (illustrator, 1975) | boeken op Ikvindlezenleuk | website