Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Katrien Temmerman antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’ Katrien Temmerman is recensent en boekblogger. Meer informatie over Katrien Temmerman en haar recensies vind je op haar blog Geen leven zonder boeken

Dit boek wil ik deze zomer lezen

ikleesdezezomer2021 Katrien Temerman - 1
ikleesdezezomer2021 Katrien Temerman - 2
ikleesdezezomer2021 Katrien Temerman - 3

Ik “wil” zoals elke zomer de boeken van Harry Potter herlezen. Ik ben daar ooit mee begonnen, en “De Steen der wijzen”, “De geheime kamer” “De gevangene van Azkaban” – Dat is mijn favoriete boek, nog steeds – “De vuurbeker”, “De Orde van de Feniks”, “De Halfbloedprins” en “De relieken van de dood”, blijven volgens mij allemaal even spannend, magisch of gewoon ontspannend. Ik moet toegeven dat ik de laatste zomers alleen de eerste drie boeken steeds volledig uitlas, en in de volgende boeken steeds stukken oversloeg: te veel actie, te lang, en te onpersoonlijk. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik zie me deze zomer (weer) geen zeven Harry Potterboeken herlezen, maar misschien kijk in dan de films nog een keer. De enige filmcyclus waarvoor ik ALTIJD vrienden bijeen kon krijgen om er samen naar te gaan kijken, inclusief snoep en frisdrank.

Maar ook het boek “Jaspers vlinders” van Johan Vandevelde is kanshebber om “nachtjedoor” te doen. Het boek verscheen in 2006, bestaat nog steeds, en viert dit jaar dus zijn vijftiende verjaardag. De pubers Jasper en Roderik zijn dus nu jongeren die verderstuderen, of werken. Ik hoop dat ze allebei hun weg konden vinden in het leven. Of misschien moet ik daar niet over nadenken, en u meenemen naar hun wereld, waarin ze 12 en 13 zijn, en allebei heel langzaam aanvoelen dat wat ze voor elkaar voelen niets vreemd zou moeten zijn. Dat ze daar op school en thuis anders over denken, maakt dat ze met heel wat tegenkanting te maken krijgen. Maar ze zijn er ook in deze moeilijke omstandigheden voor elkaar. Dat maakt dat ik dit boek nog steeds prachtig vind, ook al vind ik de verteltoon soms wel erg uitleggerig, en mag ik hopen dat het voor veel jongeren/kinderen in dezelfde situatie toch iets gemakkelijker mag verlopen. Het feit dat dit boek er is, en nog steeds gretig gelezen wordt (terecht!), bewijst echter dat het ook anno 2021 niet vanzelfsprekend is om jezelf te willen en te mogen zijn. Fijne 15 jaar ouder, Jasper en Roderik! 🙂

Ik “moet”, omdat ik mij daarvoor heb geëngageerd, echter deze zomer een lijstje van tien boeken afwerken, waaronder “Wij blijven bij elkaar” van Martine Letterie, “Meerminnen verdrinken niet” van Saskia Maaskant, en “Bart” van Ap Dijksterhuis. Vooral naar dat laatste boek ben ik heel benieuwd: ik had er nog nooit van gehoord.

Over de boeken

Ap Dijksterhuis – Bart
Het is 1982. Bart is vijftien jaar oud, charismatisch, vindingrijk en dichter in de dop. Hij wordt gevolgd door de ogen van zijn beste vriend Len die twee jaar ouder is maar desalniettemin in Barts schaduw staat, net als iedereen. Bart verlost zijn dorp van een potloodventer, graaft een oorlogsbunker uit en redt honderden vissen van de dood. Dan wordt hij voor het eerst van zijn leven verliefd. Hopeloos verliefd. Machteloos verliefd, zoals hij zelf zegt. Hij is vastbesloten om Romy te versieren op het aanstaande schoolfeest. Maar zou Barts bijzondere persoonlijkheid ook zijn achilleshiel kunnen worden?

J.K. Rowling – Harry Potter en de steen der wijzen
Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn ouders werkelijk waren. Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9 3/4 belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

J.K. Rowling – Harry Potter en de geheime kamer
Na alle avonturen van het vorig schooljaar denkt Harry zich rustig aan zijn lessen Toverdranken, Transfiguratie, Bezweringen, Verweer tegen de Zwarte Kunsten en zijn favoriete sport Zwerkbal te kunnen wijden. Maar dan hoort hij een mysterieuze stem, vinden er aanslagen plaats en ontdekt hij een wel heel bijzonder dagboek.

J.K. Rowling – Harry Potter en de gevangene van Azkaban
Sirius Zwarts, een beruchte volgeling van Voldemort, is uit de gevangenis van Azkaban ontsnapt en heeft het wellicht op Harry gemunt. Harry is inmiddels aan een enerverend schooljaar begonnen met nieuwe vakken als Dreuzelkunde en zorg voor Fabeldieren, spannende Zwerkbalwedstrijden en griezelige voorspellingen. De school wordt bewaakt door Dementors, de gevreesde bewakers van Azkaban, en Harry zal zijn lessen Verweer tegen de Zwarte Kunsten hard nodig hebben.

J.K. Rowling – Harry Potter en de vuurbeker
Voor Harry weer terug kan naar Zweinstein wordt hij door de familie Wemel op spectaculaire wijze bij de Duffelingen opgehaald om mee te gaan naar de finale van het WK Zwerkbal. Harry weet dan nog niet dat er dat jaar op Zweinstein een nog groter en spannender evenement zal plaatsvinden. Ondertussen zijn er allerlei tekenen die erop wijzen dat Voldemort weer aan kracht begint te winnen. De angst dat Hij Die Niet Genoemd Mag Worden opnieuw zal toeslaan, wordt steeds groter.

J.K. Rowling – Harry Potter en de Orde van de Feniks
Harry’s verplichte zomervakantie bij oom Herman en tante Petunia op de Ligusterlaan is dit keer nog erger dan alle voorgaande jaren: niet alleen wordt hij door de Duffelingen weer vreselijk behandeld, ook zijn beste vrienden lijken hem deze zomer totaal te negeren. Harry vindt dat hij iets moet doen, maakt niet uit wat, om zo snel mogelijk te kunnen terugkeren naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Maar dan krijgt de vakantie een onverwacht einde en wordt het zelfs onzeker of Harry nog wel aan zijn vijfde schooljaar op Zweinstein mag beginnen. Vreemde gebeurtenissen stapelen zich op en Harry doet ontdekkingen die het hem onmogelijk maken kalm te blijven.

J.K. Rowling – Harry Potter en de halfbloed prins
Harry’s zesde jaar als tovenaarsleerling begint ongebruikelijk, als Voldemort opnieuw aan kracht wint en de werelden van Dreuzels en tovenaars zich steeds meer met elkaar vermengen. Het land wordt geteisterd door vreemde rampen en hoewel het hartje zomer is hangt er een hardnekkige, onheilspellende mist. In de Ligusterlaan zit Harry Õs avonds laat ongeduldig op de komst van professor Perkamentus te wachten. Wat kan er zo belangrijk zijn dat het niet kan wachten tot zijn terugkeer naar Zweinstein?

J.K. Rowling – Harry Potter en de relieken van de dood
Harry staat voor een duistere, gevaarlijke en haast onmogelijke taak: hij moet de overgebleven Gruzielementen van Voldemort opsporen en vernietigen. Nooit eerder voelde Harry zich zo eenzaam en onzeker over zijn toekomst. Maar het is aan hem om de kracht te vinden om de zware taak goed te volbrengen. Om zonder angst of aarzeling aan zijn lange, zware reis te beginnen, moet Harry eerst zijn veilige omgeving verlaten.

Johan Vandevelde – Jaspers vlinders
Een nieuwe school, nieuwe vrienden, nieuwe vijanden, nieuwe gevoelens. Jaspers eerste dag op de middelbare school verloopt behoorlijk turbulent. Maar zijn wereld komt echter compleet ondersteboven te staan wanneer hij vreemde kriebels voelt voor Roderik, die knappe rebelse jongen uit zijn klas. Wat hij ook probeert, Jasper kan niet negeren dat hij verliefd is. Verliefd op een jongen… Een liefde die bovendien wederzijds blijkt te zijn, maar die niet door iedereen geaccepteerd wordt. Jasper en Roderik zullen moeten vechten om van elkaar te mogen houden.

Martine Letterie – Wij blijven bij elkaar
In 1939 kwam de Joodse familie Birnbaum in Kamp Westerbork terecht. Vader en moeder Birnbaum ontfermden zich over de Joodse kinderen die zonder hun ouders het kamp binnenkwamen. Zo ontstond een weeshuisbarak in het kamp, waar ze probeerden het voor de kinderen draaglijk te maken. Hun eigen zes kinderen moesten helpen. Het was zwaar, maar zij hadden elkaar nog! Ze werden doorgestuurd naar Bergen-Belsen. Wederom namen de Birnbaums de zorg voor weeskinderen op zich, met als dragend motto: wij blijven bij elkaar! Martine Letterie reisde naar Jeruzalem om de kinderen Birnbaum (inmiddels op hoge leeftijd) te ontmoeten en hun verhaal van binnenuit te vertellen.

Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet
Bruinisse (Zeeland), 1911. Meerminnen verdrinken niet is een spannend historisch verhaal, gebaseerd op ware – soms ongelofelijke – gebeurtenissen. Over stiekem meevaren over de Schelde, naar Antwerpen. Over een dokter die misschien wel zijn vrouw vermoordde. Over de vergeten Stormramp die het dan grootste mosselvissersdorp van Nederland overkwam. En hoe je de hevigste stormen kunt trotseren. Een boek om in te duiken en in te verdrinken.

Deze foto’s heb ik van Katrien Temmerman gekregen om te gebruiken bij dit blog