Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Joke Eikenaar (illustrator, schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

ikleesdezezomer2021 Joke Eikenaar

Boeken die niet zo bekend zijn, dat vind ik leuk. Van die verhalen waar je helemaal blanco, zonder vooroordeel, instapt. Als de cover er mooi of spannend uitziet, maakt me dat nieuwsgierig genoeg om erin te beginnen. Als ik al eens eerder iets van de schrijver gelezen heb, weet ik ongeveer wat ik kan verwachten aan fantasie en taalgebruik. Er zijn schrijvers, waarbij ik al voorpret heb zonder het boek nog maar opengeslagen te hebben. Maar ik lees natuurlijk niet alleen boeken waar ik nooit van heb gehoord. Soms zie ik een boek waar ik juist heel veel over gehoord heb. En als wat ik hoorde heel erg jubel en juich was, wil ik het ook heel graag lezen.

Deze zomer wil ik graag ‘Koken voor de keizer’ lezen, van Marloes Morshuis. Als je de achterkant van het boek leest klinkt het als een oud sprookje: telkens krijgt de hoofdpersoon een nieuwe kans om te blijven leven. Maar iets zegt me dat dit veel meer is dan een sprookje en bovendien veel spannender.

Daarnaast wil ik ‘Koning Valentijn’ lezen, van Tim Gladdines. Ik heb nog nooit iets van hem gelezen, maar hij krijgt lovende recensies, dus het wordt wel eens tijd, vind ik. Het boek gaat twee broers. De een is eenzaam en onzeker, de ander heel populair. De jongste wil dolgraag zijn zoals zijn oudere broer, tot hij ontdekt dat die een geheim heeft. Dus geen superhelden die altijd de juiste woorden zeggen en alles perfect doen. Een verhaal met échte karakters, met personen die fouten maken en worstelen met zichzelf, dat boeit me.

En tenslotte kijk ik nu al heel erg uit naar ‘De bijzondere woorden van Gioia’, van Enrico Galiano. Ik ken de schrijver helemaal niet, zelfs niet van naam, en heb nog nooit iets anders over het boek gelezen dan de achterflap. Maar wat daar staat, trekt me wel. “Een origineel, overrompelend en geestig YA-debuut”, van een Italiaanse docent.

Over de boeken

Enrico Galiano – De bijzondere woorden van Gioia
De 17-jarige Gioia is anders dan haar klasgenoten. Ze draagt geen make-up, en haar oude flanellen blouse en kapotte broek zijn écht versleten en gescheurd. Ze houdt van fotograferen (alleen ruggen van mensen, nooit de voorkant) en verzamelt onvertaalbare woorden en zinnen. Gioia heeft één vriendin die eerlijk en onomwonden zegt waar het op staat – helaas bestaat ze alleen in het hoofd van Gioia. Op een avond ontmoet Gioia een jongen, Lo. Met hem kan ze goed praten, ontdekt ze. Maar is hij wel wie hij zegt dat hij is?

Marloes Morshuis – Koken voor de keizer
De elfjarige Mick moet koken voor zijn leven. Zeven dagen lang moet hij iets maken wat keizer Linus I van het eiland Minelotte lekker vindt. Probleem: de keizer lust niets. Sinds de oude koning dood is, regeren de keizer en zijn raadsheer Minelotte met harde hand. Protesteren is gevaarlijk: voor je het weet zit je gevangen op de Witte Rots, een kaal eilandje voor de kust. Als Mick in de problemen komt, gaat hij een weddenschap aan met de keizer. Wint Mick de strijd op leven en dood, dan redt hij niet alleen zichzelf maar ook alle mensen die zijn verbannen. Verliest hij, dan wacht hem een gruwelijke straf…

Tim Gladdines – Koning Valentijn
Benjamin zit in de brugklas. Hij worstelt met het leven en vooral met de vraag: hoe kan ik net zo populair worden als mijn broer Valentijn? Benjamin is sociaal niet zo handig en heeft geen vrienden. Valentijn komt elke dag thuis met enthousiaste verhalen over hoe geweldig zijn vrienden zijn en wat voor te gekke dingen hij steeds beleeft. In de zomervakantie, waarin Valentijn twee nieuwe hartsvrienden maakt en Benjamin een mislukte verkering moet verkroppen, neemt hij het besluit om daar te zijn waar Valentijn is en te doen wat Valentijn doet, in de hoop dat hij op die manier populairder wordt. Valentijn wordt hoorndol van zijn jongere broer, die hem als een hondje achtervolgt, en de twee komen dan ook herhaaldelijk in conflict, vooral als Benjamin – net als zijn broer – óók mee gaat doen met de jaarlijkse schoolmusical. Maar dan komt er een dag waarop Benjamin een groot geheim van zijn broer ontdekt, een geheim dat voor beide jongens allesbepalend zal zijn.

deze foto heb ik van Joke Eikenaar gekregen om te gebruiken bij dit blog