Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Peter Nys (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

ikleesdezezomer2021 Peter Nys

Dit is het boek dat ik deze zomer zou willen lezen

Voor ik mijn eerste boek schreef, was ik zoals zovelen een fervent lezer. Nu slaag ik er meestal slechts tijdens vakanties in om naast de bronliteratuur voor het eigen werk ook nog andere boeken te lezen.

Op mijn programma voor deze zomer staat het boek Wildevrouw van Jeroen Olyslaegers. Jeroen is net als ikzelf een Antwerpenaar en zijn boek speelt zich ook in die stad in de zestiende eeuw af. In een interview op ATV zag ik de auteur het relaas doen over zijn samenwerking met ‘compagnion de route’ Stef Franck, die erop lette dat elk historisch detail in het boek ook helemaal goed zit.

Dat triggerde me, naast de vele lovende recensies en zijn vorige roman (het met de Fintro literatuurprijs bekroonde Wil), om ook dit boek aan te schaffen en voor het einde van de vakantie te lezen. De combinatie historisch verhaal en Antwerpen maakt dat het voor mij al bijna niet meer stuk kan deze zomer!

Over het boek

Jeroen Olyslaegers – Wildevrouw
Beer verloor drie vrouwen in het kraambed. Zijn derde echtgenote baarde een kind alvorens te sterven, de andere twee stierven met een kind in hun buik. Na al dat verlies acht hij zijn verlangen naar liefde door God vervloekt. Vanuit Amsterdam roept Beer God aan om de veronderstelde vloek te ontrafelen. Hij blikt terug op zijn laatste jaren in het zestiende-eeuwse Antwerpen, de stad die hij ontvluchtte. Antwerpen floreerde in handel en geld maar er heerste tegelijk een grote onrust. Beer maakte deze oplopende spanningen van dichtbij mee in zijn herberg waar vrije gedachten en zoete wijn vloeiden, en waar plannen werden gesmeed door een geheim genootschap. Alles werd op scherp gesteld wanneer een wildevrouw, als gevolg van overmoedige wereldveroveraars, in zijn herberg terechtkwam.

Deze foto heb ik van Peter Nys gekregen om te gebruiken bij dit blog