Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Marte Jongbloed (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

ikleesdezezomer2021 - Marte Jongbloed-2
ikleesdezezomer2021 Marte Jongbloed-1

Ik ben kinderboekenschrijver en leerkracht, ik werk als leesspecialist voor een stichting van 22 basisscholen, en ik studeer jeugdliteratuur (aan een universiteit in Engeland) dus ik lees het hele jaar door ontzettend veel. Maar in de zomervakantie lees ik nog veel meer! Ik lees elke dag wel een boek uit. Of twee. Ik vind het heerlijk om eindelijk op mijn schommelbankje in de tuin te kunnen zitten lezen zonder dat ik het gevoel heb dat ik me moet haasten. Ik lees van alles. Literatuur, thrillers, studieboeken over onderwijs of onderzoek, maar vooral veel jeugdboeken. Zo lees ik elke zomer de shortlist van De Jonge Beckmanprijs. 

Ik begeleid elk jaar de jonge jury van de Thea Beckmanprijs. (De Jonge Beckmanjury) Die jury kent elk jaar een eigen prijs toe voor het beste historische jeugdboek. De jury komt aan het eind van de zomervakantie bij elkaar voor een Geheime Vergadering. In het derde weekend van september wordt De Jonge Beckmanprijs en de Thea Beckmanprijs (de prijs voor het beste historische jeugdboek van de volwassen vakjury) uitgereikt in het Archeon. Dat is altijd een feestje, maar ik verheug me elk jaar vooral op de Geheime Vergadering. 

De juryleden hebben in de zomer in een notitieboekje, aan de hand van een aantal criteria, goed beschreven wat ze van de boeken vonden, en dat levert erg leuke en interessante discussies op. Van te voren wil ik nooit weten welk boek de ‘grote mensenjury’ heeft gewonnen. Ik wil totaal onbevangen de discussie van de Jonge Beckmanjury kunnen volgen. De jongeren die hebben gesolliciteerd naar- en uiteindelijk ook zijn geselecteerd voor de functie van jurylid- zijn allemaal enthousiaste lezers. En ze houden natuurlijk van geschiedenis! Ze kijken vaak op een heel duidelijke en overwogen manier naar de boeken die ze hebben gelezen. Ik vind De Jonge Beckmanjury heel belangrijk, want zij zijn immers de doelgroep. Voor hen zijn de boeken geschreven. Soms kiest de jury een heel ander boek als winnaar dan de ‘grote mensenjury’ deed. Soms zijn de twee  jury’s het juist helemaal eens met elkaar. Ik vind het interessant om te weten waarom dat is, en daarom vind ik die vergadering zo leuk. 

Volgend jaar is de categorie tot 12 jaar weer aan de beurt. Dus ik roep alle leerkrachten op om alle enthousiaste leerlingen die van lezen en geschiedenis houden te wijzen op de website van de Thea Beckmanprijs. Rond mei/juni kunnen nieuwe juryleden zich weer melden! https://www.archeon.nl/nl/archeon-thea-beckmanprijs.html

Over de boeken

Jean-Claude van Rijckeghem – IJzerkop
De achttienjarige Stans houdt nooit haar mond, liegt als de pest en doet wat niet mag. Ze droomt ervan Gent achter zich te laten en iets van de wereld te zien. Daar wordt abrupt een einde aan gemaakt als haar vader failliet dreigt te gaan en Stans met een rijke, opdringerige geldschieter moet trouwen. Ook al heeft hij een bad met warm water en koopt hij zijden kleren voor Stans, haar huwelijk is een gouden kooi. Zelfs het leven van een soldaat in het leger van Napoleon lijkt haar aantrekkelijker. Stans loopt weg, onherkenbaar, in de kleren van haar echtgenoot en komt in Parijs terecht bij Napoleons veertiende compagnie. Ze moet tot elke prijs verborgen houden dat ze eigenlijk een meisje is. Haar broer Pier zit haar op de hielen. Hij is vastbesloten haar te vinden en terug te brengen naar haar man.

Martine Letterie – Wij blijven bij elkaar
In 1939 kwam de Joodse familie Birnbaum in Kamp Westerbork terecht. Vader en moeder Birnbaum ontfermden zich over de Joodse kinderen die zonder hun ouders het kamp binnenkwamen. Zo ontstond een weeshuisbarak in het kamp, waar ze probeerden het voor de kinderen draaglijk te maken. Hun eigen zes kinderen moesten helpen. Het was zwaar, maar zij hadden elkaar nog! Ze werden doorgestuurd naar Bergen-Belsen. Wederom namen de Birnbaums de zorg voor weeskinderen op zich, met als dragend motto: wij blijven bij elkaar! Martine Letterie reisde naar Jeruzalem om de kinderen Birnbaum (inmiddels op hoge leeftijd) te ontmoeten en hun verhaal van binnenuit te vertellen.

Rob Ruggenberg – Offerkind
Aïn vlucht van haar familie vandaan omdat ze iets ergs heeft gedaan waar ze zeer zwaar voor zal worden gestraft. Een meisje alleen kan niet overleven in het Nederland van vierduizend jaar geleden, dus is ze blij dat Kraai met haar mee is gevlucht. Kraai voelde zich een buitenstaander omdat zijn vader van een andere stam is en hij er anders uitziet. Samen met hem moet ze uit handen van de achtervolgers kunnen blijven. Maar kunnen ze wel op tegen de wraak van de moerasgodin?

Syl van Duyn – Op zoek naar jou
Op 25 augustus 1945, tien dagen na de capitulatie van Japan, loopt de vijftienjarige Neeltje het Jappenkamp op Java uit. Haar moeder is overleden en ze weet niet waar haar vader is. Ze heeft hem al drie jaar niet gezien en besluit naar hem op zoek te gaan. Onderweg ontmoet ze Thimo, die ook op zoek is naar zijn familie en die wel eens de liefde van haar leven kan zijn. Op zoek naar jou is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis, het leven van Nora Valk. Een verhaal over moed en ontheemd zijn, over vriendschap en het verlangen naar liefde, over niet opgeven en hoop.

Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet
Bruinisse (Zeeland), 1911. Meerminnen verdrinken niet is een spannend historisch verhaal, gebaseerd op ware – soms ongelofelijke – gebeurtenissen. Over stiekem meevaren over de Schelde, naar Antwerpen. Over een dokter die misschien wel zijn vrouw vermoordde. Over de vergeten Stormramp die het dan grootste mosselvissersdorp van Nederland overkwam. En hoe je de hevigste stormen kunt trotseren. Een boek om in te duiken en in te verdrinken.

Deze foto’s heb ik van Marte Jongbloed gekregen om te gebruiken bij dit blog. De foto van Marte Jongbloed is gemaakt door Robert Jan Duyverman Fotografie.