Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Wilma Geldof (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

ikleesdezezomer2021 Wilma Geldof

Wat ga ik deze zomer lezen?

Ik ben halverwege in ‘Een opsomming van tekortkomingen’, het debuut van Ine Boermans. Het is het verhaal van Lot die praat met haar psycholoog, terugblikt op haar jeugd met vroeg gescheiden ouders en een enorm narcistische vader, en brieven schrijft aan haar overleden moeder. Er verschijnen veel boeken over een moeilijke jeugd, maar Ine Boermans kan luchtig schrijven over schrijnende situaties. Dat vind ik zo knap! Ze schrijft beeldend en trefzeker en ze raakt me.

Verder lees ik natuurlijk graag jeugdboeken. Deze zomer staan ‘Zonder titel’ van Erna Sassen op mijn lijstje, en ‘Wandert, de laatste jongen die naar zijn ouders luisterde’ van Yvonne Jagtenberg. De titels maken me al nieuwsgierig.

Er komen veel thrillers voor jongeren uit en daar wil ik er graag eens een van lezen. Dat wordt ‘Fake trip’ van de winnaar van de Jonge Jury 2021, Margje Woodrow. Ik ben er heel benieuwd naar.

Over de boeken

Erna Sassen – Zonder titel
Joshua mist zijn soulmate Zivan, die met haar ouders is terugverhuisd naar haar geboorteland Irak. Bovendien maakt hij zich zorgen: ze reageert niet meer op zijn berichtjes; de vinkjes achter zijn WhatsApp-berichten blijven zwart. Noodgedwongen probeert Joshua zichzelf opnieuw uit te vinden zonder Zivan. Zijn passie voor tekenen en kunst, en een onverwachte vriendschap met Sergio (‘grote bek, grote spieren en maximaal aantrekkelijk voor de meiden’), redden hem.

Ine Boermans – Een opsomming van tekortkomingen
In Een opsomming van tekortkomingen probeert Lot haar weg te vinden in een karig met familiegeluk bedeeld leven. Haar nieuwe psycholoog lijkt niet echt te kunnen verklaren waarom ze zo vaak overmand wordt door verdriet. Als ze in een trein stapt, bijvoorbeeld, denkt Lot steevast aan nazi-transporten naar Auschwitz. En als ze worst eet denkt ze aan doodgeknuppelde varkens. De psych raadt haar aan om in die gevallen de sluizen maar eens goed open te zetten, maar ook dat lukt maar matig. Natuurlijk heeft haar jeugd ermee te maken. Die werd immers bepaald door een weinig complimenteuze vader, een pijnlijke echtscheiding en de vroege dood van haar moeder. En ook nu nog heeft haar vader invloed op haar leven. Er lijkt iets te veranderen als Lot haar eigen gezin vormt en een soort monument voor haar moeder begint te bouwen.

Margje Woodrow – Fake trip
Een vierdaagse schooltrip naar Barcelona. Iedereen hoopt te chillen op het strand en wil stiekem het nachtleven verkennen. Helaas staan er verplichte excursies op het programma. Dan gebeurt er een afschuwelijk ongeluk in de Sagrada Familia. Gruwelijke details worden verspreid via social media. In een duizelingwekkend tempo komen geheimen bloot te liggen. Maar wat is echt en wat is fake news? Kunnen Demi en Billy deze ramp stoppen? Of volgen er meer slachtoffers?

Yvonne Jagtenberg – Wandert
Wandert wil maar één ding en dat is net als zijn vader artiest worden. Zijn vader ziet dat absoluut niet zitten en wil zelfs niet dat Wandert een instrument leert bespelen. Maar ook zonder instrument maakt Wandert van zijn leven elke dag een vrolijke voorstelling. Hij acteert, tapdanst, improviseert en goochelt zich uit elke ongemakkelijke situatie. En zulke situaties zijn er genoeg met een vader en moeder die er een heel eigen levensstijl op na houden en flink ruzie kunnen maken. Met Wanderts humor worden alle zware dingen licht!

Deze foto heb ik van Wilma Geldof gekregen om te gebruiken bij dit blog