Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2021): Annelies Jorna

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Annelies Jorna (vertaler) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

ikleesdezezomer2021 Annelies Jorna-1
boekomslag boekomslag Anna Woltz - De tunnel
ikleesdezezomer2021 Annelies Jorna-4

Zomerlezen…

Als drie bevriende vertaalsters bij elkaar komen, wisselen wij naast persoonlijke verhalen natuurlijk ook presentexemplaren uit van onze werken, plus veel andere boekentips.

Zo gaf ik aan Ineke Lenting en Aleid van Eekelen-Benders mijn vertalingen ‘Dit is best een episch liefdesverhaal’ van Kacen Callender en ‘De nieuwe jongen’ van David Almond. Omgekeerd kreeg ik van Aleid haar ‘Het geheim van Gargantis’ van Thomas Taylor, en van Ineke haar ‘De nieuwe wildernis’ van Diane Cook. Gargantis is een vervolg op ‘Het geheim van de Malamander’ dat ik ook heel fijn vond, want spannend, mysterieus en meeslepend. Prachtige jeugdboeken. ‘De nieuwe wildernis’ van Ineke en Diane Cook is een toekomstroman voor volwassenen, ‘schokkend maar ook een schitterende verkenning van een moeder-dochterrelatie onder extreme druk’, volgens de jury van de Booker Prize die de roman dan ook bekroonde in 2020.

Nou, die twee boeken ga ik natuurlijk in hun vertalingen lezen (in Gargantis ben ik net begonnen). Van de tips heb ik bij mijn plaatselijke boekhandel ‘Red Comet’ besteld, van Heather Clark, een omvangrijke biografie over het leven en werk van de dichteres Sylvia Plath. Er is ook een Nederlandse vertaling: ‘Rode komeet – Het korte leven en de vlammende kunst van Sylvia Plath’ vertaald door Bart Gravendaal, Marianne Palm, Aad Janssen, Nicole Seegers en Astrid Staartjes. Maar omdat ik van Sylvia Plath door de jaren heen alles in het Engels heb gelezen, bijvoorbeeld haar beroemde ‘The Bell Jar’ en de fascinerende ‘Letters Home’, koos ik ook nu voor de Engelse editie.

(Ook heb ik maar meteen het onvermijdelijke ‘De tunnel’ van mijn favoriete Nederlandse jeugdboekenschrijfster Anna Woltz besteld, want dat wilde ik natuurlijk al langer lezen. Die titel komen we hier ook bij de eerdere ‘zomerlezers’ tegen.)

Net uitgelezen deze zomer: de historische roman ‘Willem die Madoc maakte’ van Nico Dros, ook een echte pil, spelend in de Middeleeuwen en gebaseerd op namen die genoemd werden in ‘Van den vos Reynaerde’. Wie konden die Willem en Madoc geweest zijn? Er staan veel recensies over dit rijke boek online: een aanrader voor lezers met een lange adem én interesse in de duistere Middeleeuwen, die Dros indrukwekkend tot leven brengt.

Volgens mij heb ik nu al wel genoeg titels genoemd 🙂

Over de boeken

Anna Woltz – De tunnel
September 1940: de Blitz begint. Maandenlang wordt Londen elke nacht gebombardeerd. Tienduizenden mensen zoeken hun toevlucht in de Ondergrondse: ze slapen op de perrons, op stilstaande roltrappen, naast het spoor. Ella (14) en haar jongere broertje Freddie ontmoeten daar diep onder de grond de heldhaftige Quinn (17) die wegliep van huis en verpleegster wil worden, en sjoemelaar Jay (16) die voor veel geld schuilplekken verkoopt. Al snel ontstaat er een bijzondere band tussen de vier. Maar allemaal hebben ze ook hun eigen oorlog uit te vechten.

David Almond – De nieuwe jongen
Er komt een nieuwe jongen in de klas, en iedereen vindt hem een beetje vreemd. Maar hij is goed in voetbal, hij is slim en grappig en houdt van chips, en dat is het belangrijkste voor zijn nieuwe vrienden Dan en Maxie. Want wie bepaalt eigenlijk of iemand vreemd is, of normaal? Maar langzamerhand ontdekken ook zij dat George veel bijzonderder is dan ze vermoedden. Als ze te weten komen dat George in gevaar is, willen ze er alles aan doen om hem te redden.

Diane Cook – De nieuwe wildernis
De nabije toekomst. Bea’s vijfjarige dochter Agnes is langzaam aan het wegkwijnen. De smog en vervuiling van de overbevolkte stad verwoesten haar longen. Er is maar één alternatief: naar de nieuwe wildernis: het ongerepte natuurgebied waar de mens zich nooit heeft mogen wagen. Bea en Agnes voegen zich bij 18 andere vrijwilligers voor een radicaal experiment. Ze moeten leren overleven in de wildernis zonder zich te vestigen of sporen achter te laten. Terwijl Agnes het nieuwe bestaan omarmt, realiseert Bea zich dat ze haar dochter op heel andere manier zal verliezen.

Heather Clark – Red Comet
With a wealth of never-before-accessed materials–including unpublished letters and manuscripts; court, police, and psychiatric records; and new interviews–Heather Clark brings to life the brilliant daughter of Wellesley, Massachusetts who had poetic ambition from a very young age and was an accomplished, published writer of poems and stories even before she became a star English student at Smith College in the early 1950s. Determined not to read Plath’s work as if her every act, from childhood on, was a harbinger of her tragic fate, Clark evokes a culture in transition, in the shadow of the atom bomb and the Holocaust, as she explores Plath’s world: her early relationships and determination not to become a conventional woman and wife; her conflicted ties to her well-meaning, widowed mother; her troubles at the hands of an unenlightened mental-health industry; her Cambridge years and thunderclap meeting with Ted Hughes, a marriage of true minds that would change the course of poetry in English; and much more. Clark’s clear-eyed portraits of Hughes, his lover Assia Wevill, and other demonized players in the arena of Plath’s suicide promotes a deeper understanding of her final days, with their outpouring of first-rate poems. Along with illuminating readings of the poems themselves, Clark’s meticulous, compassionate research brings us closer than ever to the spirited woman and visionary artist who blazed a trail that still lights the way for women poets the world over.

Kacen Callender – Dit is best een episch liefdesverhaal
Nate is gek op films en wil het liefst scriptschrijver worden. Niet van films met een happy-end, want daar gelooft hij niet meer in. Zeker niet sinds het met Florence mis gegaan is. Zij is verliefd geworden op een meisje en wil niet meer dan beste vrienden zijn. Maar dan komt er opeens een nieuwe jongen op school: Oliver James Hernández. Oliver was jaren geleden Nates beste vriend, tot er iets gebeurde waar ze allebei niet over willen praten. Heeft Nate gevoelens voor Oliver? Durft hij achter zijn eigen “happily ever after’ aan te gaan?

Nico Dros – Willem die Madoc maakte
Nico Dros speelt een vernuftig spel met de vermeende geschiedenis van de raadselachtigste middeleeuwer: Madoc. Na een storm in het jaar 1196 halen kustvissers een kleuter uit de branding. Die blijkt de enige overlevende van een schipbreuk te zijn. De jongen, vermoedelijk een koningskind, brengt zijn jeugdjaren door in een klooster nabij Brugge. Dat ontvlucht hij om zijn familie terug te vinden. Onder de naam Madoc leidt hij een leven als ridder en vecht duels op leven en dood uit, een leven waarin liefde evengoed een hoofdrol speelt. Jarenlang is hij de rechterhand van de legendarische graaf Hincmar. In Parijs ontpopt hij zich tot agnost, vrijdenker en schrijver. Maar als de Inquisitie actief wordt krijgen de ketterjagers ook Madoc in het vizier. In 2017 ontdekt een Vlaamse mediëvist een verzamelhandschrift uit de dertiende eeuw. Hij raakt ervan overtuigd dat dit eigenhandig werd geschreven door Willem, dichter van het fameuze Van den Vos Reynaerde en het mysterieuze boek Madoc. Hoe houden deze teksten verband met het levensverhaal van de veelzijdige middeleeuwse schrijver.

Thomas Taylor – Het geheim van Gargantis
Zwaar noodweer teistert Owee aan Zee. Is de machtige Gargantis teruggekomen? Heeft iemand het oude stormmonster wakker gemaakt? Wie is de geheimzinnige vreemdeling in het Grand Hotel Nautilus? En hoe zit het met de aangespoelde kunstschat? Herbie en Violet gaan op onderzoek uit. Maar owee, hun zoektocht zou weleens naar de koude, donkere bodem van de zee kunnen leiden…