Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Tineke Honingh (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil ji deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

ikleesdezezomer2021 Tineke Honingh

Ik ben nu op een camping in Frankrijk (volledig gevaccineerd!), aan een diepe rivier waar we elke dag kanoën, suppen en zwemmen. En lezen natuurlijk, echt vakantie. Ik heb tien boeken mee, waarvan twee voor volwassenen. Naar die laatste twee heb ik echt uitgekeken. De eerste was het derde deel (non fictie) over een Nederlandse familie die naar Schotland verhuisd: De weg naar Cliffrock Castle, een vlucht naar de Schotse Hooglanden.  Ik sleep ons gezin elke meivakantie naar Schotland, maar door corona is dit al het tweede jaar dat we dit geweldige land niet kunnen bezoeken. Dit leesvoer brengt me alsnog (in bikini) naar de gure, ruige, fantastische Highlands. Het was in twee dagen uit…

Het andere boek wil ik al een tijdje per se lezen, omdat ik Acht bergen van dezelfde schrijver indrukwekkend vond. 

Niet meteen verslonden, ik heb het zelfs jaren in huis gehad, menig maal de eerste pagina’s gelezen – en toch weer weggelegd. Ken je dat? En toen ik eindelijk twintig pagina’s op weg was, was ik in de ban. De natuur, de berg, het simpele leven in het groen. Hoe kon het dat ik dit boek zo lang had laten liggen? Terwijl het alles beschreef waar ik van hou? Misschien hielp het omdat ik op dat moment in een berghut in de Pyreneeën zat. 

Ik zocht naar meer titels van Cognetti en De buitenjongen moest het worden. Ik ben dat ook, een buitenmens. En strakjes, als ik weer op weg ben naar een berghut, gaat De buitenjongen met me mee. 

Over de boeken

Josephine Rombouts – De weg naar Cliffrock Castle
Josephine Rombouts en haar man raken op een dood spoor als blijkt dat hun zoons niet goed gedijen in het Nederlandse onderwijssysteem. Daarom besluiten ze te reageren op een advertentie die een nieuw bestaan in een ecogemeenschap in Schotland belooft. Als ze zijn aangekomen in de Schotse Hooglanden, blijkt de realiteit daar rauwer dan de ecologische droom die hun was voorgespiegeld. De weg naar Cliffrock Castle beschrijft het vertrek uit Nederland, de weg langs onderwijsbegeleiders en leerplichtambtenaren, een strafzaak en het opbouwen van een nieuw leven in een ander land. Josephine moet in haar nieuwe woonplaats leren omgaan met een manische landeigenares, een pyromane Japanse monnik, stugge Schotse medebewoners, veel sneeuw en een spookdorp. Als ze hoort dat op een naburig landgoed, Cliffrock Castle, een witte cottage beschikbaar is en een huishoudster wordt gezocht, grijpt ze deze onwaarschijnlijke strohalm met beide handen aan.

Paolo Cognetti – De buitenjongen
De hoofdpersoon van De buitenjongen is een eenzame man van in de dertig. Zijn leven in Milaan is vastgelopen en hij mist de bergen van zijn jeugd, waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Daarom besluit hij een hut te huren op tweeduizend meter hoogte en een paar maanden lang te leven op een manier waar hij vroeger stiekem van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. Het leven in de bergen is eenvoudig, hij hakt hout, legt een tuin aan, maakt vuur. En langzamerhand sterkt hij aan en herontdekt hij wat hij in de loop der jaren was verloren. Wekenlang ziet hij niemand, tot er ineens toch een gestalte opdoemt

deze foto heb ik van Tineke Honingh gekregen om te gebruiken bij dit blog