Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Ted van Lieshout (schrijver, illustrator) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

ikleesdezezomer2021 Ted van Lieshout

Voor mij is de zomer allang begonnen, want ik ben best ver in het boek dat ik speciaal voor de zomer heb bewaard. Het heet ‘Je mag wel bang zijn, maar niet laf’ en het is geschreven door Toni Boumans en uitgegeven bij Balans. De ondertitel belooft niet veel goeds: ‘De enerverende en noodlottige geschiedenis van de familie Bakker’. Het gaat over een Friese familie die worstelt met het gegeven dat meerdere kinderen homo zijn, en hoe lastig dat te combineren is met het geloof in God. Bovendien breekt de Tweede Wereldoorlog uit en dat maakt alles nog eens extra moeilijk. Boeiend is dat het gaat om het ware verhaal van een échte familie, waardoor je inzicht krijgt in hoe de oorlog ingreep in het dagelijkse leven.

Ik heb een paar traantjes gelaten, want noodlottig is de geschiedenis van deze familie inderdaad. Maar ook mooi en daarom heel geschikt om te lezen onder een parasol in een ligstoel, desnoods met een zonnebril op.

Over het boek

Toni Boumans – Je mag wel bang zijn, maar niet laf
Eind negentiende eeuw besluit Popke Bakker, zoon van de kastelein van herberg De Drie Zwaantjes in Langweer, met zijn vrouw Dieuwke en hun negen kinderen – het zouden er vijftien worden – een garen- en-bandwinkel te beginnen in Buitenpost. De zaak P.S. Bakker wordt al gauw een begrip en groeit in de jaren die volgen uit tot een bekend modehuis in het noorden, met filialen in Leeuwarden en Groningen. De streng gereformeerde Bakkers zijn ook bestuurlijk en politiek actief. Van de kleinkinderen van Popke en Dieuwke zijn er enkelen homoseksueel, een geaardheid die ze vanuit hun gereformeerde achtergrond proberen niet te tonen. Couturier Sjoerd, zijn broers Albert, Popke en Dirk, en hun neef, uitgever Bert Bakker, spelen een prominente rol in het artistieke milieu van de late jaren dertig in Amsterdam. Na de inval van de Duitsers komen zij in verzet. Uiteindelijk zal Sjoerd, die de politie-uniformen maakte voor de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943, met zijn verzetskameraden worden geëxecuteerd. Ook andere Bakkers wacht een dramatisch lot. Het is voor het eerst dat hun nazaten zich lieten interviewen over hun voorouders. Toni Boumans kreeg ook toegang tot veel persoonlijke documenten en schreef een onvergetelijk verhaal van een uitzonderlijke familie met een bewonderenswaardig moreel kompas.