Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Conny Schelvis antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’ Conny Schelvis is boekblogger en ze schrijft recensies op haar blog Conniesboekies, voor Boekenbijlage en voor de Facebookgroep Kinderboeken & YA

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Ik heb een top drie die al heel lang op mijn nog te lezen stapel liggen. Meestal krijgen mijn recensie boeken voorrang waardoor andere langer blijven liggen. Nu ik vakantie heb lees ik alleen ‘eigen’ boeken. Als eerste kies ik voor “de tunnel ‘ van Anna Woltz. De boeken die ik van haar las waren stuk voor stuk prettig geschreven én boeiend en dit onderwerp ( onderduiken in Londen tijdens WO II in de tunnels van de metro) vind ik heel bijzonder.

Als tweede nog een oorlogsboek. Een literaire roman, waargebeurd over twee joodse zussen in het verzet door Roxane van Iperen genaamd ” ‘t Hooge Nest”

Als afsluiter de roman “zondagsleven ” van Judith Visser. Ik las eerder van haar ” zondagskind ” , ook over autisme. Een onderwerp wat mij nauw aan het hart ligt. Deze roman ligt al weken met smart op mij te wachten.

Kortom een mooie stapel van drie om mij de komende week mee bezig te houden. Heerlijk vakantie ! Heerlijk zomerlezen !

Over de boeken

Anna Woltz – De tunnel
September 1940: de Blitz begint. Maandenlang wordt Londen elke nacht gebombardeerd. Tienduizenden mensen zoeken hun toevlucht in de Ondergrondse: ze slapen op de perrons, op stilstaande roltrappen, naast het spoor. Ella (14) en haar jongere broertje Freddie ontmoeten daar diep onder de grond de heldhaftige Quinn (17) die wegliep van huis en verpleegster wil worden, en sjoemelaar Jay (16) die voor veel geld schuilplekken verkoopt. Al snel ontstaat er een bijzondere band tussen de vier. Maar allemaal hebben ze ook hun eigen oorlog uit te vechten.

Judith Visser – Zondagsleven
Rinkelende telefoons, felle lampen, rumoerige collega’s én haar hond mag niet mee. Voor Jasmijn Vink, die autisme heeft, is het dagelijkse kantoorleven een ware beproeving. In Zondagsleven zoekt Jasmijn uit hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden, niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen – en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen…

Roxane van Iperen – ‘t Hooge Nest
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen – Janny en Lien Brilleslijper – een van de grootste onderduikadressen in Nederland: ‘t Hooge Nest, een villa in ‘t Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. ‘t Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.