Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Sandra Hessels (vertaler, schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

ikleesdezezomer2021 Sandra Hessels

De vraag welk(e) boek(en) ik wil lezen is eigenlijk altijd wel een heel lastige. Ik heb boekenplanken vol boeken die nog niet gelezen zijn, en ze krijgen er steeds meer kennissen bij, haha. De meeste boeken die ik lees zijn voor mijn werk, alvast de boeken lezen die ik straks ga vertalen, of in sommige gevallen eventuele voorgaande delen die een collega heeft vertaald, zodat ik in de sfeer en belevingswereld kom. Zo ben ik nu met een hele dikkerd bezig waarvoor ik eerst deel een moest lezen, en gelukkig is het een heerlijke wereld vol magie. Daar hou ik wel van! Misschien ga ik dan toch de twee slotdelen van Kendare Blake over de koninginnen van Fennbirn maar eens lezen. Ik vrees dat die vertaling er niet meer van gaat komen… en ik wil weten hoe het afloopt!

Als ik zo kijk naar mijn boekenkast, zou ik eigenlijk ook heel graag aan de boeken van Ben Miller beginnen, zoals The Boy Who Made the World Disappear of een van de twee vertaalde boeken van Lucy Strange die ik heb staan en waar ik heel nieuwsgierig naar ben.

Maar ik duik net zo lief samen met de kinderen in allerlei leuke voorleesboeken. De laatste tijd heb ik heel veel zin in sprookjes. Zo hebben we onlangs Er was misschien eens… gelezen, waarbij je moet raden of het voorgelezen korte verhaaltje wel of niet echt is gebeurd. We zijn nu bezig in Hoe Ging Dat Ook Alweer, waarin sprookjes op rijm worden verteld – en met een heel ander einde dan je gewend bent. Voor daarna heb ik de Russische Sprookjes van Thé Tjong-Khing klaarliggen, en ook Het Huis op Kippenpoten van Sophie Anderson, en het nieuwe boek vol korte sprookjes van Paul Biegel.

We zijn ook nog steeds bezig met de laatste hoofdstukken in De Mysterieuze Controller van David Baddiel en Krabbelheks: Kattebel in de Klas van Inky Willis. Voor daarna denk ik aan Nila en het antwoord op echt alles, want ik moet nog wat recensieboeken lezen en teksten schrijven en plaatsen. Allemaal voor de zomer-to-do-list, maar die is geloof ik net wat langer dan de zomer zelf 🙂

Over de boeken

Ben Miller – The Boy Who Made the World Disappear
Harrison tries his best to be good. He doesn’t steal, he always shares with his sister and he never cheats at board games, but Harrison also has a BIG flaw … He can’t control his temper! So when he’s given a black hole instead of a balloon at a party, Harrison jumps at the chance to get rid of everything that makes him cross. But when it’s not just things he hates that are disappearing into the black hole but things he loves, too, Harrison starts to realise that sometimes you should be careful what you wish for..

David Baddiel – De mysterieuze controller
De elfjarige tweeling Finn en Ella zijn allebei nerds, maar ze zijn niet identiek. Ella is super goed in videogames, Finn is fantastisch in…nou ja, niets eigenlijk. Dan ontdekken ze op een dag een wel heel bijzondere controller, waarmee ze niet het spel besturen maar…elkaar!

Heidi Jaspers – Hoe ging dat ook alweer?
Ben jij een echte sprookjeskenner? Wij durven te wedden dat je toch niet áltijd weet hoe de vork in de steel zat. Het verhaal van Doornroosje, bijvoorbeeld: hoe ging dat ook alweer? Ze prikte zich aan een spinnenwiel… En toen? Toen had zij 100 jaar de hik. Slapen, zeg je? Nee, hikken! Of zo gaat het toch volgens dit boek… Heidi Jaspers pende een heerlijk vertelboek bij elkaar met tien bekende sprookjes, telkens net dat beetje anders.

Inky Willis – Kattebel in de klas
Wanneer Milou te horen krijgt dat haar beste vriendin Cato gaat verhuizen, is het de verschrikkelijkste dag ooit! Tenminste… tot ze een klein papieren heksje ontdekt in een pennenbakje. Dat is Kattebel. En ze houdt van kattenkwaad! Kattebel brengt Milou telkens in de problemen. Kunnen ze samen ervoor zorgen dat Cato op school blijft?

Kendare Blake – Five Dark Fates
Mirabella has returned to the capital, seemingly under a banner of truce. Katharine maintains her rule over Fennbirn – for now – but at huge personal cost. Arsinoe is lost, the responsibility of stopping the ravaging mist heavy on her shoulders. As oldest and youngest circle each other, and Katharine begins to yearn for the closeness that Mirabella and Arsinoe share, the dead queens hiss caution. They whisper that Mirabella is not to be trusted. But even they are drawn to her power . . . The fate of the island lies in the hands of its queens.

Kendare Blake – Two Dark Reigns
One Crowned, Two Exiled, A Revolution Rising. The battle has been fought, blood has been spilt and a queen has been crowned, but not all are happy with the outcome. Katharine, the poisoner queen, has been crowned and is trying to ignore the whispers that call her illegitimate, undead, cursed. Mirabella and Arsinoe have escaped the island of Fennbirn, but how long before the island calls them back? Jules is returning to Fennbirn and has become the unlikely figurehead of a revolution threatening to topple Katharine’s already unsteady rule. But what good is a revolution if something is wrong with the island itself?

Paul Biegel – Groot Biegel sprookjesboek
Paul Biegel noemde zichzelf ‘een ouderwetse sprookjesschrijver’. En een rasechte verteller, dat was hij. Vanuit zijn befaamde schrijfstoel schreef Paul Biegel het ene geliefde verhaal na het andere. Bijvoorbeeld een verhaal over een witte zwaan die naar de sterren vliegt, en eentje over een jongetje dat op wonderbaarlijke wijze zijn lievelingsbeer terugvindt. Of het verhaal over de dieren uit het bos die hun jager een plechtige begrafenis geven. Waar hij ook over vertelt, moeiteloos sleept hij je mee naar zijn fantasievolle, unieke werelden. In deze verhalenbundel zijn 30 van Paul Biegels allermooiste verhalen verzameld.

Sam Copeland – Nila en het antwoord op echt alles
Nila zit vol vragen. Waarom is haar moeder plotseling verdwenen? Zal haar vader ooit nog praten? En kunnen alpaca’s eigenlijk dronken worden? Dan vindt Nila Athena, een apparaatje dat haar antwoord geeft op alles: van de hoofdstad van Mozambique tot de kleur onderbroek van Nila’s leraar. Samen met Athena kan Nila haar familie redden, dat weet ze zeker. Maar het bedrijf dat Athena heeft gemaakt wil haar terug. Het leidt tot een spectaculair avontuur waarin Nila leert dat alpaca’s zeker dronken kunnen worden, én dat op sommige vragen geen antwoord bestaat.

Sophie Anderson – Het huis op kippenpoten
Het enige wat de twaalfjarige Marinka wil, is een vriend. Een echte vriend. Niet zoals haar huis op kippenpoten. Oké, het huis kan tikkertje en verstoppertje spelen, maar Marinka verlangt naar een mensenvriend. Iemand met wie ze kan praten en waar ze geheimen mee kan delen. Maar dat is moeilijk als je oma een Yaga is, een bewaker die doden naar het hiernamaals begeleidt. Het is nóg moeilijker als je in een huis woont dat over de hele wereld heen zwerft… En nog erger: Marinka wordt getraind om een Yaga te worden. Dat betekent geen school, geen feestjes – en geen speelkameraadjes die langer dan een dag in haar leven blijven. Wanneer Marinka de kans krijgt om een echte vriend te maken, overtreedt ze alle regels… met verschrikkelijke gevolgen. Haar geliefde oma verdwijnt op mysterieuze wijze, en het is aan Marinka om haar terug te vinden – ook als dit betekent dat ze een gevaarlijke reis naar het hiernamaals moet maken

Th̩ Tjong-Khing РRussische sprookjes
Rusland heeft een rijke vertelcultuur, waarin de verhalen zo divers zijn als het land groot is. ‘De vuurvogel’ en ‘Baba Jaga’ zijn misschien geen onbekenden, maar kende je ‘Boskoning Och;, ‘Maria Morevna’ en ‘De boef die minister werd’ al? Thé Tjong-Khing verzamelde 14 prachtige Russische sprookjes vol zwaardvaardige prinsessen, geniepige reuzen, toverkollen en overmoedige prinsen. Zijn klare taalgebruik is perfect om voor te lezen en de spannende illustraties voeren je direct mee naar de wondere Russische sprookjeswereld.

deze foto heb ik van Sandra Hessels gekregen voor bij dit blog