Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Angelique Haak (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

De veelgeprezen roman ‘De Schaduw van de wind’ van Carlos Ruiz Zafón stond al zeker acht jaar ongelezen in mijn boekenkast en toen we anderhalf jaar geleden gingen verhuizen stopte ik het zelfs in de ‘kringloopdoos’. Ik ben meer een thrillerlezer dan een romanlezer en ik dacht eerlijk gezegd niet dat ik het boek ooit nog zou gaan oppakken. Om de een of andere reden heb ik het blijkbaar weer uit die kringloopdoos gehaald, want in mijn nieuwe huis stond het toch weer in de boekenkast. Magie? Vorig jaar zomer besloot ik het eindelijk te gaan lezen…

Op een snikhete dag ging ik op een fijn plekje in de tuin zitten, met een beetje schaduw en wind uiteraard, en kwam daar niet meer vandaan tot het boek uit was! De sfeerbeschrijvingen van het grauwe Barcelona na de Spaanse burgeroorlog, de spanning, de romantiek, de intrigerende personages en de prachtige woorden hielden me pagina voor pagina aan het boek gekluisterd. Achteraf begreep ik waarom het zo lang geduurd had voordat ik dit boek las en hoe ironisch het was dat het bijna op het ‘Kerkhof der vergeten boeken’ beland was… Dit is namelijk niet een boek om even tussendoor op te pakken, dit boek kiest zelf wanneer je er klaar voor bent om het te lezen 😊. En hoewel ik me voornam het vervolg ‘Het spel van de engel’ direct te gaan lezen, liep ook dat weer anders. Maar nu is het weer zomer, komen er vast wel weer wat snikhete dagen aan en weet ik zeker dat het tweede deel deze zomervakantie gelezen gaat worden. Ik ben benieuwd of het me net zo op zal slokken als zijn voorganger!

En een tweede boek dat ik zeker deze zomervakantie ga lezen, is ‘Vervlogen’ van mijn Crime Compagnie schrijfcollega Marijke Verhoeven. Ik ben dol op de boeken van Marijke die altijd een heerlijke cocktail zijn van spanning, een tikkeltje romantiek en ook een vleugje humor. In ‘Vervlogen’ gaat tekendocente Claire van Klinken op zoek naar de waarheid achter de verdwijning van haar zus Eleanor. Die verdween dertig jaar eerder tijdens een familievakantie in Zuid-Limburg; een mysterie dat in al die tijd nog steeds niet opgelost is. Als Claire plotseling een aanwijzing krijgt over de verdwijning van Eleanor, kan zij niet anders dan terugkeren naar Epen. Maar of dat nou zo verstandig is… Ik had in februari al de eer deze heerlijke thriller te mogen proeflezen en kijk er nu enorm naar uit hem opnieuw te lezen aangezien ik bij de proefversie al op het puntje van mijn stoel zat! Dat wordt dus naar de winkel rennen als het boek op 8 juli uitkomt!

Veel zomers leesplezier gewenst!

Over de boeken

Carlos Ruiz Zafón – Het spel van de engel
In het turbulente Barcelona van de jaren twintig krijgt de jonge broodschrijver David Martín, geobsedeerd door een onmogelijke liefde, het aanbod van een mysterieuze uitgever om een boek te schrijven zoals nog nooit geschreven is, een boek dat de wereld zal veranderen. De tol die David hiervoor moet betalen is echter torenhoog. David, zijn vader bruut vermoord, zijn moeder niet meer dan een schim op afstand, raakt als kind verzeild in het Kerkhof der Vergeten Boeken. Daar stuit hij op het sinistere, religieuze boek Lux Aeterna, verschenen bij de Parijse uitgever Andreas Corelli – Davids opdrachtgever – en geschreven door ene Diego Marlasca. Ooit behoorde Davids huis met de toren toe aan deze onfortuinlijke advocaat, die zich geheel op het schrijven toelegde, tot hij onder duistere omstandigheden thuis om het leven kwam. Spoedig blijken er tussen hemzelf en Marlasca meer parallellen te bestaan dan David kon vermoeden…

Marijke Verhoeven – Vervlogen
Kan Claire nog achterhalen wat er die fatale zomer met haar zus is gebeurd? Het leven van de 9-jarige Claire van Klinken verandert voorgoed als haar zus Eleanor verdwijnt tijdens een familievakantie in Zuid-Limburg. Als Claire bijna dertig jaar later een briefje met excuses ontvangt, zet ze alles op alles om uit te zoeken wat er met haar zus is gebeurd.