Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2021): Inez van Loon

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Inez van Loon (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

ikleesdezezomer2021 Inez van Loon - 2
ikleesdezezomer2021 Inez van Loon
ikleesdezezomer2021 Inez van Loon - 3

We gaan deze zomer zeilen (in eigen land)… Op de boot wil ik alle boeken van de shortlist van de Thea Beckmanprijs lezen!
Op het moment heb ik Offerkind, Ijzerkop en Meerminnen in huis, voor de andere twee sta ik nog op de wachtlijst bij de bieb

Eentje heb ik al uit…. Meerminnen verdrinken niet.
Daar kan ik het volgende over vertellen: 

Voordat ik het wist, liep ik met Janna – optornend tegen de wind – over de dijken.
En rook ik de zilte, zoute geur van de zee.
Rollend op de golven van de gebeurtenissen vloog ik door de hoofdstukken naar de climax: de stormramp!
Een geweldig sfeer- en tijdsbeeld bleef achter.

Het boek is een ode aan Bruinisse en aan de mosselvaart.
Maar bovenal is het een verhaal over een 13-jarige die – als weeskind – op zoek is naar liefde en een nieuw eigen plekje.

Janna is een meisje dat je in je hart sluit.
Eigenlijk wil ik geen afscheid van haar nemen. Dus ik ga ‘Meerminnen verdrinken niet’ nog maar een keer lezen!
Kortom: een prachtig verhaal van Saskia met schitterende tekeningen van zus Vicky.
En hosternokke, ik praat nu een beetje bruus!

Over de boeken

Jean-Claude van Rijckeghem – IJzerkop
De achttienjarige Stans houdt nooit haar mond, liegt als de pest en doet wat niet mag. Ze droomt ervan Gent achter zich te laten en iets van de wereld te zien. Daar wordt abrupt een einde aan gemaakt als haar vader failliet dreigt te gaan en Stans met een rijke, opdringerige geldschieter moet trouwen. Ook al heeft hij een bad met warm water en koopt hij zijden kleren voor Stans, haar huwelijk is een gouden kooi. Zelfs het leven van een soldaat in het leger van Napoleon lijkt haar aantrekkelijker. Stans loopt weg, onherkenbaar, in de kleren van haar echtgenoot en komt in Parijs terecht bij Napoleons veertiende compagnie. Ze moet tot elke prijs verborgen houden dat ze eigenlijk een meisje is. Haar broer Pier zit haar op de hielen. Hij is vastbesloten haar te vinden en terug te brengen naar haar man.

Martine Letterie – Wij blijven bij elkaar
In 1939 kwam de Joodse familie Birnbaum in Kamp Westerbork terecht. Vader en moeder Birnbaum ontfermden zich over de Joodse kinderen die zonder hun ouders het kamp binnenkwamen. Zo ontstond een weeshuisbarak in het kamp, waar ze probeerden het voor de kinderen draaglijk te maken. Hun eigen zes kinderen moesten helpen. Het was zwaar, maar zij hadden elkaar nog! Ze werden doorgestuurd naar Bergen-Belsen. Wederom namen de Birnbaums de zorg voor weeskinderen op zich, met als dragend motto: wij blijven bij elkaar! Martine Letterie reisde naar Jeruzalem om de kinderen Birnbaum (inmiddels op hoge leeftijd) te ontmoeten en hun verhaal van binnenuit te vertellen.

Rob Ruggenberg – Offerkind
Aïn vlucht van haar familie vandaan omdat ze iets ergs heeft gedaan waar ze zeer zwaar voor zal worden gestraft. Een meisje alleen kan niet overleven in het Nederland van vierduizend jaar geleden, dus is ze blij dat Kraai met haar mee is gevlucht. Kraai voelde zich een buitenstaander omdat zijn vader van een andere stam is en hij er anders uitziet. Samen met hem moet ze uit handen van de achtervolgers kunnen blijven. Maar kunnen ze wel op tegen de wraak van de moerasgodin?

Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet
Bruinisse (Zeeland), 1911. Meerminnen verdrinken niet is een spannend historisch verhaal, gebaseerd op ware – soms ongelofelijke – gebeurtenissen. Over stiekem meevaren over de Schelde, naar Antwerpen. Over een dokter die misschien wel zijn vrouw vermoordde. Over de vergeten Stormramp die het dan grootste mosselvissersdorp van Nederland overkwam. En hoe je de hevigste stormen kunt trotseren. Een boek om in te duiken en in te verdrinken.

Syl van Duyn – Op zoek naar jou
Op 25 augustus 1945, tien dagen na de capitulatie van Japan, loopt de vijftienjarige Neeltje het Jappenkamp op Java uit. Haar moeder is overleden en ze weet niet waar haar vader is. Ze heeft hem al drie jaar niet gezien en besluit naar hem op zoek te gaan. Onderweg ontmoet ze Thimo, die ook op zoek is naar zijn familie en die wel eens de liefde van haar leven kan zijn. Op zoek naar jou is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis, het leven van Nora Valk. Een verhaal over moed en ontheemd zijn, over vriendschap en het verlangen naar liefde, over niet opgeven en hoop.

de foto’s heb ik van Inez van Loon gekregen om te gebruiken bij dit blog