Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Wil je ook meedoen? Vul dan dit formulier in. Veel leesplezier!

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

ikleesdezezomer2021 Saskia Halfmouw

Het boek dat ik wilde lezen, héb ik inmiddels op de camping gelezen: ‘Shuggie Bain’ van Douglas Stuart. Een autobiografisch verhaal over een treurige jeugd in Schotland, met een aan alcohol verslaafde moeder. Een aangrijpend, ontroerend en heel liefdevol boek over een jongetje dat ‘anders’ is en zich staande probeert te houden.

Er lag nog boek hoog op de stapel en dat ben ik nu eindelijk aan het lezen: ‘ Stilte heeft een eigen stem’ van Rutha Sepetys. Ik houd van historische (jeugd-)boeken en dit verhaal speelt zich af in 1957 in Madrid, tijdens de Spaanse burgeroorlog. Een mooi en indrukwekkend boek!

Informatie over het boek

Klik op een boekomslag voor meer informatie en recensies over dit boek

Douglas Stuart – Shuggie Bain
Nieuw Amsterdam 2021, 446 bladzijden, vertalers Inger Limburg & Lucie van Rooijen
Hugh ‘Shuggie’ Bain brengt in de jaren tachtig zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow. Agnes, zijn moeder, is alles voor Shuggie. Zij behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien. Toch zoekt ze steeds vaker troost in drank. Shuggie probeert intussen uit alle macht normaal te zijn, ook al ziet iedereen dat hij ‘anders’ is dan de andere jongens. Agnes steunt haar zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie.

boekomslag Douglas Stuart - Shuggie Bain

Ruta Sepetys – Stilte heeft een eigen stem
Luitingh-Sijthoff 2020, 496 bladzijden, vertaler Aleid van Eekelen-Benders
Madrid, 1957. De Spaanse bevolking gaat gebukt onder de fascistische dictatuur van generaal Franco. Maar de rijke 18-jarige Amerikaanse Daniel, die in Madrid is om zijn moeders geboorteland te ontdekken, heeft daar geen weet van. Tot hij door fotografie – en het lot – Ana ontmoet, wier familie zwaar is getroffen door de Spaanse burgeroorlog. Terwijl Daniel en Ana zich in een onmogelijke liefde storten, legt Daniel met zijn fototoestel een van de pijnlijkste drama’s uit de geschiedenis van Spanje bloot…

boekomslag Ruta Sepetys - Stilte heeft een eigen stem

Over Saskia Halfmouw