Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Nicky de Boer antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’ Nicky de Boer is leesbevorderaar en maker van lesmaterialen. Met haar website Lezenslessen wil zij docenten Nederlands in de onderbouw ondersteuning en inspiratie bieden voor het leesonderwijs

Dit boek wil ik deze zomer lezen

ikleesdezezomer2021 Nicky de Boer

Voor mijn werk als leesbevorderaar lees ik heel veel en heel graag en er liggen nog heel wat boeken die de afgelopen maanden zijn verschenen op mij te wachten. Dit boek trok alleen direct mijn aandacht toen ik het zag. Het is een cover die door de felle kleuren in het oog springt en tegelijkertijd mijn nieuwsgierigheid wekt.

Lily is geschreven door de Vlaamse Tom De Cock en het verhaal speelt zich af in de toekomst, wanneer de zeespiegel iedere dag een stuk stijgt en de mensen om de haverklap in quarantaine moeten. Ik vond de afgelopen periode al pittig genoeg, maar de mensen in dit verhaal zijn het dus gewend. Zij leven vooral binnenshuis en hun sociale leven vindt helemaal online plaats. Onvoorstelbaar hè? Lily is influcencer en ze is behoorlijk succesvol. Ik las dat ze iedere dag een ander kapsel heeft en haar creaties dagelijks met haar volgers deelt. Een zien of ik daar ook inspiratie uit kan halen!

Ik heb nog niet eerder iets van deze schrijver gelezen en ga er snel in beginnen, ik ben benieuwd wat ik ervan zal vinden. Normaal hou ik niet zo heel erg van verhalen die in de toekomst afspelen, maar omdat het klimaat hierbij ook een belangrijke rol speelt, denk ik dat het mij wel zal boeien.

Over het boek

Tom De Cock – Lily
Buiten is het vijftig graden. De zeespiegel stijgt elke dag en er is om de haverklap een lockdown door een of ander nieuw virus – of erger: een vieze schimmel. Maar het zal Lily allemaal worst wezen. Ze is veertien, baadt in luxe, en is altijd druk druk druk als een van de bekendste influencers van haar tijd. Wanneer ze op vakantie halsoverkop verliefd wordt op de goddelijke mopperpot Samuel, stort ze zich in een knettergek avontuur om zijn hart (en zijn lippen) te veroveren. Waar ze niet op gerekend had, was de harde waarheid over het leven dat ze leidt. Een ontdekkingstocht die niet alleen haar bestaan, maar dat van elke jongere op de planeet op z’n kop zal zetten. Een meisje dat alles heeft, geeft haar prinsessenleventje op voor de liefde. Ze krijgt er een verpletterende verantwoordelijkheid voor in de plaats.

deze foto heb ik van Nicky de Boer gekregen om te gebruiken bij dit blog