Harm de Jonge – De dekseldrager van Heteketel (1e recensie)

Ga je lijken op de ander als er liefde in het spel is? In gedrag en voorkeur misschien, maar ook in uiterlijk? Je zou het haast denken als je het nieuwste boek van Harm de Jonge leest, waarin een mus pauwenveertjes krijgt en een duikeend een kievitkuifje. Of speelt er op het vogeleiland Orniskoog uit De Dekseldrager van Heteketel misschien nog iets anders mee? Door de aardbevingen is daar immers veel veranderd. Het wordt er bovendien steeds kouder en natter. De vogels van het eiland besluiten uiteindelijk naar Heteketel te vluchten. Maar daar is het zo warm dat de bewoners bijna verkruimelen en iedereen verkoeling zoekt in vijvers en fonteinen.

Boekinformatie
Schrijver: Harm de Jonge
Titel: De dekseldrager van Heteketel
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
Jaartal: 2019
Bladzijden: 96
Illustrator: Herma Starreveld
Genre: sprookjes & fantasy
Leeftijd: 8+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Orniskoog was vroeger een zonnig eiland met het strand vol vakantiegangers. Maar toen de bevingen begonnen en het gas uit de grond spoot, veranderde er veel. Er bleef geen huis overeind staan, overal op het eiland lagen bergen puin en de mensen moesten vluchten. Sinds die tijd is het er gevaarlijk en verboden er te komen.
Orniskoog werd zo een eiland zonder leven, maar wel vol met dingen die van vroeger vertelden: flessen en blikjes in de duinen, een fietswiel tussen het onkruid. En grotere: wrakken van uitgebrande auto’s met wielen zonder banden. Bij een ingestort wachthuisje zijn zelfs een oude locomotief en een roestige wagon achtergebleven.
Niet alleen de mensen waren gevlucht, ook de dieren zijn verdwenen. Alleen de vogels overleefden de ramp: zij konden immers wegvliegen. Maar wat later kwamen ze toch terug. Ze trokken zich niets aan van de bordjes VERBODEN TOEGANG en waren blij dat ze het eiland nu alleen voor zichzelf hadden. Ze noemden het in het vervolg het Beefeiland en zichzelf niet langer vogels maar ‘suizers.'(blz. 11)

Het was rustig wonen op het eiland, maar het eiland veranderde. Het wordt namelijk steeds kouder.

Op een morgen werd Meeuw wakker met een dichtgevroren snavel. Het was de parkietensnavel met de blauwe kleur waar hij zo gek op was. Kraai zat ook al in de problemen: zijn rode kam was die nacht hard geworden als een steen. Maar het ergste was Gans eraan toe. Zij was dicht bij de uitgang van de grot in slaap gesukkeld en in het ijs vastgevroren. Olivia was bang dat haar magere reigerpoten door de vorst geknapt waren. Sikke kapte Gans voorzichtig los met mensengereedschap. Een teennagel bleef achter in het ijs. Olivia wikkelde om elke poot een keukendoekje met een zalfje van slakkenslijm.
Nooit eerder was het zo koud geweest op Orniskoog. Er dobberden steeds meer ijsbergen voorbij, soms met kleumende walrussen en zeegeiten erop. Duif overlegde eerst met Sikke. De oude machinist vertelde hem dat het al veertig dagen had geregend. Het Beefeiland lag als een natte spons in zee. Al dat water zou bevriezen en van het eiland een klomp ijs maken. Ze moesten alarm slaan en een noodkreet versturen. Duif haalde Olivia erbij: zij wist hoe je noodkreten schreef.>br>’De nood op Orniskoog is hoog,’ schreef Olivia. ‘Help ons gauw, red ons van de kou.’
Ze stopten de brief in een fles. Sikke had ene kurk en sloot de fles goed af. Stormvogel vloog er een eind mee de zee o en liet de noodkreet in een hoge golf vallen. (blz. 38)

Het wordt te koud om op Beefeiland te blijven wonen. Er moet iets gebeuren. Op het eiland ligt een oud piratenschip. Dat kunnen ze opknappen.

Er zat een hekje om het oude piratenschip De Zwarte Mossel. Maar dat had het mensenvolk nooit tegengehouden.
Ze hadden in de Oostduinen piratenfeesten gevierd, rondgesprongen op het dek van het schip en waren gillend van de pret door planken gezakt. Ze hadden vuurtjes op het hout gestookt en hartjes met namen in de scheepswand gekrast.
Er moest veel gerepareerd worden, maar de suizers vergaten de regen en kou en sleepten planken en balken aan. Sikkes mensenzaag maakte alles op maat en zijn hamer klopte het vast. Hij hakte weg wat oud en vermolmd was en spijkerde nieuwe planken over de gaten. ER kwam zelfs een compleet nieuw dek op het schip. Daar gebruikte Sikke de planken van zes strandhuisjes voor.
Iedereen werkte mee. Sommige suizers waren te klein om een plank te tillen, maar voor hen was er wel een andere klus. Kleine snaveltjes waren geschikt om wormgaten en kieren met stukjes touw dicht te drukken. Of er moest oud piratenbloed weggekrabd worden uit hoekjes waar alleen de kleine suizers konden komen. Nachtegaal en Tuinfluiter maakten een Suizerslied om bij het werk te zingen. Ze oefenden de hele dag met de anderen en zongen zelf steeds het refrein. De hamer van Sikke klopte dan op de maat van het lied mee. (blz. 43)

Als het piratenschip gerepareerd is gaan de bewoners van Beefeiland op reis. Op weg naar Heteketel, een eiland waar het lekker warm is. Kunnen ze het eiland vinden? En is het er zo fijn als ze denken?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, mooi, verrassend, vrolijk, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De gekleurde illustraties zijn gemaakt door Herma Starreveld. Ze laten personages uit het verhaal zien

illustratie uit Harm de Jonge - De dekseldrager van Heteketel

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie ierboven
Wie is de hoofdpersoon?
er zijn meerdere hoofdpersonen
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ja, ik wil de Dekseldrager ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
op het eiland Orniskoog, op het piratenschip en op het eiland Heteketel
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een sprookjesachtig verhaal met bijzondere dieren
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
x
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
dit verhaal kan op school gebruikt worden als aanleiding voor lessen over fantasie en tekenen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf 8 jaar die houdt van sprookjesachtige verhalen en dieren
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen

Geef een antwoord