De meeste kranten, tijdschriften, websites en blogs publiceren in december lijstjes met de beste boeken van dat jaar. Ik vind dat best vroeg, want je weet maar nooit wat je in december nog gaat lezen.

Wat is het leukste en beste boek dat jij in 2021 gelezen hebt? Via het formulier hieronder kun je jouw top 3 doorgeven, met op nummer 1 natuurlijk jouw favoriete boek. Het maakt niet uit hoe oud het boek is dat je gelezen hebt.

In januari zal ik de uitslag van deze verkiezing bekend maken op de website van Ikvindlezenleuk.

18 januari: de verkiezing is afgelopen

Er hebben 11 mensen meedaan aan de verkiezing van de Ikvindlezenleuk favoriete top 25. Er werden 26 verschillende boeken genoemd. Hieronder vind je alle boeken. Iedereen die mee heeft gestemd: heel erg bedankt! Klik op een boekomslag voor meer informatie en recensies over dit boek.

1

Vijf mensen stemden op dit boek: 2x op nummer 1, 1x op nummer 2 en 1x op nummer 3. In totaal kreeg dit boek 9 punten

Pieter Koolwijk – Luna
Lemniscaat 2021, 264 bladzijden, illustrator Linde Faas, 10+
Luna hoort stemmen die haar lastigvallen. Stemmen die niemand anders kan horen. Daarom zit ze in Huize Hoopvol. Toch is haar leven sinds kort iets beter: ieder weekend mag ze bij Ties logeren. Zijn ouders denken niet dat ze gek is. Bovendien is Gozert daar: de onzichtbare vriend van Ties, die Luna ook kan horen. Maar er komt een einde aan die fijne periode als Luna’s moeder haar meeneemt naar het verlaten vakantiepark van haar vader, om meer tijd met z’n tweeën door te brengen. Dat wil Luna helemaal niet. Wat moet ze met een moeder die niets van haar begrijpt, midden in de natuur, waar niets te beleven is? Hoewel… niets? Gozert is meegekomen. En het vakantiepark blijkt toch niet zo verlaten…

boekomslag Pieter Koolwijk - Luna

2

Twee mensen stemden op dit boek: 1x op nummer 1 en 1x op nummer 2. In totaal kreeg dit boek 5 punten

Marlies Slegers – Briefjes voor Pelle
Luitingh-Sijthoff 2020, 240 bladzijden, illustrator Linde Faas, 10+
Pelle is hoogbegaafd en weet alles. Als hij te veel verdriet voelt, somt hij graag feiten op in zijn hoofd. Dat mieren een vlot kunnen bouwen om een overstroming te overleven. Dat er een naam bestaat voor de angst dat er pindakaas aan je gehemelte blijft plakken. Dat soort dingen. Op een dag, een jaar na het overlijden van zijn vader, krijgt Pelle een schoenendoos die gevuld met is grotere en kleinere briefjes en ingepakte voorwerpen. Op de briefjes staan opdrachten. Pelle is vastbesloten alles uit te voeren. Niet alleen raakt hij daardoor in grappige en bijzondere situaties verzeild, ook komen er nieuwe mensen in zijn leven die ervoor zorgen dat hij en zijn moeder het leven weer zachtjes durven te omarmen.

boekomslag Marlies Slegers - Briefjes voor Pelle

3

Twee mensen stemden op dit boek: 2x op nummer 2. In totaal kreeg dit boek 4 punten

Lucy Strange – Ons kasteel aan zee
Gottmer 2020, 336 bladzijden, vertaler Aleid van Eekelen-Benders, 10+
Petra is de dochter van een vuurtorenwachter. Samen met haar ouders en zus woont ze in de vuurtoren, die ze liefkozend ‘ons kasteel’ noemen. Haar wereld bestaat uit avonturen in verborgen tunnels en griezelige verhalen over zeemonsters. Maar aan die zorgeloze jeugd komt een eind als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. De oorlog is ook in de vuurtoren voelbaar, en al snel beginnen er scheurtjes te ontstaan in het gelukkige gezin. Petra doet alles wat ze kan om de geheimen van het gezin te ontrafelen.

boekomslag Lucy Strange - Ons kasteel aan zee

4

Twee mensen stemden op dit boek: 1x op nummer 1 en 1x op nummer 3. In totaal kreeg dit boek 4 punten

Griet Op de Beeck – Jij mag alles zijn
Prometheus 2021, 160 bladzijden, illustrator Linde Faas
Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto’s van. Van mama in een kanariegele jurk, een sigaret in de ene hand, een glas in de andere. Ze kijkt recht in de camera en steekt haar tong uit. Niet om gemeen te zijn, maar om gek te doen, dat kan je zien. En er is er een van mama die danst terwijl iedereen kijkt. En van mama die op papa’s knieën zit terwijl ze allebei praten met andere mensen die maar half op de foto staan. Halve mensen die ze waarschijnlijk zijn vergeten. Lexi heeft ze in elk geval nooit gezien. Maar dat is allemaal lang geleden. Lexi was toen nog niet geboren, en Lexi vindt dat ze al heel lang heeft geleefd. Zij wel, dat is het probleem.

boekomslag Griet Op de Beeck - Jij mag alles zijn

5 t/m 11

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 1 gezet. In totaal kreeg elk boek 3 punten

Anna Woltz – De tunnel
Querido 2020, 208 bladzijden, 12+
September 1940: de Blitz begint. Maandenlang wordt Londen elke nacht gebombardeerd. Tienduizenden mensen zoeken hun toevlucht in de Ondergrondse: ze slapen op de perrons, op stilstaande roltrappen, naast het spoor. Ella (14) en haar jongere broertje Freddie ontmoeten daar diep onder de grond de heldhaftige Quinn (17) die wegliep van huis en verpleegster wil worden, en sjoemelaar Jay (16) die voor veel geld schuilplekken verkoopt. Al snel ontstaat er een bijzondere band tussen de vier. Maar allemaal hebben ze ook hun eigen oorlog uit te vechten.

boekomslag boekomslag Anna Woltz - De tunnel

5 t/m 11

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 1 gezet. In totaal kreeg elk boek 3 punten

Katrina Leno – Horrid
Little, Brown & Company (VS) 2020, 328 bladzijden, 15+
Following her father’s death, Jane North-Robinson and her mom move from sunny California to the dreary, dilapidated old house in Maine where her mother grew up. All they want is a fresh start, but behind North Manor’s doors lurks a history that leaves them feeling more alone…and more tormented. As the cold New England autumn arrives, and Jane settles in to her new home, she finds solace in old books and memories of her dad. She steadily begins making new friends, but also faces bullying from the resident bad seed, struggling to tamp down her own worst nature in response. Jane’s mom also seems to be spiraling with the return of her childhood home, but she won’t reveal why. Then Jane discovers that the storage room her mom has kept locked isn’t for storage at all–it’s a little girl’s bedroom, left untouched for years and not quite as empty of inhabitants as it appears…. Is it grief? Mental illness? Or something more…horrid?

boekomslag Katrina Leno - Horrid

5 t/m 11

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 1 gezet. In totaal kreeg elk boek 3 punten

Linda Dielemans – Het lied van de vreemdeling
Leopold 2020, 304 bladzijden
43.000 jaar geleden. Na een vreselijk ongeluk blijft Une, een neanderthalermeisje, alleen achter. Ze wordt gevonden door de stam van Nano, een groep moderne mensen (sapiens!) die door Europa trekt, op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Hoewel ze elkaar niet verstaan is Nano, de zoon van het stamhoofd, nieuwsgierig naar Une. Hij reist met haar naar het binnenste van de aarde waar ze Ohé hoopt te vinden, de moedergodin die alle antwoorden heeft. Na een teken van Ohé keren ze terug naar waar ze hun stammen hebben achtergelaten. Een verwoestende vulkaanuitbarsting zet verhoudingen en levens op het spel. Kunnen Une en Nano hun stammen redden?

boekomslag Linda Dielemans - Het lied van de vreemdeling

5 t/m 11

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 1 gezet. In totaal kreeg elk boek 3 punten

Lynda Mullaly Hunt – Vis in een boom
Holland 2020, 224 bladzijden, vertaler Leny van Grootel, 10+
De elfjarige Ally is slim. Slim genoeg om iedereen voor de gek te houden. Door haar vaders werk als militair verhuist ze heel vaak. Maar in welke klas ze ook terechtkomt, ze is kampioen in het voorkomen dat iemand haar geheim ontdekt. Ze kan namelijk niet lezen. Hoe dom kun je zijn? Ze schaamt zich enorm. Maar dan krijgt ze een nieuwe meester. Hij begrijpt dat er achter Ally’s stoerheid een ander meisje zit. Een meisje dat helemaal niet dom is, maar dyslectisch. Voor Ally vallen alle puzzelstukjes langzaam op hun plaats. Haar zelfvertrouwen groeit en er gaat een wereld voor haar open. Ze ontdekt dat ze meer is dan haar dyslexie – en dat ieder mens meer is dan een label.

boekomslag Lynda Mullaly Hunt - Vis in een boom

5 t/m 11

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 1 gezet. In totaal kreeg elk boek 3 punten

Marco Kunst – Het verlangen van de prins
Gottmer 2020, 240 bladzijden, illustrator Marieke Nelissen, 10+
Op een dag verschijnt een mysterieuze driemaster in de haven van het dorp waar Lode woont. Lode herkent in het boegbeeld meteen de geheimzinnige prins die hem regelmatig in zijn dromen bezoekt. Zodra het schip de kade bereikt, vormen de zeilen zich tot een majestueuze circustent. Lode glipt aan boord en volgt vanuit een schuilplek de bijzondere voorstelling. Maar dan gaat alles mis: hij raakt verstrikt in de zeilen en brengt noodgedwongen de nacht door op het schip. De volgende ochtend blijkt hij getroffen door de vloek van de prins: wie eenmaal aan boord van de prins heeft gedroomd, kan het schip niet meer verlaten. Lode past zich aan aan het leven aan boord. Hij maakt nieuwe vrienden en leert alles over de raadselachtige geschiedenis van het eeuwenoude schip. Ondertussen gloort er hoop bij de bemanningsleden, want wie weet heeft Lode de sleutel in handen om de vloek van de prins op te heffen.

boekomslag Marco Kunst - Het verlangen van de prins

5 t/m 11

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 1 gezet. In totaal kreeg elk boek 3 punten

Sophie Anderson – The Girl who Speaks Bear
Usborne Publishing (GB), 304 bladzijden, 10+
Found abandoned in a bear cave as a baby, 12-year-old Yanka has always felt out of place in her small village. When she wakes up to find that her legs have become bear legs, she sets off into the forest to discover who she is, on a journey that takes her from icy rivers to smouldering mountains, with an ever-growing group of misfits alongside her…

boekomslag Sophie Anderson - The Girl who Speaks Bear

5 t/m 11

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 1 gezet. In totaal kreeg elk boek 3 punten

Yorick Goldewijk – Films die nergens draaien
Ploegsma 2021, 256 bladzijden, illustrator Yvonne Lacet, 10+
Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Cato’s vader is sindsdien altijd afwezig, ook al zit hij gewoon tegenover zijn dochter aan tafel. Cato heeft zich er inmiddels bij neergelegd. Denkt ze. Wanneer ze thuis een vreemd kaartje vindt van een verlaten bioscoop en ontdekt dat deze weer open is, besluit Cato er een kijkje te gaan nemen. Al snel ontdekt ze dat er iets vreemds met de bioscoop aan de hand is, en dat het geen gewone films zijn die er draaien. De bioscoop lijkt in verbinding te staan met het verleden. Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen.

boekomslag Yorick Goldewijk - Films die nergens draaien

12 t/m 18

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 2 gezet. In totaal kreeg elk boek 2 punten

Annet Schaap – De meisjes
Querido 2021, 160 bladzijden, illustrator Annet Schaap, 10+
Een schone slaapster die niet meer ontwaakt, een kikker die maar geen prins wordt, een meisje dat een monster is: Annet Schaap bewerkte zeven bekende sprookjes, vijf van de gebroeders Grimm en twee van Charles Perrault, tot verrassende vertellingen over zeven meisjes met allemaal hun eigen dromen en verlangens, meisjes die niet langer sprookjesfiguren zijn maar mensen van vlees en bloed.

boekomslag Annet Schaap - De meisjes, zeven sprookjes

12 t/m 18

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 2 gezet. In totaal kreeg elk boek 2 punten

Ciara Smyth – De Falling in love montage
Querido 2021, 320 bladzijden, vertaler Maria Postema, 15+
De cynische Saoirse gelooft niet meer in de liefde. Ze is vastbesloten om nooit meer aan een serieuze relatie te beginnen. Tot ze op een eindexamenfeestje Ruby ontmoet. Die daagt haar uit tot een experiment: een zomer vol klassieke dates die zo in een romantische comedy zouden passen, en die eindigt zodra vakantie voorbij is – geen verwachtingen van eeuwige liefde, geen gebroken harten, geen gezeur. Klinkt als een perfect plan, maar Ruby en Saoirse vergeten één ding: aan het einde worden de personages in de film altijd écht verliefd.

boekomslag boekomslag Ciara Smyth - De falling in love montage

12 t/m 18

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 2 gezet. In totaal kreeg elk boek 2 punten

Meredith Russo – Birthday
Best of YA 2019, 256 bladzijden, vertaler Margot Reesink, 15+
Eric en zijn beste vriend Morgan zijn geboren op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats. Ze hebben deze ene dag altijd samen gevierd, maar hoe ouder ze worden hoe meer hun vriendschap verandert. Morgan voelt zich volkomen alleen en gevangen in haar lichaam. Terwijl ze worstelt met de moeilijke keuze om als haar ware zelf te leven, lijkt Eric een perfect bestaan te hebben als populaire footballspeler. Toch heeft ook Eric zo zijn problemen. Langzaam maar zeker groeien Eric en Morgan uit elkaar. Maar de enige bij wie je echt jezelf kan zijn is je beste vriend… toch?

boekomslag Meredith Russo - Birthday

12 t/m 18

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 2 gezet. In totaal kreeg elk boek 2 punten

Michael Ende – Het oneindige verhaal
De Fontein 1982, 392 bladzijden, illustrator, Roswitha Quadvlieg, vertalerJohan van Nieuwenhuizen, 10+
Dit is het beroemde verhaal over Bastiaan, die zich met het gestolen boek Het oneindige verhaal op de zolder van zijn school verstopt. Ieder uur raakt Bastiaan meer betrokken bij het verhaal en om twaalf uur ‘s nachts gaat hij zelfs het boek binnen omdat de koningin van het land Fantásië hem roept.

boekomslag Michael Ende - Het oneindige verhaal

12 t/m 18

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 2 gezet. In totaal kreeg elk boek 2 punten

Pieter Koolwijk – Gozert
Lemniscaat 2020, 256 bladzijden, illustrator Linde Faas
Ties heeft een probleem. Tenminste… dat vinden de meeste mensen. Ties vindt dat niet: hij heeft een vriend. Gozert. De tofste, leukste, stoerste, coolste vriend die je je kunt voorstellen. Alleen is Ties de enige die Gozert ziet en hoort. En de plannen van Gozert zijn zo fantastisch dat Ties erdoor in moeilijkheden komt… Ties’ ouders willen dat Gozert verdwijnt en nemen een ingrijpende beslissing. Maar Ties wil helemaal niet van Gozert af. Wat moet hij doen?

boekomslag Pieter Koolwijk - Gozert

12 t/m 18

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 2 gezet. In totaal kreeg elk boek 2 punten

Selma Noort – De zee kwam door de brievenbus
Leopold 2015, 80 bladzijden, illustrator Martijn van der Linden, 8+
Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot.’ Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen? Liesje vertelde hoe zij als klein meisje de watersnoodramp meemaakte. Selma Noort schreef haar verhaal op in dit boek.

boekomslag Selma Noort - De zee kwam door de brievenbus

12 t/m 18

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 2 gezet. In totaal kreeg elk boek 2 punten

Tineke Honingh – Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)
Van Holkema & Warendor 2018, 176 bladzijden, 10+
Het is nog niet zo gemakkelijk om je verleden achter je te laten. De twaalfjarige Bo verhuist van de stad naar een oude boerderij aan de rand van een dorp. Een nieuwe omgeving, een nieuwe school. Ze kijkt ernaar uit – en ziet ertegenop. Alles hangt af van haar eerste schooldag. En die verloopt funest. Net als Bo denkt dat het weer hetzelfde liedje zal worden als op haar vorige school, ontmoet ze Tom.  Dankzij Toms bravoure en doortastendheid ontdekt Bo dat je met een beetje lef ineens veel meer kunt zijn dan de anderen ooit in je hebben gezien; dat je zelfs jezelf versteld kunt laten staan. Net als ze Tom begint te vertrouwen, doet hij iets vreselijks en ligt Bo’s verleden ineens op straat. Door Toms poging om het goed te maken ontdekt Bo waarom hij haar helpt. Een ontdekking die alles voorgoed zal veranderen.

boekomslag Tineke Honingh - Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)

19 & 20

Deze boeken werden elk door 2 mensen op nummer 3 gezet. In totaal kreeg elk boek 2 punten

Annejan Mieras – Homme en het noodgeval
Lemniscaat 2019, 196 bladzijden, 10+
‘Lieve jongens,’ zegt Moes op vrijdagavond als we van tafel willeng aan. Haar stem heeft de toon van iets belangrijks. Ik kijk naar Tim. Als ze maar niet de lege pakken chocolademelk in de schuur heeft gevonden. Moes schuift haar stoel wat dichter naast Vaas, trekt een glimlach op haar gezicht en zegt dan opgewekt: ‘We krijgen een logé.’ ‘Oké,’ zeg ik opgelucht. Tim heeft wel vaker een rugbyvriendje te logeren in het weekend. ‘Voor een tijdje,’ zegt Moes dan. Dat kan wel irritant worden. En dat wordt het. Het is namelijk geen rugbyvriendje van Tim dat komt logeren, maar die rare meid uit Hommes klas: Pien. En ze moet ook nog in Hommes kamer, dus Homme moet bij Tim. Logisch dat Homme het helemaal niet ziet zitten. Waarom moet Pien zo nodig bij hen als haar moeder even niet meer kan? Ze is onhandig, lust niks en ze zegt dat ze een prinses is. En natuurlijk wordt ze hartstikke voorgetrokken door zijn ouders… Aangespoord door zijn grote vriend, fietsenmaker Kees, gaat homme stiekem op onderzoek uit. Wie is Pien nou echt?

boekomslag Annejan Mieras - Homme en het noodgeval

19 & 20

Deze boeken werden elk door 2 mensen op nummer 3 gezet. In totaal kreeg elk boek 2 punten

Tonke Dragt – De brief voor de koning
Leopold 1962, 456 bladzijden, illustrator Tonke Dragt, 10+
Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat hem wordt gedaan blijkt een heel gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven. 

boekomslag Tonke Dragt - De brief voor de koning

21 t/m 25

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 3 gezet. In totaal kreeg elk boek 1 punt

Abida Jaigirdar – Hani and Ishu’s Guide to Fake Dating
Hodder (GB) 2021, 342 bladzijden, 15+
Everyone likes Humaira “Hani” Khan—she’s easy going and one of the most popular girls at school. But when she comes out to her friends as bisexual, they invalidate her identity, saying she can’t be bi if she’s only dated guys. Panicked, Hani blurts out that she’s in a relationship…with a girl her friends absolutely hate—Ishita “Ishu” Dey. Ishu is the complete opposite of Hani. She’s an academic overachiever who hopes that becoming head girl will set her on the right track for college. But Ishita agrees to help Hani, if Hani will help her become more popular so that she stands a chance of being elected head girl. Despite their mutually beneficial pact, they start developing real feelings for each other. But relationships are complicated, and some people will do anything to stop two Bengali girls from achieving happily ever after.

boekomslag Adiba Jaigirdar - Hani and Ishu's Guide to Fake Dating

21 t/m 25

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 3 gezet. In totaal kreeg elk boek 1 punt

Janneke Schotveld – Avonturen van een dappere ridster
Van Holkema & Warendorf 2020, 112 bladzijden, illustrator Milja Praagman, 8+
Als baby was ze al anders. Ze keek zo helder en onverschrokken uit haar diepbruine ogen, dat sommige bezoekers terugdeinsden als ze zich over haar wieg bogen. Ze kwam al op voor de zwakkeren voor ze kon praten: ze was nog maar een dreumes toen ze haar buurjongetje resoluut op zijn kop sloeg, omdat hij voortdurend zijn zusje pestte. Zijwieltjes weigerde ze. Na vier keer vallen kon ze fietsen. Zwemles heeft ze nooit gehad. Ze redde al kevers uit het water voor ze kon zwemmen. Ja, het was al vroeg duidelijk. Ze werd dan ook geen juf, kapster, tandarts, politievrouw, imker, piloot of hondentrimster, nee, ze werd ridster. En niet zomaar ridster, maar de dapperste ridster van het land.

boekomslag Janneke Schotveld - Avonturen van de dappere ridster

21 t/m 25

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 3 gezet. In totaal kreeg elk boek 1 punt

Kevin Hassing – Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken
Luitingh-Sijthoff 2021, 234 bladzijden, illustrator Linde Faas, 10+
Mus en kapitein Kwaadbaard hebben Zeeburgerdam nog maar net bevrijd uit handen van een piratenbende of ze belanden alweer in een nieuw avontuur. In het zeewater drijft venijn: een extreem gevaarlijk goedje dat alles aantast. Het venijn is afkomstig van de Kraken, een gigantische octopus. Mus en haar vrienden maken jacht op het zeemonster. Maar hun zoektocht is niet zonder problemen en de enige die de Kraken ooit heeft gezien, weigert te praten en hen te helpen. Tot overmaat van ramp komt Mus achter een groot geheim…

boekomslag Kevin Hassing - Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de kraken

21 t/m 25

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 3 gezet. In totaal kreeg elk boek 1 punt

Martine Letterie – Groeten van Leo
Leopold 2013, 128 bladzijden, 10+
Leo Meijer is zeven jaar. Op zijn jas zit een gele ster. Hij is anders dan Jeanne, zijn buurmeisje. Dan komen er twee mannen aan de deur. Leo moet mee en zijn ouders ook. Meteen! Hij kan nog net zijn tekenspullen inpakken. Leo leeft nog twee jaar, in kamp Westerbork. Dit is het verhaal over zijn leven, met foto’s en zijn eigen tekeningen en briefjes. Het verhaal van Leo Meijer staat voor dat van velen. Hij is een van de 18.000 joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog uit Nederland zijn weggevoerd en vermoord.

boekomslag Martine Letterie - Groeten van Leo: een kind in Westerbork

21 t/m 25

Deze boeken werden elk door 1 persoon op nummer 3 gezet. In totaal kreeg elk boek 1 punt

Mirjam Oldenhave – Boutje van de rommelberg
Ploegsma 2021, 160 bladzijden, illustrator Rick de Haas, 8+
Boutje woont met zijn vader bij de rommelberg. Dat is een torenhoge stapel van allemaal oude spullen: stoelen, stofzuigers, koelkasten, speelgoed en nog veel en veel meer. Wat een troep, denken de meeste mensen. Maar voor Boutje is het een paradijs, want hij is de knutselkoning. Hij kan alles verzinnen én maken, ook dingen die nog niet bestaan. Als hij op een dag tussen de rommel een gouden beeldje vindt, beginnen de problemen. Maar ook de avonturen!

boekomslag Mirjam Mous - Boutje van de rommelberg

Geef een antwoord