Johan Vandevelde – Apollo (1e recensie)

De sneeuwklas van de school van Jarne en Natham wordt bruusk afgebroken wanneer in België de fascistische Partij voor Natie en Orde met de steun van het leger de macht grijpt. Het parlement brandt, de koning vlucht, de partijleiders worden gearresteerd en de grondwet wordt afgeschaft. De twee Brusselse jongens zien hun wereld plots drastisch veranderen. Vrijheid maakt plaats voor angst en geweld. Progressieve leerkrachten en schoolboeken worden vervangen en racisme is openlijk toegestaan. Jongeren die niet in de pas lopen, verdwijnen in het beruchte Purgatorium. Wanneer Nathams broer opgesloten wordt voor het organiseren van een illegale fuif en Jarnes mama's als homokoppel steeds meer in het vizier komen van het regime, beseffen de jongens dat ooit het moment zal aanbreken dat ze zullen moeten vechten. En dat moment komt altijd te vroeg.

Boekinformatie
Schrijver: Johan Vandevelde
Titel: Apollo
Serie: Wolfsangel #1
Uitgeverij: Van Halewyck
Jaartal: 2017
Bladzijden: 465
ISBN: 9789461317469
Genre: sociaal/politiek verhaal
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Jonas (12-15 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, cool, geheimzinnig, leuk, spannend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er staan geen illustraties in het boek.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Jarne en Natham zijn op schoolreis in Oostenrijk als ze plots naar huis moeten terugkeren omdat er een staatsgreep gepleegd is in België. De staatsgreep is gepleegd door de PNO, een extreem rechtse partij. Als ze thuis aankomen is er veel veranderd, ze mogen veel niet meer en ze worden verplicht om een uniform te dragen waar een wolfsangel op staat. Ze krijgen een chip ingeplant zodat de overheid steeds weet waar ze zijn. Het wordt steeds zwaarder voor Jarne en zijn ouders, omdat Jarne twee moeders heeft en dit is verboden door de PNO. Voor Jarne zijn beste vriend Natham is het ook niet meer zo gemakkelijk want hij en zijn familie komen uit Griekenland en de overheid wil geen buitenlanders in hun land. Jarne zijn opa, zijn moeders en hij zelf zijn van plan om te vluchten. Maar plots staat er ‘s nachts politie aan hun deur. Zijn ouders en zijn opa worden opgepakt, maar Jarne kan ontsnappen. Jarne heeft heel de nacht gevlucht en ‘s ochtends heeft de politie hem bijna te pakken als plots mensen hem komen helpen. Deze mensen zijn van de Egelbrigade, dit is een verzet kamp in Brussel. Ze nemen Jarne mee naar hun geheime parkeergarage waar ze zijn chip uit zijn schouder verwijderen en ze hem hun plannen uitleggen. Jarne moet meehelpen met missies. De Egelbrigade komt te weten dat de vier ministers samen gaan eten in een restaurant en de Egelbrigade wil de ministers gaan vermoorden. Jarne gaat mee op deze missie. Liep dit goed af en wordt België terug een democratie, of was dit een val en zit Jarne nu in de problemen?
Wie is de hoofdpersoon?
Jarne
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Natham, hij is sportief en doet freerunning. Ik zou samen met hem eens gaan freerunnen want dit lijkt mij leuk.
Waar speelt het verhaal zich af?
In de straten van Brussel
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik vond het boek heel leuk omdat het al vanaf de eerste bladzijde spannend is.
Het verhaal is realistisch, dit maakt het leuk om te lezen.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Een paar illustraties hadden het boek aangenamer gemaakt om te lezen.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is het eerste boek uit een reeks van drie boeken, ik kan niet wachten tot het volgende deel uitkomt.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Tieners die graag eens een spannend boek lezen.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen

Geef een antwoord