boekomslag Isolde Boers - Het geheim van het oude strandhuis

Op een dag krijgt Chiara een brief van een zekere Quentin Q, die een oude bekende blijkt te zijn. Hij nodigt haar uit om op bezoek te komen in zijn oude strandhuis in St Ives. Op zolder heeft hij een doos gevonden met spullen die van haar zijn. Hoe kan dat? Chiara is nog nooit in St Ives geweest en kent ook niemand die daar woont. De schoenendoos is het begin van een spannende zoektocht in het oude strandhuis en op het strand. Gelukkig gaat Paul, Quentins neefje, mee op avontuur. Reis met Chiara mee naar Cornwall en ontdek de geheimen van het oude strandhuis en de magie van de zee.

Boekinformatie
Schrijver: Isolde Boers
Titel: Het geheim van het oude strandhuis
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Jaartal: 2021
Bladzijden: 236
Illustrator: Mariska Maas
Genre: sprookjes & fantasy
Leeftijd: 10+

kno meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Over het verhaal

‘BOEM!
Een harde knal.
Fel licht.
Daarna is het donker en is er helemaal niets meer…
Ze schrikt wakker. Ze is bezweet en zit rechtop in bed.
Ze droomde weer over het ongeluk van toen. Het is al jaren geleden. Ze was nog zo klein. Ze kan het zich niet meer herinneren. Maar in haar dromen gebeurt het iedere keer weer.’ (blz. 8)

Toen ze heel klein was was Chiara betrokken bij een auto-ongeluk in Engeland. Hierbij zijn haar ouders omgekomen. Ze is geadopteerd door Nederlandse ouders. Vandaag komt Chiara thuis van school en er ligt een briefje van haar moeder bovenop een envelop waar haar naam en adres op staat. Wat zal er in de envelop zitten?

Langzaam stop ik de brief terug in de envelop, ik heb hem inmiddels al drie keer gelezen. Toen ik de envelop zag, hoopte ik even dat nu eindelijk duidelijk zou worden van wie ik toch ieder op mijn verjaardag een kaart in een zeegroene envelop krijg. Dezelfde kleur als deze. Maar het handschrift klopte niet, en de kleur pen ook niet. De brief van Quentin Q. is in het zwart geschreven. De verjaardagskaarten en de briefjes die ik de laatste tijd steeds vind, zijn met zeegroene inkt geschreven. En in een ander handschrift dus.
‘Op mijn kamer staat een kistje, met daarin een verzameling verjaardagskaarten. Mam heeft die bijzondere verjaardagskaarten altijd voor me bewaard, in dat kistje. Er staat niets bijzonders op, altijd hetzelfde: ‘Happy birthday, dear Chiara’. Vroeger, toen ik leerde lezen, begreep ik niet waarom ik dit niet kon lezen. Tot mam me uitlegde dat het Engels is en dat ik in Engeland ben geboren. Ook zij en pap weten niet van wie die kaarten komen. Er staat geen naam op en ook geen afzender.
Iemand die mij of mijn echte ouders kent zou je denken. Maar dat kan niet, want er was in Engeland niemand die voor mij kon zorgen. Daarom ben ik geadopteerd. Door die kaarten vragen we ons wel elk jaar af hoe het precies zit. Pap dacht de laatste keer, toen ik dertien werd, dat de kaarten misschien wel door een notaris gestuurd worden. Maar dat vond mam maar een stom idee, want volgens haar zou een notaris er altijd een naam en een adres in zetten. Ze begonnen er bijna een beetje ruzie over te maken, toen ben ik maar weggelopen.’ (blz. 12)

Als haar ouders weer thuis zijn hebben ze het over de brief. Chiara vertelt dat de brief is geschreven door ene Quintin en dat hij haar uitnodigt om naar zijn huis in St. Ives in Engeland te komen. Daar staat een doos voor haar, die hij op zolder heeft gevonden. Haar ouders hebben een brief van de notaris gekregen die schrijft dat Quentin te vertrouwen is. Ze vertellen Chiara ook dat hun bij de adoptie werd verteld dat ze meer over het auto-ongeluk zouden horen als Chiara dertien werd. En dat is ze een tijdje geleden geworden…

Een paar weken later zit Chiara in een trein naar St. Ives. Gisteren is ze met haar ouders naar Engeland gereisd. Zij hebben haar in Exeter op de trein gezet en gaan zelf een weekje vakantie vieren. Chiara vindt het best spannend om alleen op reis te gaan. Ze wordt hartelijk ontvangen door Quentin en zijn huishoudster Susan. Even later komt er ook een jongen van haar leeftijd logeren in het strandhuis, Paul. Na het eten krijgt Chiara de doos. Ze neemt hem mee naar haar kamer om rustig te kijken wat er in zit.

Voorzichtig haal ik de deksel van de doos af. Er ligt een envelop bovenop. Weer met duidelijke zwarte letters ‘Aan wie deze doos openmaakt’. Ha, Quentin heeft de envelop dus weer terug gedaan in de doos. Ik doe de envelop open en lees het briefje dat erin zit. Gek genoeg snap ik precies wat erin staat, ook al is het in het Engels. Nou ja, pap en mam hebben me natuurlijk jarenlang Engelse les laten volgen en ik volg op school een aanvullend programma Engels… Er staat precies wat Quentin ook schreef in zijn brief aan mij. Niemand mag naar de inhoud van de doos kijken, alleen Chiara, ik dus. Ik mag de doos pas openmaken als ik dertien ben. Er staan ook een adres en telefoonnummer van notaris Campbell uit St. Ives. Dat is natuurlijk die Hugh, waar Quentin het over had. Ik leg de brief en de envelop naast me neer. (blz. 35)

Wat zit er in de doos? Heeft dit te maken hebben met de echte ouders van Chiara? Waarom mag ze de inhoud van deze doos pas zien nu ze dertien is?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
recensieboek gekregen van uitgeverij Dutch Venture Publishing
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, ontroerend, realistisch, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Bij de hoofdstuktitels staat een kleine zwart-wit illustratie, als versiering. Deze zijn gemaakt door Mariska Maas

illustratie uit Isolde Boers - Het geheim van het oude strandhuis

Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Chiara is de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik zou de moeder van Chiara willen ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in een oud strandhuis in St. Ives in Engeland
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een avontuurlijk, spannend en verrassend verhaal
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
dat de ouders van Chiara dood zijn
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf 10 jaar die houdt van avontuurlijke en magische verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen