boekomslag Dick Bouquet - Manus & Janus en Sinterklanus

Sinterklaas staat er helemaal alleen voor: op de stoomboot op weg naar Nederland worden al zijn Pieten ineens geveld door een geheimzinnige Pietengriep. Zonder zijn Pieten lukt het hem niet eens zijn veters te strikken! Hoe moet dat nu verder? Sinterklaas is een beetje wanhopig, zeker nadat er aan boord van alles mis gaat. En dan is boef Blitz met zijn handlangers ook nog eens in de buurt… Manus en Janus springen te hulp, samen met de slimme Sophietje. Maar redden zij Sinterklaas wel op tijd uit de problemen?

knop meer info over boek

Over het verhaal

Het is avond. Een grote, volle maan schijnt boven de daken van de stad. Het is stil op straat, maar binnen in de huizen heerst een opgewonden sfeer.
Er staat niets ergs te gebeuren hoor. Welnee, het is juist de tijd van het jaar waar iedereen vol verlangen naar uitkijkt.
De kinderen kunnen over niets anders praten. En niet alleen zij. Ook de volwassenen vinden het reuze spannend. Iedereen is al dagen druk bezig. Er worden tekeningen gemaakt, gedichten geschreven en liedjes ingestudeerd. De televisie zendt speciale programma’s uit, de kranten schrijven erover en op internet verschijnen allerlei filmpjes. Bovendien zijn de winkels versierd en maken zelfs de opa’s en oma’s verlanglijstjes. Dat kan dus maar één ding betekenen: Sinterklaas komt weer naar Nederland! (blz. 10)

Het is winter en Sinterklaas komt bijna in Nederland. Sophietje is 8 jaar en druk bezig met haar verlanglijst. Ze wil dit jaar Sinterklaas ontmoeten. Ze heeft hem tekeningen en brieven opgestuurd en ze hoopt dat hij daarom bij haar langs zal komen.

Sinterklaas is met zijn boot onderweg naar Nederland. het gaat goed met de voorbereidingen. Hij leest de verlanglijstjes nog eens door. Hij wil ook graag een kopje thee, maar als hij de Theepiet roept komt er geen reactie. Sinterklaas gaat op onderzoek uit. Uit de Pietenslaapzaal klinkt gehoest en genies. Alle Pieten zijn ziek en liggen in bed. Sinterklaas moet zelf zorgen dat de boot in Nederland komt.

Het verbaasde gezicht van Sinterklaas wordt gefilmd door een geheime camera die aan het plafond van het ruim hangt. De camera stuurt het beeld naar een kantoor in Nederland, waar Blitz Glimmer op zijn laptop precies in de gaten kan houden wat sinterklaas doet.
Blitz is een zakenman. Eentje van het slechte soort, die met liegen en bedriegen rijk geworden is. Hij praat tegen de laptop alsof Sinterklaas hem kan horen.
‘Wil je weten waarom je Pieten ziek zijn? Nou, dat zal ik je vertellen, Sinterklaas. Ik heb het Pietengriepvirus in dat flesje parfum gestopt. En sinds die domme Pieten dat parfum hebben opgespoten, zien ze groen, geel en blauw van ellende.’. Blits lacht. ‘Met die Pieten ziek in bed, heb ik alle tijd om mijn plan uit te voeren, en dat zul je niet leuk vinden, Sinterklaas. En de kinderen al helemaal niet!’
Blitz kijkt grinnikend voor zich uit. Achter de glazen van zijn donkere zonnebril verschijnt een geheimzinnige groene gloed.
‘Nog even en dan ben ik de rijkste man van de hele wereld,’ mompelt hij.
‘En wat nog veel beter is: niemand zal dan ooit nog dat stomme Sinterklaasfeest vieren!’ (blz. 14)

Komt Sinterklaas op tijd in Nederland aan? Komt hij dit jaar op bezoek bij Sophietje? Wat zijn de plannen van Blitz Glimmer?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
als recensieboek gekregen van uitgeverij BLOP
Wat vind je van het boek?
★★☆☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, vervelend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
de zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Dick Bouquet. Ze laten personages uit het verhaal zien.

illustratie uit Dick Bouquet - Manus & Janus en Sinterklanus

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
dat is een beetje onduidelijk
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
Waar speelt het verhaal zich af?
in een stad in Nederland
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat Sophietje Sinterklaas wil helpen
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind de personages Manus & Janus irritant en ouderwets. Ik vind het jammer dat alle personages karikaturen zijn. De sfeer van dit verhaal voelt ouderwets
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor kinderen vanaf 6 jaar die houden van verhalen waarin Sinterklaas voorkomt
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen

Geef een antwoord