boekomslag Tonke Dragt - De brief voor de koning

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat hem wordt gedaan blijkt een heel gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Tiuri lag geknield op de stenen vloer van de kapel en staarde naar de bleke vlam van de kaars die voor hem stond.
Hoe laat zou het zijn? Hij moest ernstig nadenken over de plichten die hij zou hebben als hij eenmaal ridder was, maar zijn gedachten dwaalden telkens af. soms dacht hij zelfs helemaal niet. Hij vroeg zich af of zijn vrienden hetzelfde voelden.
Hij keek naar opzij, naar Foldo en Arman, naar Wilmo en Jioesipu. Foldo en Wilmo tuurden naar hun kaarsen, Arman had zijn gezicht in zijn handen verborgen. Jioesipu zat rechtop en staarde naar boven, maar plotseling veranderde hij van houding en keek Tiuri recht in het gezicht. Ze bleven elkaar een poosje aankijken; toen wendde Tiuri zijn hoofd an en richtte zijn ogen weer op de kaars. (blz. 12)

Tiuri moet samen met zijn vrienden de nacht doorbrengen in de kapel. Morgenochtend worden ze tot ridder geslagen. Hun opdracht is om de deur voor niemand open te doen. Dan hoort Tiuri zacht gekras op het raam en een stem die vraagt om de deur open te doen.

Tiuri ging rechtop zitten en keek naar het raam. Hij zag niets – geen schaduw – zodat hij zou kunnen denken dat hij het zich had verbeeld. Was dat maar zo! Hij kon tóch niet doen wat die stem had gevraagd, al had het nog zo dringend geklonken. Hij verborg zijn gezicht in zijn handen en probeerde alle gedachten uit zijn geest te bannen.
Maar nogmaals hoorde hij de stem, heel duidelijk, al was het niet meer dan een gefluister: ‘In Gods naam, doe open!’
Het klonk haast nog dringender dan eerst.
Tiuri keek naar zijn vrienden. Die zagen eruit alsof ze niets gehoord hadden. Maar hij had het wel gehoord! ‘In Gods naam, doe open!’
Wat nu? Hij mocht de deur niet openen… maar als het nu eens een mens was die in nood verkeerde, een vluchteling die een vrijplaats zocht? (blz. 14)

Tiuri zat zachtjes op en loopt naar de deur. Hij doet de deur open en er staat een oude man. Deze man vraagt Tiuri of hij een belangrijke opdracht wil uitvoeren. Hij moet een brief voor koning Unauwen naar de Zwarte Ridder met het Witte Schild brengen. Een paar uur later komt Tiuri bij de herberg waar de Zwarte Ridder met het Witte Schild zal zijn. Maar deze ridder is eerder die nacht vertrokken. Tiuri rijdt verder en hoort dan in het bos gehinnik. Het is het paard van de Zwarte Ridder met het Witte Schild. De ridder ligt zwaargewond op de grond. Hij geeft Tiuri de brief en vraagt hem deze te bezorgen bij de koning van Unauwen. Hij moet zorgen dat niemand hem volgt. Even later overlijdt de ridder.

Tiuri verstopt de brief en neemt het paard van de ridder mee. Zal het hem lukken om de brief naar de koning van Unauwen te brengen? Waarom is deze brief zo belangrijk?


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen, ik heb het boek al meerdere keren gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, realistisch, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Tonke Dragt en ze laten iets van het verhaal zien

illustratie uit Tonke Dragt - De brief voor de koning

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Tiuri
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ja, ik wil Tiuri ontmoeten omdat hij zo dapper en moedig is
Waar speelt het verhaal zich af?
in Unauwen
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is een spannend en avontuurlijk verhaal. En het blijft een goed verhaal, ook als je het boek al meerdere keren gelezen hebt
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
xx
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is verfilmd
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf een jaar of 10 die houdt van spannende avonturenverhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen