Ted van Lieshout – Ze gaan er met je neus vandoor (1e recensie)

boekomslag Ted van Lieshout - Ze gaan er met je neus vandoor

Een dichter begint aan een nieuwe dichtbundel. Maar al na één gedicht haakt hij af. Waarom? Liefdesverdriet! Hoe moet het nu verder met het boek? Er komt hulp uit onverwachte hoek. Maar het gaat he-le-maal fout! Zijn het gedichten? Is het een verhaal? Het is het allebei tegelijk! ‘Ik heb iets geks gemaakt.’ Ted van Lieshout verkent in dit nieuwe boek de grenzen van wat er in een boek mogelijk is. Als het stof langzaam optrekt, ontstaat er een nieuwe orde.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Er heeft vannacht een sneeuwman
in de tuin gestaan. Een konijn kwam
tevoorschijn en keek zo lief

dat de sneeuwman ervan smolt.
Hij boog zich voorover om het konijn
teder te kussen en plotseling beet
het beest hem in zijn neus. Het rende weg
met in zijn bek de wortel die hij uit
het gezicht van de sneeuwman getrokken had.

Zo is de liefde. Je dénkt dat er
van je gehouden wordt, maar
ze gaan er met je neus vandoor. (blz. 7)

Dit is het eerste gedicht in dit boek. Maar daarna volgen er twee lege bladzijden. De letters beginnen zich zorgen te maken over de dichter.

Jongens, er is iets niet in orde! Kan iemand gaan kijken wat er aan de hand is? Weet iemand waar onze dichter is? Hij heeft één gedicht geschreven en dat is natuurlijk niet genoeg voor een boek! Onze dichter ligt onder de tafel.Wat doet hij daar? Hij zegt dat we hem met rust moeten laten. Hij heeft ernstig liefdesverdriet en wil nóóit meer een bundel schrijven. Wat een aansteller. Zegt maar dat wij daar niks mee te maken hebben en dat hij gewoon aan het werk moet gaan. Hij wil niet. Zijn letterlijke woorden zijn: ‘Stik maar!’ Hij zal wel willen dat we medelijden met hem hebben. (blz. 11)

De dichter heeft liefdesverdriet en wil geen gedichten meer schrijven. De letters zijn boos. Ze willen niet genegeerd worden. Ze besluiten op zoek te gaan naar iemand die het liefdesverdriet van de dichter kan wegnemen. De letters van een andere dichter reageren op deze advertentie en ze worden uitgenodigd voor een kennismaking.

Aha, wel, wij moeten er even over nadenken. Het is fijn dat jullie langs wilden komen! Dank voor jullie komst. We zullen jullie heel gauw laten weten of wij denken dat het iets kan worden. Dag, hoor! Nou, wij willen graag blijven, als jullie het niet erg vinden. We zijn er nu toch. Eh, dat is eigenlijk niet de bedoeling! Wij hebben besloten om niet te vertrekken. Wij vinden dit namelijk een prettige omgeving. Wij voelen ons erg op ons gemak op deze bladzijden. Haha, dat is fijn om te horen, maar jullie kunnen niet blijven, want daar is helaas geen plaats voor. Goeiedag, en het beste! Wij gaan niet. Wij blijven. Wij denken dat het beter is als júllie vertrekken! Daar kan natuurlijk geen sprake van zijn! Wij wónen hier. Dit is het boek van ónze dichter. Jullie zijn hier op bezoek en nu is het tijd dat jullie weer gaan. Het was heel gezellig en tot ziens. Zie maar dat je ons er weer uit krijgt! (blz. 26)

De letters beginnen te ruziën. De nieuwe letters (rode letters) willen blijven en proberen de oude letters (zwarte letters) het boek uit te werken. Kunnen de zwarte en rode letters samenwerken of komt er een oorlog?Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, grappig, spannend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Nee, er zijn geen illustraties, maar de typografie van het verhaal zorgt voor het beeld bij de tekst

illustratie uit Ted van Lieshout - Ze gaan er met je neus vandoor
illustratie uit Ted van Lieshout - Ze gaan er met je neus vandoor

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
de letters van het boek
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
Waar speelt het verhaal zich af?
in het boek
Wat vind je leuk aan dit boek?
het begint als een grappig verhaal, maar dan wordt het oorlog tussen de letters van twee dichters
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
xx
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
als je het nawoord leest blijkt het verhaal ook te gaan over de Eerste Wereldoorlog
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf 10 jaar die houdt van een grappig, spannend en zielig verhaal
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen