boekomslag Zindzi Zevenbergen - Lennox en de gouden sikkel

Lennox is een jongen van elf. Hij weet dat zijn vader zo nu en dan naar het Onzichtbare Ziekenhuis moet, maar waarom? Als hij op een dag het gelukshangertje, in de vorm van een gouden sikkel, vindt dat zijn vader altijd om zijn nek heeft en nooit af doet, besluit hij samen met zijn vriendinnetje Aya zijn vader te verrassen in het ziekenhuis waar hij die dag een afspraak heeft. Maar als hij daar eenmaal aankomt, blijkt hij de hanger onderweg verloren te zijn…

kno meer info over boek

Over het verhaal

Binnenkort wilde Lennox graag dapper worden. En het liefst zo snel mogelijk. Daar was hij nu wel aan toe. Voor een jongen die nog niet dapper was, zag Lennox er gelukkig wel behoorlijk cool uit. Hij had helderbruine ogen, kort haar dat zijn moeder in de badkamer millimeterde zodra je het kon vastpakken, en altijd een scheef lachje op zijn gezicht. Sinds zijn elfde verjaardag was hij de trotse eigenaar van nieuwe sneakers – groen, met zolen oranje als vlammen. Als er een vlekje op zat, poetste hij ze met een oude tandenborstel weer schoon, het liefst dezelfde dag nog. Verder was Lennox klein van stuk, maar dat vond hij niet heel erg, want niemand in de klas kon harder rennen dan hij. En op zijn nieuwe schoenen was hij al helemaal onverslaanbaar (blz. 4)

Lennox wil dapper worden. Hij heeft bedacht dat hij daarvoor moed moet verzamelen en dus minder bang zijn. Maar dat is natuurlijk makkelijk gezegd. Maar nu is hij iets spannends aan het doen. Hij probeert op zijn vaders laptop in te loggen om te kijken waar zijn vader een ziekenhuisafspraak heeft. Zijn vader heeft een onzichtbare ziekte en moet vandaag naar het ziekenhuis. Zijn ouders vertellen hier verder niets over. Maar Lennox heeft net de ketting van zijn vader gevonden en die heeft hij altijd om. Hij is van zijn vader geweest en geeft hem kracht. Lennox weet zeker dat hij de ketting in het ziekenhuis ook nodig zal hebben. Hij wil de ketting daarom naar zijn vader gaan brengen. Maar dan moet hij wel weten naar welk ziekenhuis zijn vader is.

Nou ja, en daarom waren Lennox en Aya nu in de agenda op zijn vaders laptop aan het zoeken. Tien over vier, stond er. Dan mochten ze wel opschieten! Lennox fronste zijn wenkbrauwen. In het Onzichtbare Ziekenhuis? Hij wist niet eens dat dat bestond.
‘Zoek even een foto,’ zei Aya. ‘Dan kunnen we zien hoe het eruitziet.’
Lennox zocht het ziekenhuis op. Nul resultaten? Dat was vreemd. Op Google Maps was het Onzichtbare Ziekenhuis precies aan de andere kant van de stad. Lennox sleepte het poppetje van Street View erheen, zodat hij de straat vast van dichtbij kon bekijken. Hij zag een brede weg vol grote bomen. Lennox klikte rond op de plek waar het Onzichtbare Ziekenhuis zou moeten zijn, maar zag alleen een grasveld. Een groot, groen terrein waar hij met zijn muis niet op kon. Even leek het alsof er in de verte op het veld iets glinsterde, dacht Lennox. Maar een ziekenhuis stond er in ieder geval niet. Ze moesten er maar gewoon naartoe, dan zouden ze het vanzelf wel zien. (blz. 17)

Zal het Lennox en Aya lukken om het Onzichtbare Ziekenhuis te vinden? Zal zijn vader blij zijn om zijn ketting terug te krijgen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, ontroerend, realistisch, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De gekleurde illustraties zijn gemaakt door Hedy Tjin en Brian Elstak. Ze laten de mensen uit het verhaal zien en voorwerpen die bij het verhaal horen

illustratie uit Zindzi Zevenbergen - Lennox en de gouden sikkel

Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Lennox is de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil het Onzichtbare Ziekenhuis wel zien. Ben benieuwd hoe dat er uit ziet
Waar speelt het verhaal zich af?
op straat en in het Onzichtbare Ziekenhuis
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een verrassend verhaal over sikkelcelziekte
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat Lennox’ vader ziek is
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf een jaar of 9 die houdt van avontuurlijke verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen