Interview met Milouska Meulens

Maandag 21 maart 2022

Vandaag mocht ik Milouska Meulens interviewen in een café. Milouska is vooral bekend als voormalig presentator van het Jeugdjournaal en als winnaar van Wie is de mol? in 2006. Eerder dit jaar kwam haar debuutboek Elin uit.

foto bij interview Milouska Meulens

Om met de deur in huis te vallen. Komt er een vervolgverhaal op Elin?

Ja, maar dat duurt nog even. Ik ben eerst bezig met een ander boek. Ik heb het einde van Elin bewust zo geschreven dat er een open einde is. Ik was toen niet van plan om een vervolg te schrijven. Het zal wel een vervolgverhaal worden dat zelfstandig te lezen is. Het verhaal gaat dus niet verder waar Elin ophoudt.

Ik ben nu bezig met een ander boek, dat eind van het jaar uit zal komen. Mondi gaat over vier broers die vanuit de Cariben naar Nederland verhuizen. Ze komen er achter uit dat magie ook in Nederland bestaat. Het gaat dan niet om Harry Potter-magie, maar ook natuurreligie. Hedy Tjin maakt de illustraties voor dit boek.

Waarom heb je Elin geschreven?

Ik wilde een boek schrijven dat ergens over gaat, over vriendschap, eenzaamheid, schaamte. Het leven is niet altijd leuk. Ik denk dat kinderen ondanks alles de leuke dingen blijven zien. Elin vindt ondanks de heftige dingen die ze meemaakt altijd iets waar ze blij van wordt.

Waarom heb je een kinderboek geschreven?

Het leuke aan kinderboeken is voor mij het veerkrachtige van kinderen. Er is niet alleen geklaag, zoals bij volwassenen.

Wat is jouw favoriete jeugdboek?

Dat is Het oneindige verhaal van Michael Ende. Daarom heb ik Elin ook in 2 kleuren geschreven. Dit zijn de namen van Tommy Wieringa is een van mijn favoriete boeken voor volwassenen.

Hield je vroeger van lezen?

Ik hield altijd van lezen. Ik vind het heel fijn dat mijn dochter van lezen houdt. Mijn zoon helaas niet.

Ik las de bibliotheek uit. Ik had een heel systeem. Ik nam 7 boeken mee naam huis en ik las C-boeken in de bibliotheek. Die mocht ik niet lenen. Ik kwam dagelijks in de bibliotheek. Andere kinderen speelden buiten, ik las boeken. Ik las alles: strips, encyclopedieën, jeugdboeken, tijdschriften. Ik las ook de Wehkamp-gids. Zo leerde ik bijvoorbeeld het woord accessoire.

Lezen is ook gevaarlijk. Ik ben meerdere keren al lezend tegen een lantaarnpaal aangelopen. Tegenwoordig kan ik goed lopen en lezen tegelijkertijd.

Ik had geen moeite om mijn leeslijsten op de middelbare school vol te krijgen. Ook voor Engels geen probleem. Ik had al zoveel boeken gelezen dat ik kon kiezen wat ik op de lijst zetten. Zo kon ik mijn aandacht richten op het lezen voor Duits en Frans.

Wat lees je nu?

Naamloos van Pepijn Lanen. Ik vond dit boek in een straatbieb en het omslag sprak me aan.

Tegenwoordig lees ik meerdere boeken tegelijk. Zo lees ik ook Kleurenblind van Trevor Noah (een autobiografisch boek). Ik werk zelf ook aan een autobiografisch boek en wilde zien hoe zoiets leest. Daarnaast lees ik Will over het leven van Will Smith. Deze twee boeken lees ik als werk, het boek van Pepijn Lanen lees ik voor het slapen gaan.

Ik lees ook graag luisterboeken. Dan kan ik lezen tijdens koken, autorijden, afwassen, was opvouwen of strijken. Luisteren tijdens het fietsen lukt me niet.

Ik lees zelden een boek twee keer. Er is nog zoveel leuks om te lezen. De enige boeken die ik vaker heb gelezen zijn Het oneindige verhaal van Michael Ende, de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling, De brief voor de koning van Tonke Dragt en De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren. Deze boeken heb ik zelf gelezen en ook voorgelezen aan mijn kinderen.

Welk personage uit je boek zou je in het echt willen ontmoeten?

Ik wil Bobbi ontmoeten, omdat ik denk dat we goed samen zouden kunnen opschieten. Zou iemand had ik willen kennen of zou ik willen leren kennen. Ze is geen doorsnee vrouw.

Wanneer begon je met schrijven?

Ik schreef vroeger al verhaaltjes, maar vooral over blonde kinderen. Daar las ik boeken over en ik wist niet dat verhalen ook over donkere kinderen zouden kunnen gaan.

Ik schrijf elke dag, maar niet altijd aan een boek. Soms schrijf ik ideeën en zinnetjes, of ik werk mijn dromen uit. Ik heb een column in het tijdschrift Genoeg en in Jan Magazine.

Over Milouska Meulens

boeken op Ikvindlezenleuk | website