Michael Ende – Het oneindige verhaal (4e recensie)

boekomslag Michael Ende - Het oneindige verhaal

Dit is het beroemde verhaal over Bastiaan, die zich met het gestolen boek Het oneindige verhaal op de zolder van zijn school verstopt. Ieder uur raakt Bastiaan meer betrokken bij het verhaal en om twaalf uur ‘s nachts gaat hij zelfs het boek binnen omdat de koningin van het land Fantásië hem roept.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Dit opschrift bevond zich op de glazen deur van een winkeltje, maar het zag er natuurlijk alleen maar zo uit als je vanuit de schemerachtige ruimte door de ruit naar de straat keek.
Buiten was het een grijze, koude novemberochtend en de regen viel in stromen neer. Langs het glas en over de krulletters liepen de druppels omlaag. Het enige wat je nog door de ruit kon zien was een muur met regenplekken aan de overkant.
Plotseling werd de deur zo onbesuisd opengeduwd dat een trosje koperen belletjes dat er boven hing, opgewonden begon te klingelen en een tijdlang niet meer tot rust kon komen.
Degene die dit tumult veroorzaakte was een kleine, dikke jongen van misschien een jaar of tien, elf. Drijfnatte, donkerbruine haren hingen voor zijn ogen; zijn jas was doorweekt en druppels vielen op de grond. Aan een riem over zijn schouder droeg hij een schooltas. Hij zag wat witjes en was buiten adem. Maar hoewel hij daarnet nog zo’n haas had gehad, stond hij nu als aan de grond genageld in de deuropening. (blz. 5)

Deze jongen is Bastiaan. Hij was op de vlucht voor pestende klasgenoten. Dat vertelt hij aan de meneer die in deze boekwinkel werkt. De man heeft een boek in zijn hand waar Bastiaans aandacht steeds naar toe wordt getrokken. De man loopt naar de achterkamer omdat de telefoon gaat.

En toen, voor hij er op bedacht was, had hij opeens razend vlug het boek onder zijn jas gestapt. Met beide armen drukte hij het tegen zich aan. Zonder ook maar het minste geluid te maken liep hij achteruit naar de winkeldeur, terwijl hij de andere deur, die van het kamertje angstvallig in het oog hield. Voorzichtig drukte hij de kruk naar beneden. Hij wilde voorkomen dat de koperen belletjes geluid maakten, daarom deed hij de glazen deur net voldoende open om er zich doorheen te wringen. Zachtjes deed hij van buiten de deur weer dicht.
Toen pas begon hij te hollen. (blz. 11)

Bastiaan rent naar school. Daar kan hij zich verstoppen. Zachtjes gaat hij naar de zolder. Bastiaan pakt het boek en begint te lezen…

Alle dieren in het Heulebos schoten weg in hun holen, nesten en schuilhoeken. Het was middernacht en in de toppen van eeuwenoude reusachtige bomen gierde de stormwind. De torendikke stammen kraakten en steunden. Opeens gleed er een zwak lichtschijnsel zigzag door het geboomte, bleef hier en daar trillend staan, schoot dan omhoog, zette zich op een tak en snelde meteen daarop weer verder. Het was een lichtgevend bolletje, ongeveer zo groot als een tennisbal. Met grote sprongen huppelde het verder, raakte af en toe de grond en zweefde dan weer omhoog. Maar een bal was het niet.
Het was een dwaallicht. En het was de weg kwijt. Dit was dus een verdwaald dwaallicht en dat komt zelfs in Fantasië vrij zelden voor. Gewoonlijk zijn het de dwaallichten die anderen juist laten verdwalen. (blz. 19)

Af en toe hoort Bastiaan de klok slaan, maar hij blijft doorlezen. In het verhaal gaat het slecht met het land Fantasië. De koningin is ziek en ze geeft Atréjoe, een jongen ongeveer net zo oud als Bastiaan, de opdracht om een geneesmiddel te zoeken. Niemand wat het geneesmiddel is en waar het gevonden kan worden. Zal Atréjoe het geneesmiddel vinden? Blijft Bastiaan het verhaal doorlezen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik heb het boek vroeger gelezen en wilde het graag herlezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, realistisch, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
elk hoofdstuk heeft kleine illustraties als versiering, ze zijn gemaakt door Roswitha Quadvlieg

illustratie uit Michael Ende - Het oneindige verhaal

Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
de hoofdpersoon is Bastiaan
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil de vliegende hond ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
op de zolder van Bastiaans school en in het land Fantasië
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een spannend, verrassend en fantasievol avonturenverhaal
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
niets
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
dit boek is verfilmd
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor kinderen vanaf 10 jaar die houden van spannende sprookjesachtige verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen