boekomslag Carl Hiaasen - Uil

Carl Hiaasen – Uil (1e recensie)

boekomslag Carl Hiaasen - Uil

Roy Eberhardt is recentelijk en niet erg gelukkig met zijn ouders naar Florida verhuisd. Het is niet zijn eerste verhuizing en Roy is eraan gewend dat hij altijd het nieuwe kind in de klas is op wie de grootste pestkoppen zich uitleven. Hij is dan ook niet verbaasd als de bullebak Dana Matherson het in de schoolbus op hem heeft voorzien en Roy ondergaat de klappen en stompen van zijn nieuwe kwelgeest eerder berustend dan dat hij actief ingrijpt.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Roy zou de vreemde jongen nooit hebben gezien als Dana Matherson er niet was geweest, want gewoonlijk keek hij in de schoolbus niet uit het raam. Hij las liever een strip of een spannend boek tijdens de ochtendrit naar Trace Middle School.
Maar op deze dag, een maandag (dat zou Roy nooit vergeten), greep Dana Matherson Roys hoofd van achter beet en drukte zijn duimen in Roys slapen alsof hij een voetbal platkneep. De oudste leerlingen moesten eigenlijk achter in de bus blijven, maar Dana was tot vlak achter Roys plaats geslopen om hem klem te zetten. Toen Roy probeerde zich los te wurmen plette Dana zijn gezicht tegen het raam.
En op dat moment, turend door het smoezelige glas, zag roy de vreemde jongen over de stoep rennen. Hij leek zich te haasten om de schoolbus te halen, die op de hoek was gestopt om nog een paar kinderen te laten instappen.
De jongen was stroblond en mager, en zijn huid was diepbruin van de zon. Zijn gezicht stond ernstig en geconcentreerd. Hij droeg een vaal Miami Heat-basketballhemd, een vuile, kakikleurige korte broek en – dat was het rare – geen schoenen. De zolen van zijn blote voeten waren zo zwart als barbecuekooltjes. (blz. 5)

Roy wordt veel gepest, onder andere in de schoolbus. De rennende jongen die hij vanuit de bus ziet blijft doorrennen. Hij stapt niet in de schoolbus, maar blijft rennen. De komende dagen kijkt Roy elke ochtend uit het raam of hij de jongen weer ziet. Op vrijdag ziet hij hem weer rennen…. De schoolbus stopt net bij een halte en Roy stapt uit. Hij wil weten waar de jongen naartoe gaat.

Terwijl de rennen van de bus van de bus piepten, greep Roy zijn rugzak van de vloer en stond op. Op hetzelfde ogenblik sloten twee grote zweethanden zich om zijn nek.
‘Waar wou je heen, koeienkop?’
‘Laat los,’ bracht Roy uit, terwijl hij zich vrij probeerde te wurmen.
De greep om zijn nek werd steviger. Hij voelde Dana’s asbak-adem tegen zijn rechteroor: ‘Hoezo heb je je laarzen niet aan vandaag? Wat moet zo’n cowboy als jij op Air Jordans?’
‘Het zijn Reeboks,’ piepte Roy.
De bus stond stil, en de eerste leerlingen stapten al in. Roy was razend. Hij moest snel bij de deur zien te komen, voor de chauffeur hem sloot en de bus weer doorreed.
Mar Dana liet niet los, hij drukte zijn vingers in Roys luchtpijp. Roy kreeg bijna geen lucht, en door zijn geworstel werd het alleen maar erger.
‘Moet je hem zien,’ zei Dana grinnikend vanachter hem. ‘Zo rood als een tomaat!;
Roy kende de regels en wist dat vechten in de bus verboden was, maar hij kon niets anders verzinnen. Hij balde zijn rechtervuist en stootte hem blindelings over zijn schouder, zo hard hij kon. De stomp landde op iets vochtigs en rubberachtigs.
Er klonk een gorgelende kreet; toen vielen Dana’s handen weg van Roys nek. Hijgend schoot Roy naar de deur, net toen de laatste leerling, een lang meisje met blonde krullen en een bril met een rood montuur, het trapje opkwam. Roy wrong zich onhandig langs haar heen en sprong op de grond.

Roy rent achter de rennende jongen aan. Ze rennen langs een bouwterrein en over een golfbaan. Daar krijgt Roy een golfbal tegen zijn hoofd waardoor hij bewusteloos neervalt.

De volgende dag moet Roy op school bij de onderdirectrice van school komen. Ze geeft gehoord dat Roy Dana Matherson heeft aangevallen, zonder aanleiding. Roy vertelt wat er is gebeurd, maar hij wordt niet geloofd. Hij krijgt de opdracht een excuusbrief aan Dana te schrijven.

Zal het pesten door Dana ophouden door de excuusbrief? Komt Roy meer te weten over de geheimzinnige rennende jongen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van iemand
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
realistisch, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
de hoofdpersoon is Roy
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik zou de mysterieuze jongen willen ontmoeten, en de kleine uiltjes in het echt zien
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in een stad in Florida
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk om te lezen dat Roy tegen zijn pester in opstand komt en vrienden maakt
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat Roy gepest wordt
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf 10 jaar die houdt van realistische en soms wat zielige verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen