boekomslag Jeanet Kingma - Mysterie in de moestuin

Jikke kent Bernie nog maar net, als ze een geheimzinnig zaadje van hem krijgt. Het komt uit de kas van Imelda, die zich nogal vreemd gedraagt. Jikke kweekt het zaadje op tot een sierlijk klimplantje. Wel raar dat ze er jeuk van krijgt. En waarom blijven haar pompoenplanten zo klein? Jikke en Bernie gaan op onderzoek uit. Waarom houdt Imelda de planten eigenlijk verborgen? Of zijn het de witte vlinders die geheim moeten blijven?

kno meer info over boek

Over het verhaal

‘Kunnen ze echt zo groot worden?’ Ik staar naar het zakje dat Sofie onder mijn neus houdt. Op de voorkant staat een foto van een lachend jongetje naast een enorme pompoen. ‘Je wilt zeker niet ruilen.’
‘Nee, wat denk je zelf?’ Sofie stopt het zakje in haar jaszak. ‘Trouwens, die foto is vast nep.’
Ik doe mijn handen in mijn mouwen. Het is al april, maar het lijkt wel winter! We staan voor de uitgang van de supermarkt. Sinds deze week is iedereen op school zaadjes aan het ruilen, je krijgt ze bij de boodschappen. Sommige kinderen hebben er al heel veel, omdat ze de zakjes zaad krijgen van hun oma’s of buurvrouwen. Maar niemand geeft de reuzenpompoenen weg en juist die wil ik zo graag!
Sofie stoot me aan. ‘Jikke, opletten!’
Een vrouw met grijs haar duwt me een zakje pompoenzaadjes in mijn handen. ‘Wie weet win je er wel een prijs mee!’
Flespompoen, lees ik.
Ik lach naar de vrouw. ‘Dank u wel!’
Als de vrouw weg is, laat ik het zakje zien aan Sofie. ‘Kijk, ze lijken echt op flessen.’
‘Met deze reuzenpompoen win ik zéker een prijs,’ zegt Sofie.
‘Hoezo? Je hebt toch nog nooit een pompoen gekweekt?’
‘Nou en? Ik ben gewoon goed in winnen.’
Het klopt, mijn zus wint altijd met tennis. (blz. 6)

De zussen willen meedoen aan de pompoenkweekwedstrijd van het winkelcentrum. Jikke zaait de pompoenzaadjes in bloempotten. Deze bloempotten zet ze op de vensterbank in haar kamer. Ze houdt de potten goed in de gaten. Hun moeder heeft een moestuin en als de zaadjes plantjes worden kunnen ze daar verder groeien. Tot die tijd helpen ze hun moeder in de moestuin. Daar ontmoeten ze Bernie. Zijn vader heeft ook een moestuin.

‘Wat heb je eigenlijk in je hand?’
Hij schrikt even. ‘Niks,’ zegt hij dan.
‘Wél,’ zeg ik. ‘Je houdt iets vast.’
Het gezicht van de jongen verandert. ‘Nou oké,’ zegt hij. ‘Ik laat het zien, maar je mag tegen niemand iets zeggen.’ Langzaam opent hij zijn hand. Midden in zijn handpalm ligt een klein zwart bolletje.
‘wat is dat?’
De jongen kijkt om zich heen. ‘Een zaadje. Het komt uit de kast van Imelda.’
‘Imelda?’
‘Die vrouw met dat lange rode haar, ze heeft een paarse jas. Haar tuin is naast die van ons.’
Ik veer op. ‘Door haar zijn Sofie en ik een keer weggestuurd. Bedoel je die vieze groene kas?’
De jongen knikt. ‘Ja, met die brandneteljungle eromheen.’ Hij gaat zachter praten. ‘Imelda kweekt geheime planten in haar kas. Har denkt dat het wietplanten zijn, maar ik weet zeker van niet. De plantjes in de kas, hebben heel andere blaadjes, kleinere.’
‘Echt?’ Ik vond die kas al zo geheimzinnig. (blz. 25)

Wat groeit er in de kas van Imelda? Hoe gaat het met de zaadjes van Jikke? Groeien de pompoenen goed?


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
recensieboek gekregen van uitgeverij Clavis
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, grappig, realistisch, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
de zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Myriam Berenschot. Ze laten stukjes uit het verhaal zien

illustratie uit Jeanet Kingma - Mysterie in de moestuin

Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Jikke
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil Jikke ontmoeten en haar moestuin zien
Waar speelt het verhaal zich af?
vooral in de moestuin waar de moeder van Jikke een stukje tuin heeft
Wat vind je leuk aan dit boek?
het verhaal gaat over dieren en natuur
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat er vlinders doodgaan
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor kinderen vanaf 8 jaar die houden van natuur
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen