boekomslag Tjibbe Veldkamp - Katvis

Ate heeft online een vriend: Baptiste. Baptiste is illegaal in België en Ate legaal in Nederland, maar ze houden van dezelfde youtubers en whatsappen elke dag. Wanneer Baptiste op een dag appt dat hij uit geldnood zijn telefoon moet verkopen weet Ate een oplossing: hij gaat hem zijn oude Samsung brengen. Ate neemt stiekem de trein naar Brussel. Voor hij op de afgesproken plek aankomt wordt hij aangesproken door een meisje. Ze beweert dat zij Baptiste is en, alsof dat nog niet erg genoeg is, dat Ate gezocht wordt door Brusselse gangsters. Ze stelt hem een deal voor: als hij haar meeneemt naar Nederland, helpt zij hem weg te komen uit Brussel. Kan hij haar vertrouwen?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Het was donker in de slaapkamer, maar de telefoon op zijn hoofdkussen straalde blij. ‘Baptiste is aan het typen’ zei het scherm.
Ate lag op zijn buik op bed. Hij tikte op Baptistes nieuwe profielfoto. Baptistes gezicht was één brede lach. Alles lachte mee, niet alleen zijn mond en ogen, maar ook zijn kin en kroeshaar. Ate probeerde zich hem voor te stellen terwijl hij zorgelijk keek. Dat lukte niet. Baptistes gezicht was niet gemaakt voor zorgen.
Zijn bericht kwam binnen.
Slecht nieuws… (22.31)
Daar schrok Ate niet van. Hij had eerder ‘vervelend’, ‘rampzalig’ en ‘droevig’ nieuws gehad, en tot nu toe was dat altijd meegevallen.
O ja? Wat dan? (22.31) (blz. 5)

Baptiste vertelt dat hij schulden heeft en zijn telefoon moet verkopen. Daar schrikt Ate van. Dan kunnen ze niet meer whatsappen. Ate stelt voor om zijn oude Samsung te komen brengen. Ze spreken af voor vrijdag in de bibliotheek in Brussel. Het is een hele reis om met de trein vanuit Groningen naar Brussel te reizen. Ate vertrekt stiekem, want hij wil niet dat zijn moeder weet wat hij gaat doen.

Op het station in Brussel wordt hij aangesproken door een meisje dat zijn naam kent. Ze zegt dat ze Baptiste moeten helpen. Als ze op een rustige plaats zijn vertelt het meisje hem dat zij Baptiste is. De profielfoto is niet van haar, maar zij heeft met hem ge-appt. Haar echte naam is Emeraude. Ze vertelt dat Ate niet naar de bibliotheek moet. Emeraude werkt voor Joseph, een gangster, en die wil geld van Ate.

‘Joseph is een gangster.’ Ze sprak het niet op z’n Engels uit als gangster, maar als gangster met een korte a. ‘Hij heeft hier vrienden, veel vrienden. Misschien kijken ze al naar je uit.’
Keken hier in Brussel gangstervrienden naar hem uit? Vanwege geld dat hij niet had? Erg geloofwaardig klonk het niet. En als het waar was, waarom vertelde ze het hem dan? Hoewel hij de vraag alleen gedácht had, gaf ze er toch antwoord op.
‘Ik help jou. Jij helpt mij.’
‘Hoe dan?’
‘Ik help jou om Brussel uit te geraken. Jij neemt mij mee naar Nederland en helpt mij daar.’
Hij kon niet goed denken wanneer ze hem aankeek met haar laserogen, dus hij stond op, liep van haar vandaan de schemerige ruimte in en bleef staan, zijn rug naar haar toe.
Ze had maandenlang tegen hem gelogen. Ze had hem wijsgemaakt dat hij een vriend had. En misschien zat er door haar haar schuld nu dus een gangster met gangstervrienden achter hem aan. Ze was de laatste persoon op aarde die hij wilde helpen.

Gaat Ate haar helpen? Komt Ate weer veilig thuis?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
als recensieboek gekregen van uitgeverij CPNB
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, realistisch, saai, spannend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
de hoofdpersoon is Ate
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee, ik wil niemand ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
in Brussel
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat Ate op reis gaat naar Brussel om een onlinevriend te ontmoeten
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat Baptiste gelogen heeft tegen Ate
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
dit boek stond in november 2021 centraal tijdens Nederland Leest Junior
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor kinderen vanaf 10 jaar die houden van realistische verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen