De hond van Morris oma heet niet toevallig Houdini. Het dier is een meester in ontsnappen. Morris moet de berg bij oma’s huis op om de hond te zoeken. Maar net als hij met de hond in zijn armen aan de tocht naar huis begint, valt de sneeuw met bakken uit de lucht. Van het ene op het andere moment staat de jongen er enkeldiep in. Boven op de berg snijdt de noorderwind. Het dal lijkt erg ver weg. Tot overmaat van ramp doet Houdini nog eens wat ze het liefste doet: ervandoor gaan. Morris weet zich even geen raad. Maar dan verschijnt in al dat wit ineens een lotgenoot — een jongen met een grote mond, met naast zich een reusachtige ram.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Ga voor het raam staan, met je muts op en je jas aan.
Kijk niet naar je voeten en kijk niet om. Stel geen vragen.
‘Duurt het nog lang?’
Niet doen. Anders mis je het begin. (blz. 7)

Het is winter en het gaat binnenkort sneeuwen. Als je uit het raam kijkt zie je de donkere lucht. Morris heeft nu geen tijd om naar de lucht te kijken. Morris woont bij zijn oma en de hond van oma, Houdini, is weer ontsnapt. Morris moet naar buiten om de hond te zoeken.

De lucht was grijs, toen Morris de hond ging zoeken. Natuurlijk had hij het dier liever halverwege al gevonden, dat was minder ver lopen, maar nee: hij moest er helemaal voor naar boven, nog ver voorbij de Egels en het Vuur. Achter de hoogste rots kreeg hij haar met één stuk worst te pakken.
Daarna maakte ze het niet gemakkelijk. Tegenwerken deed ze. En janken, janken, alsof Morris haar gemeen kneep, terwijl hij haar gewoon goed vasthield.
‘Hou op,’ zei Morris. ‘Hou op.’ Hij dacht: het is de laatste keer dat ik dat beest thuisbreng. Hij wist dat dat niet waar was. Morgen of overmorgen zou hij wel weer de berg op gaan. Als het nodig was eroverheen, naar de andere kant.
Hij moest oppassen waar hij zijn voeten neerzette. Een knoest of een kei, en hij ging door zijn enkel. Als hij zou vallen, zou Houdini hem niet overeind helpen. Het beest zou haar kans grijpen. Er als een speer vandoor gaan. (blz. 18)

Het wordt steeds donkerder buiten. Houdini doet haar best om te ontsnappen en even later lukt dat. Ze rent terug de berg op. Inmiddels is het gaan sneeuwen. Morris wil het liefst naar huis, maar hij kan Houdini niet achterlaten. Het gaat steeds harder sneeuwen en opeens staat er een jongen voor zijn neus. Die weet een schuilplaats waar ze kunnen wachten tot het minder hard gaat sneeuwen. Waar komt deze jongen opeens vandaan? Vindt Morris Houdini weer terug?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De gekleurde illustraties zijn gemaakt door Sebastiaan Van Doninck en ze laten Morris zien terwijl hij in de bergen op zoek is naar Houdini

Waar gaat het verhaal over?
zie boven
Wie is de hoofdpersoon?
Morris
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee, ik wil niemand ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
in een dorp in de bergen
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een mooi verhaal over de zoektocht naar een hond
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat niet iedereen aardig is tegen Morris
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor kinderen vanaf een jaar of 8 die houden van winterverhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen

Geef een antwoord