Dinsdag 7 maart 2023

Vandaag heb ik Wieke van Oordt bij haar thuis geïnterviewd.

Wat voor boeken schrijf je?

Ik schrijf op dit moment vooral non-fictieboeken voor volwassenen. Voor uitgeverij Leopold schrijf ik nog boeken voor de ‘Het geheim van’-serie. Die verhalen zijn gebaseerd op ideeën van kinderen en ze zijn altijd spannend. Ik vind de bovenbouw van de basisschool, vanaf een jaar of 8, een fijne leeftijd om voor te schrijven. Ik kan me nog herinneren hoe ik het vroeger vond om zelf te kunnen lezen.

Ik schrijf een maandelijkse column voor het tijdschrift Zeilen. De zeilwereld is een kleine wereld en iedereen kent mijn boot. Ik heb veel mensen in de zeilwereld leren kennen toen ik een paar jaar geleden door Nederland heb gereisd door mee te liften met zeilboten. Op het water zie je Nederland vanuit een ander perspectief.

Hou je van lezen?

Ja! Lezen is het begin van schrijven. Ik had vroeger een doosje waar ik mooie woorden in bewaarde. Volgens mij houdt een schrijver van mooie woorden en van tal. Liefde voor taal is volgens mij de basis van schrijven. Een schrijver hoort ook een lezer te zijn. Als schrijver heb je je eigen stem. Je hoeft daarom niet bang te zijn beïnvloed worden door het lezen van andere boeken.

Als kind was ik lid van 4 bibliotheken: schoolbieb, bibliotheek in Abcoude, bibliotheek in Amstelveen, bibliotheek in Amsterdam. Samen met mijn moeder ging ik op de fiets naar de bieb. Mijn moeder was een lezer en ze had altijd een boek in haar hand. We lazen thuis ook veel tijdschriften en kranten. Ik spaarde mijn zakgeld om boeken te kopen. Het eerste boek dat ik zelf kocht was Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman.

Wat lees je nu?

Ik lees nu Zonder titel van Erna Sassen. Ik heb net Het zoutpad van Raynor Winn uit. Ik lees boeken voor volwassenen en kinderen door elkaar. Ik neem altijd een boek mee als ik van huis ga.

Schrijf je elke dag?

Nee, ik schrijf pas als er een deadline aankomt. Ik vind het heerlijk om een deadline te hebben. Zo moet ik elke maand een column van 1000 woorden schrijven voor het tijdschrift Zeilen. Ik schrijf mijn column altijd op het laatste moment.

Ik schrijf overal, dat maakt me niet. Vorig jaar heb ik Het geheim van de schaatswedstrijd geschreven terwijl ik in de winter een paar weken in Tromsó (in het noorden van Noorwegen) was.

Welk personage uit je boeken zou je in het echt willen ontmoeten?

Ik wil liever geen van mijn personages ontmoeten. Alle personages zijn een beetje mezelf en ik zou alleen mijn negatieve punten zien.

Lees je reacties van lezers?

Ik heb na het schrijven van mijn boek Steigerjunkie hier voorstellingen over gedaan. Dan stond ik op het toneel en hoorde de reacties en emoties uit de zaal. Ik zag direct de reacties op mijn verhaal. Dat zie je niet als iemand je boek leest. Reacties van lezers krijg ik pas achteraf, nadat iemand het boek heeft gelezen.

Over Wieke van Oordt

boeken op Ikvindlezenleuk | boeken op IkvindlezenNIETleuk | website