Interview met Miriam Bruijstens

Dinsdag 31 januari 2023

Vandaag heb ik Miriam Bruijstens geïnterviewd in de bibliotheek in Apeldoorn.

Wat vind je een leuke leeftijd om voor te schrijven?

Ik vind alle leeftijden leuk om voor te schrijven. Op dit moment ben ik bezig met een Young Adult-boek. Het wordt mijn eerste dikke boek, met meer dan 200 bladzijden. Dit boek komt later dit jaar uit bij uitgeverij Best of YA. Ik vind het wel lastig om zo lang met 1 manuscript bezig te zijn. Ik merk dat ik liever kortere verhalen schrijf. Zo zou ik graag novelles schrijven.

Ik vind het ook heel leuk om gedichten te schrijven. Misschien vind ik dat wel leuker dan verhalen. Ik kan dan spelen met taal en er hoeft geen verhaallijn in. Ik hoef ook geen rekening te houden of woorden wel kloppen. In mijn nieuwe boeken komen ook zelfbedachte woorden voor, maar ik weet niet of die door de redacteur goedgekeurd zullen worden.

Ik zou graag horrorverhalen schrijven. Ik lees zelf graag horror en het kan me niet eng genoeg zijn. Ik ben wel eens begonnen aan het schrijven van een kort verhaal, maar ik vond het niet spannend genoeg.

Mijn nieuwe boek gaat over een queer meisje met 3 ouders. Ik kwam via Engelstalige Young Adult-boeken op dit idee. Misschien zou het beter zijn om een ander genre te lezen dan ik aan het schrijven ben, zodat ik niet beïnvloed zou kunnen worden. Maar ik schrijf en lees het liefst contemporary verhalen. Dit boek wordt een mengeling van Heartstopper en Pippi Langkous.

De dichtbundel Ik huppel naar je lach is een boek waar ik trots op ben. Toen ik ooit Jij bent de liefste van Hans en Monique Hagen las, wist ik dat ik ooit zo’n dichtbundel wilde maken. En dat is Ik huppel naar je lach geworden.

Hou je van lezen?

Ja, ik lees al mijn hele leven. Ik lees meerdere boeken per keer. Vroeger kwam er een bibliotheekbus in ons dorp. Daar mocht je maximaal 3 boeken per week halen, maar omdat ik zoveel las had ik toestemming om 5 boeken per week te lenen. De biebbus kwam op maandag. Dan haalde ik 5 boeken en aan het einde van de middag bracht ik het eerste boek terug en haalde een nieuw boek. Dat eerste boek had ik dan na schooltijd gelezen.

Wie zijn je favoriete schrijvers?

Engelstalige schrijvers: Katrina Leno, Ashley Herring Blake, Elizabeth Acevedo en Claire Legrand. Van deze schrijvers koop ik ongezien een nieuw boek.

Nederlandse schrijvers: Rima Orie, Nadine Swagerman, Hans Hagen.

Ik merk dat lezen voor een schrijver soms minder leuk is. Verhalen worden voorspelbaarder.

Schrijf je elke dag?

Nee, ik schrijf niet elke dag. Als ik met een boek bezig ben probeer ik elke middag te schrijven. Ik schrijf met mijn laptop op schoot op de bank of in de bieb. Ik schrijf nooit achter mijn bureau. Ik werk harder als ik een deadline heb. Die deadline moet dan wel door iemand anders vastgesteld zijn.

Hoeveel versies schrijf je van een boek?

Mijn nieuwe boek heb ik inmiddels 5 keer herschreven. De eerste versie was een woordenbrij en niets stond in de goede volgorde. Eigenlijk schrijf ik dan alles wat in me opkomt. Voor de tweede versie verander ik deze woordenbrij in een tekst in de juiste volgorde. Met mijn redacteur heb ik gesprekken over de tekst.

Welk personage uit je boeken zou je in het echt willen ontmoeten?

Ik wil alle personages uit mijn nieuwe boek ontmoeten. Eigenlijk wil ik hun leven leiden. Ik zou ook wel een prequel willen schrijven om meer te weten te komen over de ouders van Hannah.

Over Miriam Bruijstens

boeken op Ikvindlezenleuk | boeken op IkvindlezenNIETleuk | instagram | facebook