Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft vertaler Aleid van Eekelen-Benders antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

2216 bladzijden moord en doodslag heb ik vorige maand voor mijn verjaardag gekregen, van mijn drie lievelings-moord-en-doodslag-auteurs, daar kom ik de zomer wel mee door!

Ook een verjaarscadeau: The Midnight News, van Jo Baker. Een jaar of tien geleden vertaalde ik samen met Marijke Versluys haar boek Landgoed Longbourn, het verhaal van Pride and Prejudice van Jane Austen maar dan gezien door de ogen van het personeel op het landgoed. Een heerlijk boek, dus ik ben benieuwd naar dit nieuwe boek, dat tijdens de Blitz in Londen speelt.

En natuurlijk ga ik ook de nodige jeugdboeken lezen. Op het moment zit ik midden in Patroon van Marco Kunst, een boek dat je bij de strot grijpt vanaf de eerste bladzijde.

Over het boek

klik op een boekomslag voor meer informatie over het boek

Elizabeth George – Something to Hide
When a police detective is taken off life support after falling into a coma, only an autopsy reveals the murderous act that precipitated her death. She’d been working on a special task force within North London’s Nigerian community, and Acting Detective Superintendent Thomas Lynley is assigned to the case, which has far-reaching cultural associations that have nothing to do with life as he knows it. In his pursuit of a killer determined to remain hidden, he’s assisted by Detective Sergeants Barbara Havers and Winston Nkata. They must sort through the lies and the secret lives of people whose superficial cooperation masks the damage they do to one another.  

Jo Baker – The Midnight News
It is 1940 and twenty-year-old Charlotte Richmond watches from her attic window as enemy planes fly over London. Still grieving her beloved brother, who never returned from France, she is trying to keep herself out of trouble: holding down a typist job at the Ministry of Information, sharing gin and confidences with her best friend, Elena, and dodging her overbearing father.  On her way to work she often sees the boy who feeds the birds—a source of unexpected joy amid the rubble of the Blitz. But every day brings new scenes of devastation, and after yet another heartbreaking loss Charlotte has an uncanny sense of foreboding. Someone is stalking the darkness, targeting her friends. And now he’s following her. As grief and suspicion consume her, Charlotte’s nerves become increasingly frayed. She no longer knows whom to trust. She can’t even trust herself…

Marco Kunst – Patroon
In een melige bui besluiten Mylo en zijn beste vriend Mees tot een experiment: met niets anders dan een hamer en een tang vuren ze een kogel af. Het gaat gruwelijk mis. Mees krijgt de kogel in zijn hoofd en sterft. Mylo moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel. Mylo’s opa blijft hem steunen en samen gaan ze op reis. Naar Amerika, het land waar opa’s roots liggen en waar Mylo’s vader woont, die hij nooit eerder heeft ontmoet. Maar een reis die bevrijdend zou moeten zijn na de onvoorstelbare gebeurtenissen thuis, legt juist een gruwelijk geheim bloot. Een geheim waarin opa al zijn hele leven gevangen zit en dat alles te maken blijkt te hebben met de dood van Mees.

Robert Galbraith – The Ink Black Heart
When frantic, dishevelled Edie Ledwell appears in the office begging to speak to her, private detective Robin Ellacott doesn’t know quite what to make of the situation. The co-creator of a popular cartoon, The Ink Black Heart, Edie is being persecuted by a mysterious online figure who goes by the pseudonym of Anomie. Edie is desperate to uncover Anomie’s true identity.  Robin decides that the agency can’t help with this – and thinks nothing more of it until a few days later, when she reads the shocking news that Edie has been tasered and then murdered in Highgate Cemetery, the location of The Ink Black Heart.  Robin and her business partner Cormoran Strike become drawn into the quest to uncover Anomie’s true identity. But with a complex web of online aliases, business interests and family conflicts to navigate, Strike and Robin find themselves embroiled in a case that stretches their powers of deduction to the limits – and which threatens them in new and horrifying ways . . .

Val McDermid – 1989
The world is on the brink of revolution and journalist Allie Burns is a woman on a mission. When she discovers a lead about the exploitation of society’s most vulnerable, Allie is determined to investigate and give voice to the silenced. Elsewhere, a ticking clock begins the countdown to a murder. As Allie begins to connect the dots and edges closer to exposing the truth, it is more shocking than she ever imagined. There’s nothing like a killer story, and to tell it, Allie must risk her freedom and her life . . .

ik heb deze foto van Aleid van Eekelen-Benders gekregen om te gebruiken bij dit blog

Geef een reactie