Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke werkdag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft illustrator Daniëlle Schothorst antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Ik zag een mooie recensie van Kieuw en Na de klap op fb. Nu heb ik ook af en toe contact met Saskia Maaskant, haar dochter is een fan van mijn peer boeken en ik had van Saskia al een gesigneerd boek. dus ik koos voor Kieuw (niet meer leverbaar maar via de slegte gekocht) en Meerminnen verdrinken niet. Saskia heeft een fijne stijl.

Na de klap, daar was ik benieuwd naar, ook erg mooi.

Bij de uitgeverij kreeg ik het boek De alchemist op de richel omdat ik de illustraties zo mooi vond. Het is ook echt erg mooi.

Elke dag een druppel gif staat al lang op mijn lijstje. Ik ben halverwege maar heb het boek helaas bij mijn ouders laten liggen. dan ga ik maar verder met Het meisje met de vlechtjes…. 

Over het boek

klik op een boekomslag voor meer informatie over het boek

Karst-Janneke Rogaar – De alchemist op de richel
Ditmaal richt Rogaar zich dus op de ch. Wanneer schrijf je een woord met ch en wanneer met een g? Na het lezen van De alchemist op de richel, het chaotische liefdesverhaal tussen een monarch en een beruchte oligarch, kent de lezer de meest gangbare ch-woorden. Dat is toch prachtig!

Marlies Allewijn – Na de klap
Lieve Lou. Ik zou je eigenlijk moeten vertellen over het ongeluk. Dat het gebeurde op een regenachtige avond in november. Dat mijn lijf gebroken en kapot was. Dat ik moest revalideren. Dat ik zo moe werd van altijd maar sterk moeten zijn. Dat ik wel lachte maar het niet meende. Dat mijn ouders elkaar erna begonnen te haten. Dat mijn vrienden doorgingen met hun leven en ik stilstond. Maar ik doe het niet, want jij bent de enige bij wie ik de Robin van vóór de klap kan zijn. De Robin met leuke ouders, lieve vrienden en een lijf dat werkt. Zonder angst die constant aanwezig is. En daarom hou ik mijn mond. Nog heel eventjes. Oké? Bisous Robin.

Saskia Maaskant – Kieuw
Filia is opgegroeid bij oma. In het dorp kwamen ze niet, en buiten de boodschappenbezorger Waldemar kwam er nooit bezoek over de vloer. Wanneer oma sterft, lijkt het huis nog donkerder te zijn dan anders. De eenzaamheid spoelt in golven over Filia heen. Haar enige afleiding is het dagboek dat oma haar naliet, vol bizarre herinneringen aan een buitengewone jongen met een ongelooflijk geheim. Is hij de reden dat oma zich afsloot van de buitenwereld? Maar dan trekt Kers plots ongevraagd bij haar in. Kers is een opgewekte flapuit die licht en vrolijkheid in huis brengt. Ze woedt als een storm door Filia’s leven en dwingt haar naar buiten, de echte wereld in. Filia bloeit op, durft zelfs contact te maken met Waldemar, maar net dan houdt Kers iets voor haar achter…

Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet
Bruinisse (Zeeland), 1911. Meerminnen verdrinken niet is een spannend historisch verhaal, gebaseerd op ware – soms ongelofelijke – gebeurtenissen. Over stiekem meevaren over de Schelde, naar Antwerpen. Over een dokter die misschien wel zijn vrouw vermoordde. Over de vergeten Stormramp die het dan grootste mosselvissersdorp van Nederland overkwam. En hoe je de hevigste stormen kunt trotseren. Een boek om in te duiken en in te verdrinken.

Wilma Geldof – Elke dag een druppel gif
Maarten groeit op in Haarlem, zijn vader is fervent aanhanger van de NSB. Daarmee wordt de elfjarige Maarten behoorlijk gepest als de Tweede Wereldoorlog in 1940 uitbreekt. Gelukkig wordt hij aangenomen op de Reichsschule, een Hitlerschool. Maarten is er erg gelukkig. Maar dan verliest Hitler de oorlog en begint de ellende voor Maarten pas echt. Na de oorlog krijgt hij een relatie met Hanne die fel anti-nazi is en hij moet zijn jeugd en zijn relatie met zijn vader onder ogen zien.

Wilma Geldof – Het meisje met de vlechtjes
Freddie is vijftien jaar als de oorlog uitbreekt. Haar moeder vangt dan al enkele jaren gevluchte joden uit Hitler-Duitsland op. In 1942 wordt Freddie en haar oudere zus gevraagd om deel te nemen aan het gewapend verzet. De meisjes verleiden hooggeplaatste nazi’s en lokken ze het bos in, waar ze worden gedood door verzetskameraden. Dan krijgen de zusjes zelf een pistool, en Freddie slingert heen en weer tussen angst en moed, twijfel en trots. Gevaar voor verraad dreigt. Wie kan ze nog vertrouwen? En waarom sluit haar vriendje Peter zich niet aan bij hen aan?

ik heb de foto van Daniëlle Schothorst gekregen om te gebruiken bij dit blog

Geef een reactie